Дослідження вмісту вуглеводів у cировині деяких видів роду Elsholtzia willd.
Анотація
Вступ. Вуглеводи є важливим класом природних сполук з різноманітним спектром біологічної дії на організм людини. Аналіз вуглеводів (моно- і полісахаридів) є однією з актуальних проблем сучасної фітохімії. Ідентифікація цукрів та їх кількісне визначення необхідні для стандартизації рослинної сировини, вони також потенціюють біологічну активність рослинних екстрактів. Метою роботи було дослідженння вміст вуглеводів у сировині двох видів Elsholtzia. Також проведено визначення кількісного вмісту полісахаридних фракцій та встановлення їх мономерного складу. Матеріали і методи. Об'єктом дослідження були трава Elsholtzia stauntonii Benth. (ельшольції СТаунтона) і трава Elsholtzia ciliata Тhun. (ельшольція війчаста) , зібрані в період цвітіння у серпні та вересні 2018-2019 рр на території Національного ботанічного саду імені М.М.Гришка в Києві, Україна. Якісний склад та кількісний вміст вуглеводів проводили за допомогою гравіметричних, ТШХ та ГХ-МС методів. За отриманими результатими дослідження встановлено, що в рослинній сировині обох видів присутні водорозчинні полісахариди, пектинові речовини та геміцелюлози. Вміст загальних полісахаридів у всіх досліджених рослинних органах E.stauntonii вище, ніж у E.ciliata. Результати ГХ-МС аналізу показали, що обидва види Elsholtzia у траві, суцвіттях та листках мають вільні та зв’язані вуглеводи, а саме D-рамнозу, D-арабінозу, D-ксилозу, D-маннозу, D-глюкозу, D-галактозу, D -фруктозу і D-сахарозу. А ще два - фукозу та інозитол - знайдені лише в траві. Висновки. Вперше у сировині двох видів роду Elsholtzia Willd. досліджено вміст і склад полісахаридів, ідентифіковано 10 вуглеводів. Ключові слова: Elsholtzia stauntonii, Elsholtzia ciliata, вуглеводи, полісахариди, ТШХ, ГХ-МС.
DOI: 10.5281/zenodo.6350433
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензованаІз Зазначенням Авторства – Некомерційна – Без Похідних 3.0 Міжнародна.