Фармакологічна активність амінокислот та перспективи створення лікарських препаратів на їх основі
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.7436701Анотація
Вступ. Амінокислоти відіграють надзвичайно важливу роль у житті людини, оскільки відповідають за нормальне функціонування всього організму. Для повноцінного функціонування організм людини використовує 22 амінокислоти, 10 з яких синтезує самостійно, ще 9 амінокислот потрібно отримувати ззовні. У раціоні харчування необхідно, щоб усі амінокислоти були представлені в певних оптимальних співвідношеннях. Як дефіцит, так і надлишок тієї або іншої амінокислоти в раціоні може призвести до дисбалансу, тобто до порушення рівноваги амінокислот. Тому у випадках недостатнього білкового харчування доцільне збагачення добових раціонів незамінними амінокислотами у вигляді різних лікарських засобів на їх основі з метою попередження негативного впливу дисбалансу амінокислот та для нормального функціонування усіх систем та органів. Тому мета даного дослідження узагальнення сучасних літературних джерел щодо фармакологічної дії незамінних амінокислот, аналіз наявних препаратів на їх основі на фармацевтичному ринку України для обґрунтування перспективності та доцільності їх подальшого включення до складу ліків для профілактики та лікування патологій різних систем та органів. Матеріали та методи. Застосували методи маркетингового аналізу, порівняльний та узагальнення інформації. Як інформаційні матеріали щодо лікарських засобів використали джерела: довідник ЛЗ «Компендіум on-line» та Державний реєстр лікарських засобів України. Результати та обговорення. За результатами аналізу встановлено, що на фармацевтичному ринку України більшість препаратів виготовлені вітчизняними фармацевтичними підприємствами. Менша частка лікарських засобів імпортована з інших країн світу. Аналіз препаратів за складом показав, що більшість ЛЗ є монопрепаратами. Як свідчать результати аналізу, у більшості, препарати на основі амінокислот представлені у вигляді інфузійних лікарських засобів, менша частка відводиться на тверді лікарські форми. Висновки. Аналіз фармацевтичного ринку препаратів на основі амінокислот показав, що загалом переважають інфузійні лікарські засоби, які зазвичай призначають пацієнтам з гострим дефіцитом амінокислот. Однак реалії сьогодення вказують про неможливість збалансованого харчування для більшості категорій людей, що свідчить про необхідність застосування лікарських препаратів на основі амінокислот у більш зручних лікарських формах. Доцільним є розробка нових вітчизняних лікарських засобів у твердих лікарських формах на їх основі для профілактики та лікування патологій різних систем та органів, що забезпечить зручність застосування та буде сприяти позбавленню дефіциту амінокислот в організмі. Тверді лікарські форми є зручними, не потребують спеціальних умов при застосуванні, часто забезпечують початок процесу всмоктування слизовою оболонкою ротової порожнини. Все це є підставою перспективності розширення цього сегменту.
Ключові слова: амінокислоти, аналіз ринку, тверді лікарські форми, дослідження.
Посилання
Amino acids. MedlinePlus Encyclopedia. The 9 essential amino acids are: histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan, and valine. 2015
Hou Y., Yin Y., Wu G. Dietary essentiality of "nutritionally non-essential amino acids" for animals and humans. Exp Biol Med (Maywood). 2015. Aug. Vol. 240 (8). P. 997-1007.
De Koning T. J. Amino acid synthesis deficiencies. Handb Clin Neurol. 2013. Vol. 113. P. 1775-1783.
WHO. Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition. In: WHO/FAO/UNU, editor. Geneva: World Health Organization. 2007. P. 276.
Compendium. URL: https://compendium.com.ua/ (date of application: 09.06.2022)
State Register of Medicinal Products of Ukraine URL: http://www.drlz.com.ua/ (date of application: 11.06.2022)
Biochemistry: textbook / ed. E. S. Severina. 5th ed., rev. and add. M.: Geotar-Media, 2015. 768 p.
Syrovaya A. O., Shapoval L. G., Makarov V. A., Petyunina V. N., Grabovetskaya E. R., Andreeva S. V., Nakonechnaya S. A., Bachinsky R. O., Lukyanova L. V., Kozub S. N., Levashova O. L. Amino acids through the eyes of chemists, pharmacists, biologists: in 2 volumes. Volume 1. Kh .: Generous manor plus, 2014. 228 p.
Syrovaya A. O., Shapoval L. G., Makarov V. A., Petyunina V. N., Grabovetskaya E. R., Andreeva S. V., Nakonechnaya S. A., Bachinsky R. O., Lukyanova L. V., Kozub S. N., Levashova O. L. Amino acids through the eyes of chemists, pharmacists, biologists: in 2 volumes. Volume 2. Kh .: Generous manor plus, 2015. 268 p.
Lysikov Yu. A. Amino acids in human nutrition. Experimental and Clinical Gastroenterology. 2012. Vol. 2. P. 88 – 105.
Garlick P. J. The role of leucine in the regulation of protein metabolism. J. Nutr. 2005. Vol. 135. 1553-1556.
Hou Y., Wu G. Nutritionally Essential Amino Acids. Adv Nutr. 2018. Nov. 01. Vol. 9 (6). P. 849-851.
Marakhovsky Yu. H. Amino acids as medicines: from scientific achievements to clinical practice. Experimental and Clinical Pharmacology: Proceedings of the 3rd International Scientific and Practical Conference. Minsk. June. 2009. P. 27-34.
Long-term effects of leucine supplementation on body composition / Balage M., Dardevet D. Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care. 2010. P. 265-270. doi: 10.1097/MCO.0b013e328336f6b8.
Wu G. Functional amino acids in nutrition and health. Amino Acids. 2013. Vol. 45. P. 407-411.
Novel metabolic and physiological functions of branched chain amino acids: a review / Zhang S., Zeng X., Ren M., Mao X., Qiao S. J Anim Sci Biotechnol. 2017. P. 8-10.
Arany Z., Neinast M. Branched chain amino acids in metabolic disease. Curr. Diabetes Rep. 2018. Vol. 18. P. 76. doi: 10.1007/s11892-018-1048-7
Le Floc’h N., Otten W., Merlot E. Tryptophan metabolism, from nutrition to potential therapeutic applications. Amino Acids. 2011. Vol. 41. P. 1195–1205. doi:10.1007/s00726-010-0752-7
Firk C., Markus C. R. Mood and cortisol responses following truptophan-rich hydrolyzed protein and acute stress in healthy subjects with high and low cognitive reactivity to depression. Clin Nutr. 2009. Vol. 28. P. 266-271. doi: 10.1016/j.clnu.2009.03.002
Dillon E. L. Nutritionally essential amino acids and metabolic signaling in aging. Amino Acids. 2013. Vol. 45. P. 431-441
Olsen T., Ovrebo B., Turner C., Bastani N. E., Refsum H., Vinknes K. J. Combining dietary sulfur amino acid restriction with polyunsaturated fatty acid intake in humans : A randomized controlled pilot trial. Nutrients. 2018. doi: 10.3390/nu10121822
Amino acids and immune function / Li P., Yin Y. L., Lia D. F., Kim S. W., Wu, G. Y. Brit. J. Nutr. 2007. 98. P. 237–252.
Matthews D. E., Ross A. C., Caballero B, Cousins R. J., Tucker K. L., Ziegler T.R., eds. Proteins and amino acids. Philadelphia: Lippincott, Williams & Wilkins, 2014. 3–35.
Davies J. S. Aminoacids, peptides and proteins. Cambiidge: The Royal Society of Chemistry, 2006. 472 p.
Protein quality assessment: impact of expanding understanding of protein and amino acid needs for optimal health / Millward D. J., Layman D. K., Tomé D., Schaafsma G. Am. J. Clin. Nutr. 2008. Vol. 87. P. 1576-1581.
Wu G. Amino acids: metabolism, functions, and nutrition. Amino Acids. 2009. May. Vol. 37 (1). P. 1-17.
Wu G. Functional amino acids in growth, reproduction, and health. Adv. Nutr. 2010. Vol. 1. P. 31-37.
Friedman M, Levin CE. Nutritional and medicinal aspects of Damino acids. Amino Acids. 2012. P. 1553–1582.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензованаІз Зазначенням Авторства – Некомерційна – Без Похідних 3.0 Міжнародна.