Психологічний потенціал особистісної успішності фахівців соціономічних професій крізь призму сімейного виховання

Автор(и)

  • L.A. Onufriieva

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-30.%25p

Ключові слова:

сім’я, сімейне виховання, особистість фахівця, про- фесіонал, професійне становлення, професійний розвиток, самореалізація, самоусвідомлення, психологічний потенціал особистісної успішності, професійна й особистісна компетентність.

Анотація

З позиції теоретичного аналізу констатовано, що особистість, успішна в тому чи іншому виді діяльності, є професійно зрілою особистістю, яка знаходиться в безперервному процесі становлення, самоактуалізації, самореалізації. Встановлено, що психологічний потенціал особистості є рушійною силою розвитку суспільства та запорукою довголіття і може виявлятися в двох поведінкових тенденціях: у формуванні в суспільстві конструктивної ідеї і психологічної настанови на життєву необхідність спільного формування творчої активності здорового способу життя, зацікавленого ставлення до власного буття та у формуванні настанов пасивно-вичікувального типу. З’ясовано, що психологічний потенціал виникає на базі агрегації психічних і психофізіологічних властивостей особистості. Зазначено, що сімейне виховання, емоційна родинна підтримка й сімейні традиції відіграють ключову роль у психологічному потенціалі особистісної успішності та професійному становленні особистості фахівців соціономічних професій, становленні та розвиткові успішності особистості у професійній діяльності, що сприяє формуванню власного «Я» особистості як регулюючої функції в нестандартних ситуаціях взаємодії. Зазначено, що в сім’ї відбувається розвиток, продовження і заглиблення професійного самовизначення особистості: розширюється та корегується образ професіонала, Я-концепція успішного професіонала, відбувається прийняття і самоусвідомлення себе як про- фесіонала, переглядається відношення до професії і себе в ній. Сімейний та автобіографічний масштаб професійного становлення особистості фахівців соціономічних професій визначає межі їх особистісної успішності засобами вчинків акме-змісту, які за своєю важливістю й значущістю для фахівця відображають психологічний потенціал особистісної успішності, професійну та особистісну компетентність.

Посилання

Абульханова К.А. Психология и сознание личности: Избр.

психол. труды / К.А. Абульханова. – М. : Моск. психолого-соц.

институт; Воронеж : Изд-во НПО «МОДЭК», 1999. – 224 с.

Ананьев Б.Г. Человек как предмет познания / Б.Г. Ананьев. –

Спб. : Питер, 2001. – 282 с.

Ильин Е.П. Эмоции и чувства / Е.П. Ильин. – СПб. : Питер,

– 544 с.

Климов Е.А. Образ мира в разнотипных профессиях : учебное

пособие / Е.А. Климов. – М. : Изд-во МГУ, 1995. – 224 с.

Онуфрієва Л.А. The issue of professional formation and

development of future socionomic specialist’s personality / Л.А. Онуфрієва // Science and Education a New Dimension. Pedagogy and Psychology, III(25). – Issue: 49. – Budapest, 2015. – Р. 72–75.

Фромм Э. Душа человека / Э.Фромм. – М. : Республика,

– 430 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Onufriieva, L. (2019). Психологічний потенціал особистісної успішності фахівців соціономічних професій крізь призму сімейного виховання. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (30). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-30.%p