Нові тенденції у тренувальному процесі спортсменів, що спеціалізуються в мотоциклетному кросі на мотоциклах з коляскою

Authors

  • Марія Сова Харківська державна академія фізичної культури,
  • Володимир Шишка Харківська державна академія фізичної культури,

DOI:

https://doi.org/10.15391/snsv.2019-6.039

Keywords:

мотокрос, вломлення, статичні зусилля, дихальні вправи

Abstract

 

Мета дослідження полягає в обґрунтуванні методик спеціальної фізичної підготовки спортсменів в мотокросі на мотоциклах з боковим причепом з урахуванням їх індивідуальних особливостей

Завдання дослідження: розробити методику підготовки спортсменів, що спеціалізуються в мотокросі на мотоциклах з коляскою з урахуванням специфіки взаємодії членів екіпажу.

Матеріал і методи: констатувальний педагогічний експеримент було організовано з метою порівняння основних техніко-тактичних показників змагальної діяльності світових лідерів та провідних українських екіпажів у кросі на мотоциклах з колясками, й обґрунтування, на цій підставі, методичних рекомендацій стосовно підготовки наших спортсменів до участі у міжнародних змаганнях найвищого рівня. Усі дослідження з метою порівняння результатів були організовані на одній і тій же трасі – єдиній сертифікованій FIM в Україні мотокросовій трасі асоціації

«Техноспорт» у м. Чернівцях довжиною 1620 м.

Результати: видима різниця в швидкості проходження дистанції світовими та українськими лідерами свідчить про істотно вищий рівень спеціальної, функціональної та технічної підготовленості перших, які на більш високих швидкостях долають

перешкоди на дистанції, демонструючи високий рівень універсальності їхньої підготовленості. Виявлено, що спеціальна фізична підготовка наших спортсменів є надійним резервом підвищення їхньої спортивної результативності.

Висновки. Застосування методики побудови якісної структури змагальної рухової діяльності спортсменів у кросі на мотоциклах з колясками дало змогу встановити, що провідною руховою якістю є спеціальна спритність. Другою за значущістю в забезпеченні високого спортивного результату у кросі на мотоциклах з колясками є загальна і спеціальна витривалість членів екіпажу.

References

Артемьева, Г. П., Чередниченко, М. А., Шишка, В. В., Горина В. В. (2013), "Специальная физическая подготовка в мотоциклетном кроссе на этапе углубленной базовой подготовки", Перспективные вопросы мировой науки : материалы IX международной научно – практической конференции, Том 39, Физическая культура и спорт, София. URL: http://www.rusnauka.com/36_PVMN_2013/Sport/1_152083.doc.htm (дата звернення: 06.05.2019).

Друзь, В. А., Чередниченко, М. А., Шишка, В. В., Горина, В. В. (2015), "Система контроля качественной структуры специальной физичекой подготовки в мотокроссе на мотоциклах с коляской", Слобожанський науково-спортивний вісник, Харків, С.40-45.

Пугач, Я. И., Чередниченко, М. А., Друзь, В. А., Шишка, В. В. (2014), "Инновационные технологии в подготовке спортсменов в технических видах спорта", Проблеми та перспективи розвитку спортивно-технічних і прикладних видів спорту та екстремальної діяльності: материалы II Всеукраїнської науково-практичної конференції с міжнародною участю, Харків, С.18 -22.

Пугач, Я. И., Друзь, В. А., Чередниченко, М. А., Шишка, В. В. (2015), "Влияние согласованности действий спортсменов, специализирующихся в мотокроссе мотоциклов с боковым прицепом на спортивный результат", Молода спортивна наука України, Выпуск 19,Т I, С.196 -20.

Сова, М. А., Шишка, В. В. (2019), "Удосконалення методики тренування спортсменів високої кваліфікації в мотоциклетному спорті, що спеціалізуються в мотокросі на мотоциклах з коляскою", Основи побудови тренувального процесу в циклічних видах спорту: матеріали конференції, Харків, С. 136-138.

Сова, М. А., Шишка, В. В. (2019), "Аналіз підготовленості українських гонщиків, що спеціалізуються в мотоциклетному кросі на мотоциклах з коляскою", Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, Серія 15, Науково – педагогічні проблеми фізичної культури (фізична культура і спорт): зб. наук. пр., Київ, Вип. 6 (114)19, С. 83 - 87.

Шишка, В. В., Чередниченко, М. А., Градусов, В.О. (2015), "Психофізіологічні показники спортсменів високої кваліфікації, які спеціалізуються в мотоциклетному спорті", Фізична культура, спорт та здоров’я: матеріали XV між нар. наук.-практ. конф., Харків, С.129- 131.

Bogdanow, О. А., Cygankow, E. S. (1989), Sportowa jazda samochodem. Warszawa : Wydawnictwo Komunikacji i Łączności, 112 p.

Buhlmann, K. (2003), Perfekt Auto fahren – Tipps, Tricks und Techniken: Motorbuch Verlag Pietsch, 190 p.

Buhlmann, K. (2005), 40 Jahre Rallyesport Evo 2 Buhimann. Stuttgart : Motorbuch Verlag Pietsch, 198 p.

Hough, D. L. (2011), Motocyklista doskonały. Droga do mistrzostwa. Hough. Warszawa, 2010. 56 p.

Motocykle / red. Jędrzejewski K/ Warszawa, 2011.

Szczerbicki, T. (2012), Przedwojenne samochody i motocykle. Najpiękniejsze fotografie. Warszawa, 127 p.

Published

2019-12-30

How to Cite

Сова, М., & Шишка, В. (2019). Нові тенденції у тренувальному процесі спортсменів, що спеціалізуються в мотоциклетному кросі на мотоциклах з коляскою. Slobozhanskyi Herald of Science and Sport, (6К), 93–96. https://doi.org/10.15391/snsv.2019-6.039

Issue

Section

Articles