Дослідження жирнокислотного складу трави кохії віничної

Автор(и)

  • Вікторія Процька Національний фармацевтичний університет, Україна http://orcid.org/0000-0002-2439-138X
  • Ірина Журавель Національний фармацевтичний університет, Україна

Анотація

Вступ. Кохія вінична, яку також називають басія вінична, є представником родини Амарантові,  родом з Африки та Далекосхідної Азії. В Україні кохія вінична вирощується як декоративна рослина. За візуальну схожість її часто називають «літнім кипарисом». За даними літератури, кохія вінична накопичує тритерпенові  сапоніни, алкалоїди, флавоноїди, вуглеводи, вітаміни, жирні кислоти, ефірну олію та мікроелементи. Плоди кохії віничної в китайській та корейській традиційній медицині використовуються для лікування захворювань шкіри, цукрового діабету та ревматоїдного артриту. Крім того, її часто призначають для лікування кропив’янки на Тайвані. Фармакологічні дослідження показали, що кохія вінична має антибактеріальну, протипаразитарну, протипухлинну, протидіабетичну, антиоксидантну, протиалергійну, протизапальну, болезаспокійливу дію. Метою роботи було вивчення якісного складу та визначення кількісного вмісту жирних кислот трави кохії віничної за допомогою газової хроматографії. Матеріали і методи. Для експерименту використовували висушену на повітрі подрібнену траву кохії віничної . Сировину заготовляли у 2020-2021 роках у Харківській області. Дослідження якісного складу та визначення кількісного вмісту жирних кислот після метилювання проводили методом газової хроматографії. Результати та їх обговорення. У траві кохії віничної методом газової хроматографії виявлено та визначено вміст 11 жирних кислот. З них чотири жирні кислоти відносяться до ненасичених жирних кислот. Ненасичені жирні кислоти превалюють у траві кохії звичайної, на вміст яких припадає 78,50 % від загального вмісту. Серед ненасичених жирних кислот у траві кохії віничної переважала ліноленова кислота (43,24 %). Крім того, у траві кохії віничної був високий вміст лінолевої кислоти, який становив 30,57 %. Серед насичених жирних кислот у траві кохії віничної домінуючою сполукою була пальмітинова кислота (14,78 %).

Висновки. Результати експерименту показали, що вміст лауринової, арахінової, бегенової та лігноцеринової кислот у досліджуваних видах рослинної сировини не перевищував 1%. Отримані результати дозволяють поглибити знання про жирнокислотний склад трави кохії віничної, встановити взаємозв’язок між фармакологічною дією та жирнокислотним складом сировини та будуть використані при розробці лікарських засобів на її основі.

DOI: 10.5281/zenodo.6634796

Біографія автора

Вікторія Процька, Національний фармацевтичний університет

Кафедра хімії природних сполук і нутриціології

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-11

Як цитувати

Процька, В., & Журавель, І. (2022). Дослідження жирнокислотного складу трави кохії віничної. Анали Мечниковського Інституту, (2), 47–50. вилучено із https://journals.uran.ua/ami/article/view/257277

Номер

Розділ

Дослідні статті