DOI: https://doi.org/10.30835/2413-7510.2014.42135

Успадкування підвищеного вмісту білка гібридами першого покоління пшениці м’якої озимої (Triticum Aestivum L.)

В. В. Кириленко, О. В. Гуменюк

Анотація


Наведено результати досліджень пшениці м’якої озимої за підвищеним вмістом білка у зерні. Виділено зразки закордонної селекції за високими показниками даної ознаки та визначено рівень прояву домінування підвищеного вмісту білка у зерні гібридів першого покоління. В залежності від груп схрещувань прослідковується тенденція: у групі високобілковий / високобілковий практично у всіх варіантах у гібридів першого покоління отримано високі показники ознаки вмісту білка у зерні.


Ключові слова


Пшениця м’яка озима; зразок; сорт; F1 гібрид; успадкування; білок; зерно

Повний текст:

PDF

Посилання


Zhemela GP. Protein, gluten content and amount. In: Grain quality of winter wheat. Kiyv: Urozhay; 1973. p. 7-10.

Bebiakin VM. Genotype  environment interactions and genetic determination of quantitative differences in terms of basic parameters of grain quality. Selskokhoziaystvennaya biologia. 1982; XVII(2):226-231.

Sozinov AA, Zhemela GP. Improvement of grain quality in winter wheat and maize. Мoskva: Коlos; 1983. p. 10-17.

Bebiakin VM. Genetic, statistical and biochemical aspects of optimization of wheat breeding for crop quality. In: Physiological and genetic problems of intensification of the breeding process. Saratov; 1984. p. 37-38.

Siukov VV, Madiakin EV, Kochetkov DV. Contribution of genotype-environment effects in the formation of quantitative traits in inbred and outbred plants. Vestnik of the All-Union Society of Geneticists and Breeders. 2010; 14(1):141-147.

Komarov VI, Pankratov NN, Nikiforova NF et al. Technological and economic-biological properties of winter wheat under the conditions of the Central Black Earth region of the RSFSR. Catalogue of the global collection of the All-Union Institute of Plant Production. Leningrad. 1982; 329; 5-24.

Grabovets AI, Fomenko MA. Breeding of winter wheat for quality. In: Grabovets AI, editor. Rostov-na-Donu: Yug; 2007. p. 243-282.

Kovtun VI. Methods and results of winter wheat breeding at the Don Breeding Center. Collection of scientific works of the Breeding and Genetics Institute - National Center of Seed and Cultivar Investigation. 2004. P. 68-90.

Kolomyets LA, Turcheniuk LO. Source material for breeding of winter wheat for adaptability and grain quality. Scientific and technical bulletin of the Mironovka Institute of Wheat. 2012; 11-12:189-203.

Efimenko TM. Influence of parental forms on grain quality of wheat hybrids. Selektsia I semenovodstvo. 1963; 1:48-51.

Rukavchenko LP. Formation of grain quality of winter wheat hybrids depending on nutrition backgrounds. In: Role of fertilizers and other factors in increasing yields of agricultural plants. Kiyv: Ukrainian Agricultural Academy; 1965. P. 17-20.

Varenitsa ET, Ivanova SV, Zimina VG. Grain quality in the first generation hybrids. Selektsia I semenovodstvo. 1972; 1:5-9.

Emmerih ED. Inheritance of grain chemical composition by wheat interspecies hybrids in F1 and F2 generations. Selskokhoziaystvennaya biologia. 1966; 1(5):5-11.

Bingham J. Grain quality form the genetic and plant breeding point of view. Proceedings 4-th International Australian of Plenary Lectures and Papers. 1966. P. 2-7.

Avdus PB, Sapozhnikova AS. Determination of protein content. In: Determination of grain, flour and groat quality. Мoskva: Коlos; 1976. P. 113-142.

Vasilenko II, Komarov VI. Assessment of grain quality. Мoskva; Аgropromizdat; 1987. P. 5-21.

Berkutova NS. Methods of assessment of grain quality and its formation. Мoskva: Rosagropromizdat; 1991. 206 p.

Beil GM, Atkins RE. Inheritance of quantitative characters in grain sorghum. Iowa J. Sci. 1965; 39(3):345-358.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Жемела Г. П. Білок, вміст і якість клейковини / Г. П. Жемела // Якість зерна озимої пшениці. – Київ: Урожай, 1973. – С. 7-10.

Бебякин В. М. Генотипсредовые взаимодействия и генная детерминация количественных различий по основным характеристикам качества зерна / В. М. Бебякин // С.-х. биология. – 1982. – Т. XVII, № 2. – С. 226-231.

Созинов А. А. Улучшение качества зерна озимой пшеницы и кукурузы / А. А. Созинов, Г. П. Жемела. – М.: Колос, 1983. – С. 10-17.

Бебякин В. М. Генетико-статистические и биохимические аспекты оптимизации селекции пшеницы на качество урожая / В. М. Бебякин // Физиолого–генетические проблемы интенсификации селекционного процесса. – Саратов, 1984. – С. 37-38.

Сюков В. В. Вклад генотип-средовых эффектов в формирование количественных признаков у инбредных и аутбредных растений / В. В. Сюков, Е. В. Мадякин, Д. В. Кочетков // Вестник ВОГиС. – 2010. –Т. 14, № 1. – С. 141-147.

Технологические и хозяйственно-биологические свойства озимой пшеницы в условиях Центрально-Черноземного района РСФСР / В. И. Комаров, Н. Н. Панкратов, Н. Ф. Никифорова [и др.] // Каталог мировой коллекции ВИР. – Л.: ВИР, 1982. – Вып. 329. – С. 5-24.

Грабовец А. И. Селекция озимой пшеницы на качество / А. И. Грабовец, М. А. Фоменко // Озимая пшеница: под ред. Грабовца А. И. – Ростов-на Дону: ООО Юг, 2007. – С. 243-282.Ковтун В. И. Методы и результаты селекции озимой пшеницы в Донском селекционном центре / В. И. Ковтун // Зб. наук. праць СГІ-НАІС. – Одеса, 2004. – С. 68-90.

Коломієць Л. А. Вихідний матеріал для селекції пшениці озимої на адаптивність та якість зерна / Л. А. Коломієць, Л. О. Турченюк // Наук.-техн. бюл. Мирон. ін.-ту пшен. ім. В. М. Ремесла НААН. – Миронівка, 2012. – Вип. 11-12. – С. 189-203.

Ефименко Т. М. Влияние родительських форм на качество зерна гибридов пшеницы / Т. М. Ефименко // Селекция и семеноводство. – 1963. – № 1 – С. 48-51.

Рукавченко Л. П. Формирование качества зерна гибридов озимой пшеницы в зависимости от фонов питания / Л. П. Рукавченко // Роль удобрений и других факторов в повышении урожая сельскохозяйственных культур. – Киев: УСХА, 1965. – С. 17-20.

Вареница Е. Т. Качество зерна у гибридов первого поколения / Е. Т. Вареница, С. В. Иванова, В. Г. Зимина // Селекция и семеноводство. – 1972. – № 1. – С. 5-9.

Эммерих Э. Д. Наследование химического состава зерна межвидовыми гибридами пшеницы в F1 и F2 поколениях / Э. Д. Эммерих // С.-х. биология. – 1966. – № 1 (5). – С. 5-11.

Bingham J. Grain quality form the genetic and plant breeding point of view / J. Bingham // Proceedings 4-th International Australian of Plenary Lectures and Papers. – 1966. – P. 2-7.

Авдусь П. Б. Определение содержания белка / П. Б. Авдусь, А. С. Сапожникова // Определение качества зерна, муки и крупы. – М.: Колос, 1976. – С. 113-142.

Василенко И. И. Оценка качества зерна / И. И. Василенко, В. И. Комаров. – М.; Агропромиздат, 1987. – С. 5-21.

Беркутова Н. С. Методы оценки и формирование качества зерна / Н. С. Беркутова. – М.: Росагропромиздат, 1991. – 206 с.

Beil G. M. Inheritance of quantitative characters in grain sorghum / G. M. Beil, R. E. Atkins // Iowa J. Sci. – 1965. – V. 39, № 3. – P. 345-358.







Copyright (c) 2015 В. В. Кириленко, О. В. Гуменюк

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2413-7510 (Online), ISSN 1026-9959 (Print)