Медична та фізична терапія після вогнепальних проникаючих поранень великих суглобів

Authors

  • Борис Пустовойт Харківська державна академія фізичної культури,
  • Юрій Клапчук

DOI:

https://doi.org/10.15391//snsv.2019-6.035

Keywords:

колінний суглоб, вогнепальні поранення, медична та фізична терапія.

Abstract

Мета: покращити результати лікування та реабілітації хворих з вогнепальними проникаючими пораненнями великих суглобів шляхом застосування сучасних методів медичної та фізичної терапії.

Матеріал і методи: проведений аналіз використання комплекcу медичної та фізичної терапії на протязі 3 років у 106 пацієнтів з вогнепальними проникаючими пораненнями (бойова травма) великих суглобів за допомогою гоніометрії, показників шкал болю та тестування рухових навичок.

Результати: результати аналізу показників гоніометрії та шкал болю і тестування рухових навичок довели перевагу комплексної медичної та фізичної терапії при лікуванні пацієнтів з вогнепальними проникаючими пораненнями великих суглобів.

Висновки: розроблена і втілена в практику програма комплексної медичної та фізичної терапії пацієнтів з пацієнтів з вогнепальними проникаючими пораненнями великих суглобів.

References

Hoencamp R. (2016) “Medicalas pectsand challenge Sinan armed conflict”, Militaires pectator, Vol. 185, No. 6. pp. 264-273.

Гур’єв С.О., Кравцов Д.І., Ордатій А.В., Казачков В.Є. (2016) “Клініко-нозологічна та клініко-анатомічна характеристика

постраждалих із мінно-вибуховою травмою на ранньому госпітальному етапі надання медичної допомоги в умовах сучасних бойових дій на прикладі проведення антитерористичної операції на сході України” , Хірургія України, № 1. С. 7-11.

Пустовойт Б.А., Амжад Хамдоні. (2010) “Реабілітація хворих після втручань на колінному суглобі”, Збірник наукових праць

«Актуальні питання артрології та спортивної травми». Запоріжжя. С.26–27.

Пустовойт Б.А., Калмиков С.А., Калмикова Ю.С. та ін. (2019) «Медична та фізична терапія при бойових ушкодженнях кінцівок на етапах відновного лікування», Планета-прінт, Харків.

Salter K, Jutai J, Teasell R.(2005) “Outcome measures in stroke rehabilitation” Evidence-based review of stroke rehabilitation. 7th

edn. London, Ontario, Canada; pp. 1-56.

Published

2019-12-30

How to Cite

Пустовойт, Б., & Клапчук, Ю. (2019). Медична та фізична терапія після вогнепальних проникаючих поранень великих суглобів. Slobozhanskyi Herald of Science and Sport, (6К), 76–80. https://doi.org/10.15391//snsv.2019-6.035

Issue

Section

Articles