Стратегічні напрями збільшення виробництва зернобобових культур в Україні

Автор(и)

  • V. I. Sichkar Одеська державна сільськогосподарська дослідна станція, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2021.237011

Ключові слова:

горох, нут, сочевиця, симбіотична азотфіксація, сорт, експортно-імпортні відношення

Анотація

Мета. Метою дослідження було обґрунтування необхідності суттєвого збільшення посівів зернобобових культур в Україні на основі аналізу харчових і кормових показників їх насіння, впливу на якість ґрунту та навколишнє середовище.

Матеріали і методи. Польові – визначення показників росту та розвитку рослин, елементів насіннєвої продуктивності; біометричні та вимірювально-вагові – встановлення врожайності та загальної біомаси; біохімічні – визначення вмісту протеїну, олії та інших хімічних складових насіння; статистичні – варіаційний, регресійний та дисперсійний аналіз.

Обговорення результатів. Значна продовольча цінність насіння зернобобових визначається високим вмістом високоякісного білку, ізофлавонів, важливих для життя мікроелементів. Воно виділяється високими смаковими якостями, швидко набухає та розварюється, має приємний аромат. Ця група культур здатна фіксувати азот із повітря, забезпечувати ним власні потреби та залишати значну його кількість в ґрунті для наступних в сівозміні культур. Зернобобові потрібно розглядати в системі сівозмін спільно з озимою пшеницею як парові культури. Їх синергічний вплив на наступні в сівозміні культури пояснюється особливістю мікрофлори прикореневої зони, де зосереджені симбіотичні та вільноживучі бактерії.

Висновки. Проведені спостереження свідчать про необхідність нарощування посівів гороху, нуту і сочевиці в Україні, так як для цього є всі необхідні умови – адаптовані до недостатньої кількості вологи сорти, напрацьована технологія їх вирощування, позитивний досвід одержання високої врожайності

Посилання

Rawal V, Navarro DK. The global economy of pulses. Rome: FAO, 2019. 130 p.

Traversac JB, Tome D. Consumer behavior and public health in relation to novel legume food uses. Legume Perspectives. 2015; 9: 10–11.

Jukanti AK, Gaur PH, Gowda CLL, Chiblar RN. Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): a review. Br. J. Nutr. 2012; 108(1): 11–26. DOI: 10.1017/s0007114512000797.

Gaur PM, Samineni S, Sajja S, Chibbar RN. Achievements and challenges in improving nutritional quality of chickpea. Legume perspectives. 2015; 9: 31–33.

Kar BR, Rao SL, Chandramouli BA. Cognitive development in children with chronic protein energy malnutrition. Behav. Brain Funct. 2008; 4: 31. DOI: 10.1186/1744-9081-4-31.

Ghosh S, Suri D, Uauy R. Assessment of protein adequacy in developing countries: quality matters: Br. J. Nutr. 2012; 108(2): 77–87. DOI: 10.1017/S0007114512002577.

Combs GF. Selenium in global food systems. Br. J. Nutr. 2001; 85(5): 517–547. DOI: 10.1079/BJN2000280.

CDC. Micronutrient facts. International Micronutrient Malnutrition Prevention and Control [IMMPaCT]. Division of Nutrition, Physical Activity and Obesity. National Center of Chronic Disease Privention and Health Promotion. 2016. URL: www.cdc.gov/immpact/micronutrients.

Thavarajah D, Thavarajah P, Sarker A, Materne M, Vandemark G, Shrestha R, Vandenberg A. A global survey of effects of genotype and environment on selenium concentration in lentils (Lens culinaris L): Implications for nutritional fertification strategies. Food Chem. 2011; 125(1): 72–76. DOI: 10.1016/J.foodchem.2010.08.038.

Thavarajah D, Abare A, Mapa I, Coyne C, Thavarajah P, Kumar S. Selecting lentil accessions for global selenium biofortification. Plants. 2017; 6(3):34. DOI: 10.3390/plants 6030034.

Villarino CBJ, Jayasena V, Coorey R, Chakrabarti-Bell S, Johnson SK. Nutritional, health and technological functionality of lupin flour addition to bread and other baked products: Benefits and challenges. Crit. Rev. Food Scі. Nutr. 2016; 56(5): 835–857. DOI: 10.1080/10408398.2013.814044.

Johnson N, Johnson CR, Thavarajah P, Kumar S, Thavarajah D. The roles and potential of lentil prebiotic carbohydrates in human and plant health. Plants, People, Planet. 2020; 2(4): 310–319. DOI: 10.1002/ppp 3.10103.

Siva N, Thavarajah P, Kumar S, Thavarajah D. Variability in prebiotic carbohydrates in different market classes of chickpea, common bean, and lentil collected from the American local market. Frontiers in Nutrition. 2019; 6(38). DOI: 10.3389/fnut. 2019. 00038.

Jovanovic-Malinovska R, Kuzmanova S, Winkelhausen E. Oligosaccharide profile in fruits and vegetables as sources of prebiotics and functional foods. Intern. j. Food Properties. 2014; 17(5): 949–965. DOI: 10.1080/ 10942912. 2012. 680221.

Johnson CR, Thavarajah D, Combs GF, Thavarajah P. Lentil (Lens culinaris L.). A probiotic-rich whole food legume. Food. Res. Intern. 2013; 51(1): 107–113. DOI: 10.1016/j. foodres. 2012.11.025.

Sichkar VI. Selection of legumes to improve symbiotic nitrogen fixation. Factors of experimental evolution of organisms [Faktory eksperymentalnoyi evoliutsii organizmiv]. 2017; 21: 183–186.

OECD-FAO Agricultural Outlook 2020-2029. OECD/FAO. Rome/OECD Publishing, Paris. 2020. 242 p. DOI: 10.1787/1112c236-en.

Khukhlajev II, Koblay SV, Sichkar VI. Yields from pea cultivars under drought. Zbirnyk naukovykh prats SGI–NTsNS. 2014; 23(63): 37–42.

Bezugla OM, Bezuglyi IM, Коbyzeva LN, Potiomkina LM. New pea cultivars bred at the Plant Production Institute named after VYa Yuriev of NAAS is a component of the National Gene Bank of Plants of Ukraine. Henetychni resursy roslyn. 2011; 9: 77–88.

Sichkar VI, Solomonov RV. Genetic features and strategy of pea breeding for pre-winter sowing. Avtokhtonni ta introdukovani roslyny. 2019; 15: 133–143.

Liu R, Fang L, Yang T, Zhang X, Hu J, Zhang H, Zong X. Marker – trait association analysis of frost tolerance of 672 worldwide pea (Pisum sativum L.) collections. Science reports. 2017; 7: 5919. DOI: 10.1038/ 541598:017-06222-y.

Auld DL, Ditterline RL, Murray GA, Swensen JB. Screening peas for winterhardiness under field and laboratory conditions. Crop. Science. 1983; 23(1): 85–88. DOI: 10.2135/cropsci1983.0011183x002300010024x.

Swensen JB, Murray GA. Cold acclimation of field peas in a controlled environment. Crop Science. 1983; 23(1): 27–30. DOI: 10.2135/cropsci 1983.0011183x002300010009x.

Liesenfeld DR, Auld DL, Murray CA, Swensen JB. Transmittance of winterhardiness in segregated populations of peas. Crop Science. 1986; 26(1): 49–54. DOI: 10.2135/cropsci1986.0011183x002600010011x.

Humpik JF, Lasar D, Fürst T, Husičkova A, Hybl M, Spichal L. Automated integrative high-throughput phenotyping of plant shoots: a case study of the cold-tolerance of pea (Pisum sativum L.). Plant methods. 2015; 11: 20. DOI: 10.1186/s13007-015-0063-9.

Markarian D, Harwood RR, Rowe PhR. The inheritance of winter hardiness in Pisum. II. Description and release of advance generation breeding lines. Euphytica. 1968; 17(1): 110–113. DOI: 10.1007/BF00038971.

Kosev V. Evaluation of genetic divergence and heritability in winter field pea genotypes. Selek. Nasinn. 2015; 108: 106–115. DOI: 10.30835/2413-7510.2015.57370.

Homer A, Sahin M, Kucukozdemir U. Evaluation of pea (Pisum sativum L.) germplasm for winter hardiness in Central Anatolia, Turkey, using field controlled environment. Czech J. Genet. Plant Breed. 2016; 52(2): 55–63. DOI: 10.17221/186/2015-CJGPB.

Lejeune-Henaut I, Hanocq E, Bethencourt L. The flowering locus Hr colocalizes with a major QTL affecting winter frost tolerance in Pisum sativum L. Theor. and Appl. Genet. 2008; 116(8): 1105–1116. DOI: 10.1007/s00122-008-0739-x.

Ceyhan E. Genetic analysis of cold hardness in peas (Pisum sativum L.). J. Plant Sci. 2006; 1(2): 138–143. DOI: 10.3923/jps.2006. 138-143.

Legrand S, Marque G, Blassiau A, Blutean A, Canoy A, Fontaine V, Lejeune-Henaut I. Combining gene expression and genetic analyses to identify candidate genes involved in cold responses in pea. J. Plant Physiol. 2013; 170(13): 1148–1157. DOI: 10.1016/j.jplph.2013.03.014.

Klein A, Houten H, Rond C, Marget P, Jacquin F, Boucherot K, Huart M, Burstin J. QTL analysis of frost damage in pea suggests different mechanisms involved in frost tolerance. Theor. Appl. Genet. 2014; 127(6): 1319–1330. DOI: 10/1007/s00122-014-2299-6.

Mikič A, Mihailovič V, Čupine B, Dordevič V, Milič D, Due G, Hanocq E. Achievements in breeding autumn-sown annual legumes for temperate region with emphasis on the continental Balkans. Euphytica. 2011; 180(1): 57–67. DOI: 10.1007/s10681-011-0453-7.

Kobyzeva LN. Diversity of pea, soybean, bean, chickpea and lentil collections by biological yield levels. Sel. Nasinn. 2014; 106: 34–41. DOI: 10.30835/2413-7510.2014.42099.

Sichkar VI, Kryvenko AI, Solomonov RV. Lentil in the world and in Ukraine: current status and prospects. Avtokhtonni ta introdukovani roslyny. 2020;16: 178–193.

Joshi PK, Rao PP. Global pulses scenario: status and outlook. Ann. N.Y. Acad. Sci. 2017; 1392(1): 6–17. DOI: 10.1111/nyas.13298.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-12

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ