Дослідження амінокислот у сировині Mirabilis jalapa l.
Анотація
Вступ. Амінокислоти – біологічно активні речовини, які відіграють важливу роль у нормальному функціонуванні організму. Деякі амінокислоти знайшли використання для профілактики та лікування патологій різних систем та органів. Одним з джерел амінокислот є рослини. Відомо, що за рахунок утворення комплексів амінокислот з іншими БАР підвищується їх засвоюваність та потенціюється фармакологічний ефект. Перспективною рослиною для одержання лікарських рослинних засобів із багатовекторною фармакологічною активністю є мірабіліс ялапа (Mirabilis jalapa L.), сировину якого здавна використовували у народній медицині як антимікробний, протипаразитарний, репаративний, протизапальний, тонізувальний засіб. Дані щодо амінокислотного складу мірабілісу ялапа у літературі достатньо обмежені, тому актуальним було провести його дослідження. Матеріали та методи. Об’єктами дослідження було вибрано траву, листя, стебла, квітки, плоди та корені мірабілісу ялапа, заготовлені у Харківській області (Україна) протягом 2019-2020 рр. Амінокислотний склад сировини мірабілісу ялапа вивчали на автоматичному аналізаторі амінокислот ААА Т-339М методом іонообмінної рідинно-колонкової хроматографії. Результати та їх обговорення. У результаті дослідження амінокислотного складу у траві, листі, стеблах, квітках та коренях мірабілісу ялапа було ідентифіковано по 18 амінокислот, у плодах – 17 амінокислот. Амінокислоти у сировині мірабілісу накопичувалися переважно у коренях, квітках, листі та траві, у плодах та стеблах їх вміст був значно меншим. У коренях, квітках, листі та траві мірабілісу серед ідентифікованих амінокислот за вмістом переважала глутамінова кислота, вміст якої склав 3,91 г / 100 г, 2,86 г / 100 г, 2,23 г / 100 г та 1,24 г / 100 г відповідно. γ-Аміномасляна кислота та цистин були мінорними компонентами в амінокислотному складі майже всіх досліджуваних видів сировини мірабілісу. Висновки. Уперше досліджено амінокислотний склад сировини мірабілісу ялапа. У результаті дослідження встановлено, що у значна перевага вмісту амінокислот спостерігалася у коренях мірабілісу (27,10 г / 100 г). Найменшу кількість амінокислот накопичували стебла (2,11 г / 100 г) та плоди (3,49 г / 100 г).
DOI: 10.5281/zenodo.5499674
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензованаІз Зазначенням Авторства – Некомерційна – Без Похідних 3.0 Міжнародна.