Первинний мікробіологічний скринінг екстрактів поліфенолів, виділених з рослинної сировини
Анотація
Проведено первинний мікробіологічний скринінг 74 екстрактів поліфенолів, що були виділені з рослинної сировини, а саме з деревини, навколопліднику та сухих плодів абрикосу звичайного, лози та листя винограду культурного, деревини, листя та плодів малини звичайної, деревини та листя смородини чорної, деревини та листя вишні звичайної, гілок з бруньками верби прутовидної, деревини та плодів шипшини собачої, листя шпинату городнього, листя евкаліпту прутовидного. Виділення фенольних сполук проведено шляхом екстракції. Визначення вмісту поліфенолів у витяжках проведено спектрофотометричним методом. Для мікробіологічних досліджень використано тест-штами S. aureus ATCC 25923, E. coli ATCC 25922, P. aeruginosa ATCC 27853, B. subtilis ATCC 6633, P. vulgaris ATCC 4636, C. albicans ATCC 885-653. За результатами дослідження найактивнішими виявилися екстракти з навколоплідника абрикосу звичайного, екстраговані за допомогою 70,0 % та 96,0 % етанолу в комбінації з соляною кислотою; екстракти з деревини та листя малини, екстраговані за допомогою води з додаванням твіну-80; цілісні екстракти з лози та листя винограду культурного, екстраговані за допомогою етанолу 96,0 %; спиртові екстракти з листя евкаліпту прутовидного, спиртовий екстракт з гілок з бруньками верби прутовидної, деревини та листя смородини чорної, деревини та листя вишні звичайної. Для подальшого більш детального вивчення спектру і рівнів протимікробної активності обрано найперспективніші екстракти з метою розробки на їх основі нових протимікробних засобів.
DOI: 10.5281/zenodo.5499705
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензованаІз Зазначенням Авторства – Некомерційна – Без Похідних 3.0 Міжнародна.