Успадкування твердості зерна у гібридів F1 та F2 пшениці м’якої озимої

Автор(и)

  • А. В. Ярош Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, НЦГРРУ, Україна, Україна https://orcid.org/0000-0002-3178-0009
  • В. К. Рябчун Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, НЦГРРУ, Україна, Україна
  • І. А. Петухова Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, НЦГРРУ, Україна, Україна
  • О. І. Падалка Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, НЦГРРУ, Україна, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2017.104916

Ключові слова:

пшениця м’яка озима, сорт, м’якозерність, твердозерність, гібридизація, успадкування, розщеплення

Анотація

Викладено результати вивчення успадкування твердості зерна у зразків пшениці м’якої колекції НЦГРРУ. Встановлено характер її успадкування в F1: проміжне успадкування (54,2 %), негативне домінування (29,2 %) та позитивне домінування (16,7). Найбільша кількість гібридних популяцій F2 розщеплюється за дигібридною схемою (66,7 %), значно менша – за тригібридною (25 %), у двох – за моногенною (8,3 %).

Посилання

Rybalka ОІ. There is no better flour for pastry, than sperm alterna wheat. Zerno I khlib. 2008; 4: 47.

Rybalka ОІ, Axelrud DV. What characteristics should have flour for biscuits? Influence tensinet and biochemical composition of flour on the quality of biscuits. Zbirnyk naukovykh prats Selektsiyno-genetychnogo instytutu. 2004; 46: 247–253.

Greenwell P, Schofield JD. A starch granule protein associated with endosperm softnessin wheat. CerealChem. 1985; 63: 379–380.

Symes KJ. The inheritance of grain hardness in wheat as measured by particle-size index. Aust. J. Agric. Res. 1965; 16: 113–123.

Mattern PJ, Morris R, Schmidt JW et al. Location of genes for kernel properties in the wheat cultivar «Cheyenne» using chromosome substitution lines. In: ER Sears, LMS Sears, editors. Proc. 4th Intl. Wheat Genet. Symp., University of Missouri, Columbia, MO, 1973: 703–707.

Simonov АV. A genetic study of the characteristics of the morphology of the ear and the structure of the endosperm of grains of wheat (Triticum aestivum L.), introgression from Aegilops speltoides tausсh. [dissertation]. 2010. 17 p.

Giroux J, Morris CF. A glycine to serine change in puroindoline b is associated with wheat grain hardness and low levels of starch-surface friabilin. Theor. Appl. Genet. 1997; 95: 857-864.

Chebotar SV, Кurakina КО, Khokhlov ОМ, Chebotar GО, Syvolap YuМ. Phenotypic expression of alleles of puroindolin genes of soft wheat. Cytol. Genet. 2012; 46(4): 9–18.

Dospekhov B. A. Methodology field experience (the basics of statistical processing of the results of research). Moscow: Agropromizdat, 1985. 351 p.

Yarosh AV, Ryаbchun VK, Leonov OYu, Didenko SYu, Kopytina LP, Shelyakina TA. The methodology of evaluation of grain hardness in wheat soft winter. Plant genetic resources. 2014; 15: 120–131.

Griffing B. Analyssis of quantitative gene-action by constant parent regression and related technigues. Genetics. 1950; 35: 303–321.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-06-22

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ