Технологічні властивості протеїн-полісахаридного комплексу з гриба Pleurotus ostreatus

Автор(и)

  • Олександр Манський Національний фармацевтичний університет, Україна
  • Ірина Сайко Національний фармацевтичний університет, Україна
  • Антоніна Січкар Національний фармацевтичний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.7436667

Анотація

Вступ. Збалансоване споживання основних харчових речовин — білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мінеральних речовин — створює умови для фізичного та розумового розвитку, підтримує високу працездатність, підвищує захисні функції організму, сприяє профілактиці стресових станів і багатьох захворювань. Цінним продуктом є гриб плеврот черепичастий або глива звичайна (ПЧ, лат. Pleurotus ostreatus), плодові тіла якого містять вітаміни (тіамін, рибофлавін, ніацин, біотин, аскорбінову кислоту, пантотенову кислоту, кальциферол, токоферол, ергостерол), амінокислоти (триптофан, цистин, аспарагінова кислота, лізин, аланін та ін.), мінерали (залізо, фосфор, калій), полісахариди та фітостерини. Одним із найпоширеніших шляхів вирішення проблеми харчового дисбалансу є додаткове вживання достатньої кількості необхідних біологічно активних речовин у вигляді спеціальних дієтичних добавок. Стаття присвячена вивченню технологічних властивостей водорозчинного білково-полісахаридного комплексу (ВБПСК) з гриба Pleurotus ostreatus для створення на його основі дієтичної добавки для корекції раціону хворих на дисліпідемію та атеросклероз. Метою даної роботи було одержання ВБПСК з гриба Pleurotus ostreatus та вивчення технологічних властивостей ВБПСК для подальшої розробки дієтичної добавки з ним. Матеріали та методи. При проведенні досліджень ми використовували загальноприйняті методи дослідження згідно з Державною фармакопеєю України. Об’єктом дослідження були висушені, подрібнені та просіяні плодові тіла гливи звичайної. ВБПСК отримано екстракцією підготовлених плодових тіл водою очищеною при температурі 50 оC. Співвідношення сировини до екстрагенту становило 1 : 15. Спосіб екстрагування – триступенева ремацерація, яка тривала 90 хв. Отриманий екстракт частково випарювали і осаджували трикратною кількістю 96 % етанолу. Надосадову рідину відокремлювали після двох годин відстоювання екстракту. Вологий осад висушували при температурі 50 °С до залишкової вологості 4-5 %. Отриманий сухий порошок ВБПСК був подрібнений. Остаточні висновки робили, виходячи з п'яти повторних вимірювань, що забезпечують отримання достовірних даних. Результати та їх обговорення. За даними мікроскопічного аналізу встановлено, що частинки порошку ВБПСК плодових тіл гриба Pleurotus ostreatus мають гладку поверхню та пластинчасту форму. Порошок ВБПСК має найбільшу фракцію з частинками 0,3-0,5  мм, яка зазвичай добре дозується за об'ємом. Згідно з технологічними дослідженнями, зразки ВБПСК мають добру плинність. Значення індексу Карра, коефіцієнта Хауснера та кута природного укосу дозволяють зробити висновок про відсутність великої сили зчеплення між частинками. Різниця між об'ємною щільністю порошку і щільністю після усадки показала здатність його до усадки. Досліджено кінетику вологопоглинання. Порошок ВБПСК поглинає вологу і може бути класифікований як гігроскопічний. Тому при розробці дієтичної добавки до складу необхідно вводити регулятори вологості для стабільності ВБПСК під час зберігання. Висновок. Результати досліджень свідчать про те, що порошок ВБПСК має задовільні параметри технологічних властивостей і такі результати можуть бути використані при розробці технології дієтичної добавки гіполіпідемічної та антиоксидантної дії у вигляді твердої лікарської форми.

Ключові слова: водорозчинний білково-полісахаридний комплекс, плеврот черепичастий або глива звичайна, технологічні властивості, дисліпідемія, атеросклероз, дієтична добавка.

Посилання

Grundy S. M., Stone N. J., Bailey A. L. et al. (2019) 2018 AHA/ ACC/ AACVPR/ AAPA/ ABC/ ACPM/ ADA/ AGS/ APhA/ ASPC/ NLA/ PCNA guideline on the management of blood cholesterol: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on clinical practice guidelines, 22 p. https://www.acc.org/~/media/Non-Clinical/Files-PDFs-Excel-MS-Word-etc/Guidelines/2018/Guidelines-Made-Simple-Tool-2018-Cholesterol.pdf

Alekseenko O. M, Polishko T. M, Vinnikov A. I. (2010). Food, medicinal and environmental values of mushrooms Pleurotus ostreatus. Visnyk of Dnipropetrovsk University Biology ecology, 18 (1), 3-9. https://www.researchgate.net/publication/276854037_Harcova_likuvalna_ta_ekologicna_cinnist_gribiv_Pleurotus_ostreatus

Derzhavna Farmakopeia Ukrainy (2015). 2 vyd. T 1. [State Pharmacopoeia of Ukraine. 2nd edition. Vol. 1]. Kharkiv: Derzhavne pidpryіemstvo “Naukovo-ekspertnyi farmakopeynyi tsentr”, 1128 p.

Kucherenko N. V., Dem’yanenko V. G. (2006). Study of the dynamics of extraction of the active substances from raw Oyster mushroom Pleurotus ostreatus. Farmatsevtychnyi zhurnal, 4, 74-77. https://pharmj.org.ua/archives/2006/2006-4.pdf

Kucherenko N. V., Dem’yanenko V. G., Stoletov Yu. V., (2008). Patent of Ukraine for invention No. 83530 from 25 July 2008, The method of obtaining a protein-polysaccharide complex with hypolipidemic action. https://uapatents.com/3-83530-sposib-oderzhannya-bilkovo-polisakharidnogo-kompleksu-gipolipidemichno-di.html

Ie.V. Gladukh, O.A. Ruban, І.В. Sayko [et al.]. (2016). Industrial technology of drugs: a basic textbook for students of higher education (pharmaceutical faculties). Kh .: NPhU: Original, 632 p. https://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/23539?locale=en

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-14

Як цитувати

Манський, О., Сайко, І., Січкар, А., Криклива, І., & Манська, К. (2022). Технологічні властивості протеїн-полісахаридного комплексу з гриба Pleurotus ostreatus. Анали Мечниковського Інституту, (4), 7–10. https://doi.org/10.5281/zenodo.7436667

Номер

Розділ

Дослідні статті