Розробка композиції та дослідження емульсійного крему на основі амарантового масла та молочної кислоти

Автор(и)

  • Тетяна Ковальова Національний фармацевтичний університет, Україна
  • Катерина Семченко Національний фармацевтичний університет , Україна http://orcid.org/0000-0003-3824-8899
  • Володимир Яковенко Інститут підвищення кваліфікації спеціалістів фармації, Національний фармацевтичний університет, Україна

Анотація

Вступ. Одним із важливих етапів лікування хворих на цукровий діабет, хронічний дерматоз, ксероз є використання засобів зовнішньої терапії, призначених для усунення проявів симптомокомплексу сухості шкіри, що супроводжує дані захворювання та має циклічний характер. Комплексний догляд за сухою шкірою передбачає, окрім топічних стероїдів, використання лікарських засобів, що мають гідратуючу, пом'якшувальну, кератолітичну дію. Її забезпечують жири та жироподібні речовини, що пом’якшують та відновлюють еластичність шкіри, усувають втрату вологи; гідратанти, а також речовини, які забезпечують кератолітичну дію. Сучасний фармацевтичний ринок України не є достатньою мірою забезпеченим топічними засобами для терапії та догляду за сухою шкірою, що робить актуальним розробку складу та технології вітчизняного зовнішнього лікарського засобу. Мета дослідження. Метою даної роботи є розробка складу емульсійного крему на основі олії амаранту та кислоти молочної, дослідження його сенсорних та фармако-технологічних властивостей. Матеріали та методи. Об’єктом дослідження є експериментальні зразки емульсій, масляна фаза яких становить від 10 до 20 %, до її складу уводили два види олій – амарантову та кукурудзяну, водна фаза містить камедь ксантанову, гліцерин, кислоту молочну. Методи дослідження: органолептичні (зовнішній вигляд, колір, запах, однорідність), фармако-технологічні (визначення термостабільності, колоїд Визначили реологічні параметри зразків, побудували реограми плину, за якими визначали тиксотропні властивості та екструзію зразків. Дослідили сенсорні показники на респондентах з сухою шкірою: поглинання шкірою, відчуття зволоження, швидкість розподілу, наявність липкості, блиску, відчуття жирності, залишок плівки до й після поглинання. Результати та обговорення. Використання олії насіння амаранта пояснюється його зволожувальною, протекторною, протизапальною, антиоксидатною, мембраностабілізуючою та пом’якшувальною дією, обумовленою наявністю унікального комплексу біологічно активних речовин: фітостеролами, токотрієнолами, скваленом, фосфоліпідами, насиченими та ненасиченими жирними кислотами. Кукурудзяна олія виявляє живильні, захисні властивості, є дерматологічно нейтральною, не викликає подразнень шкіри, тому була використана як додатковий компонент масляної фази емульсій. Як емульгатор використали Olivem 1000, що дає змогу одержати стабільні емульсії у випадку наявності компонентів, здатних розріджувати консистенцію. У якості зволожувального складника використали кислоту молочну, яка є компонентом натурального зволожувального фактора шкіри. Вивчення структурно-механічних властивостей експериментальних зразків емульсійних кремів дозволили обрати оптимальну концентрацію інгредієнтів та обгрунтувати остаточний склад. Встановлені показники рН є прийнятними для засобів із вмістом кислоти молочної. Результатом дослідження структурно-механічних властивостей експериментальних зразків були реограми залежності швидкості зсуву від напруги зсуву. Площі петель гістерезису на реограмах дозволили обрати склад із найкращими екструзійними та структурно-механічними властивостями. За сенсорними властивостями обрали зразки, що показали найкращі результати, гарне поглинання, розподіл, відсутність липкості. Висновки. Вивчено структурно-механічні властивості експериментальних зразків емульсій, які показали достатні тиксотропні та задовільні сенсорні властивості. В результаті проведених досліджень обґрунтовано склад емульсійного крему з олією амаранту та кислотою молочною. За результатами досліджень сенсорних та органолептичних показників модельних зразків крему обрано зразок з найкращими споживацькими властивостями. Обґрунтовано та розроблено технологію виготовлення косметичного крему.

Ключові слова: симптомокомплекс сухості шкіри, емульсійний крем, зволожувальна дія, олія насіння амаранту, кислота молочна

DOI: 10.5281/zenodo.6350205

Біографії авторів

Катерина Семченко, Національний фармацевтичний університет

Кандидат фармацевтичних наук, доцент, Кафедра аптечної технології ліків

Володимир Яковенко, Інститут підвищення кваліфікації спеціалістів фармації, Національний фармацевтичний університет

Доктор фармацевтичних наук, професор

Кафедра промислової фармації та економіки

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-15

Як цитувати

Ковальова, Т., Семченко, К., & Яковенко, В. (2022). Розробка композиції та дослідження емульсійного крему на основі амарантового масла та молочної кислоти. Анали Мечниковського Інституту, (1), 20–27. вилучено із https://journals.uran.ua/ami/article/view/250833

Номер

Розділ

Дослідні статті