Результати первинного мікробіологічного скринінгу модифікованих похідних кверцетину
Анотація
Проведено первинний мікробіологічний скринінг 315 похідних кверцетину, екстрагованого з різних рослин. Для мікробіологічних досліджень використано набір тест-штамів, який є загальноприйнятим при первинному визначенні протимікробної дії: S. aureus ATCC 25923, E. coli ATCC 25922, P. aeruginosa ATCC 27853, B. subtilis ATCC 6633, P. vulgaris ATCC 4636. Протигрибкову дію речовин досліджено на референтному штамі C. albicans ATCC 885-653.Антимікробну активність досліджуваних зразків визначали дифузійним методом «колодязів» з вимірюванням діаметрів зон затримки росту мікроорганізмів. Встановлено переважно помірну чутливість досліджених тест-штамів грампозитивних, грамнегативних мікроорганізмів і тест-штаму C. albicans ATCC 653-885 стосовно немодифікованого, формальованого та сукцильованого кверцетину різних концентрацій. Найактивнішими за протимікробною дією виявились різновиди модифікованого кверцетину, додатково модифіковані амінокислотами лізином та аргініном. Переважна більшість досліджених екстрактів кверцетину, додатково модифікованих амінокислотами, проявила високу протимікробну активність стосовно тест-штамів грампозитивних мікроорганізмів. Стосовно грамнегативних мікроорганізмів найактивнішими виявились сукцильовані екстракти кверцетину, модифіковані амінокислотами, вилучені з листя та лози винограду культурного, деревини малини звичайної, деревини вишні звичайної, деревини та листя смородини чорної. Встановлено помірну антикандидозну активність усіх досліджених зразків кверцетину та його модифікованих похідних. Результати проведеного дослідження доводять перспективність і доцільність подальшого поглибленого дослідження спектру та ступеню протимікробної активності обраних речовин з метою розробки на їх основі нових протимікробних засобів.
DOI: 10.5281/zenodo.5761159
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензованаІз Зазначенням Авторства – Некомерційна – Без Похідних 3.0 Міжнародна.