Розробка технології одержання екстракту із квіток целозії гребінчастої шляхом застосування методу математичного планування експерименту
Анотація
Вступ. Целозія гребінчаста (Сelosia cristata (L.) Kuntze) є одним із 60 представників родини Амарантові (Amaranthaceae L.) і характеризується високою декоративністю. Хімічний склад цієї рослини представлений сапонінами, флавоноїдами, беталаїнами, амінокислотами, дубильними речовинами, алкалоїдами. Фармакологічні дослідження, проведені закордонними вченими, показали, що для целозії гребінчастої характерна протизапальна, імуностимулювальна, антиноцицептивна, протипухлинна, гепатопротекторна, протидіабетична, антиоксидантна, ранозагоювальна, противірусна, антимікробна, антигельмінтна активності. Ефективність процесу екстракції БАР із лікарської рослинної сировини значною мірою залежить від створених умов екстракції. Однак, підбір оптимальних умов вимагає проведення численних експериментів, що в свою чергу, є трудомістким, високовартісним процесом. Зменшити їх число, раціоналізувати, оптимізувати та інтенсифікувати процес дозволяє метод математичного планування експерименту. Метою роботи був підбір оптимальних умов одержання целозії гребінчастої квіток екстракту густого Матеріали і методи. Для проведення експерименту використовували повітряно-сухі, подрібнені квітки целозії гребінчастої. Сировину заготовляли у 2019-2021 р. р. у Харківській області. Підбір оптимальних умов одержання екстракту із квіток целозії гребінчастої проводили методом математичного планування за допомогою програмного забезпечення PlanEXp B-D13. Результати та їх обговорення. За результатами математичного, прогнозоване значення екстремуму функції відгуку становило 5,56 % при значеннях факторів концентрації етанолу 78,48 %, температурі екстракції 66,32 °С та співвідношенні сировини й екстрагента 0,2 (1 : 5). Оскільки, дотримуватися у промислових умовах параметрів точки екстремуму вимагає додаткових економічних затрат, тому, оптимальними умовами одержання екстракту із квіток целозії гребінчастої було запропоновано концентрацію етанолу 70 %, температуру екстракції – 60 °С, співвідношення сировини й екстрагента – 0,2 (або 1 : 5). За таких умов, прогнозоване значення виходу флавоноїдів складало 5,35 %. На практиці вміст флавоноїдів у одержаних за заданих умов витяжках становив 5,02 %, що становило 93,83 % від максимального прогнозованого значення. Підвищити вихід цих БАР до 5,19 % дозволяє застосування трикратної екстракції. Висновки. Методом математичного планування встановлено, що оптимальними умовами одержання екстракту із квіток целозії гребінчастої була трикратна екстракція 70 % етанолом при співвідношенні сировини й екстрагента 0,2 (або 1 : 5) та температури екстракції 60 °С, що забезпечує максимальний вихід флавоноїдів – 5,19 %. Одержані результати експерименту будуть взяті за основу при розробці лікарських засобів на основі квіток целозії гребінчастої.
DOI: 10.5281/zenodo.6634779
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензованаІз Зазначенням Авторства – Некомерційна – Без Похідних 3.0 Міжнародна.