Бактеріофаги. Сучасна постановка проблеми та її історичні інтерпретації

Автор(и)

  • Інна Торяник Інститут мікробіології та імунології ім. І. І. Мечникова НАМН України, Україна
  • Світлана Калініченко Інститут мікробіології та імунології ім. І. І. Мечникова НАМН України, Україна
  • Валерій Мінухін Інститут мікробіології та імунології ім. І. І. Мечникова НАМН України, Україна
  • Христина Мелентьєва Інститут мікробіології та імунології ім. І. І. Мечникова НАМН України, Україна
  • Тетяна Моісеєнко Інститут мікробіології та імунології ім. І. І. Мечникова НАМН України, Україна
  • Петро Оветчин Інститут мікробіології та імунології ім. І. І. Мечникова НАМН України, Україна
  • Анатолій Мельник Інститут мікробіології та імунології ім. І. І. Мечникова НАМН України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.7721892

Анотація

Ретроспективний аналіз за тематикою розробки довів, що історія дослідження фагів, механізмів їхньої взаємодії з бактеріальною клітиною (лізис та лізогенія) сягає другої половини ХІХ віку та десятих років ХХ століття, коли у 1892 році В. Крузе та С. Пансині за умов вивчення росту пневмококу вперше був описаний спонтанний розчин бактеріальної культури; бактеріологом М. Ганкіним (1896) отримане об’єктивне підтвердження фактам бактерицидної дії води Джамни та Гангу на холерний вібріон та у 1898 році М. Ф. Гамалеєю описаний лізис (бактеріоліз) бактерій (збудника сибірської виразки) під впливом перещеплюваного агента. Події, пов’язані із відкриттям англійським мікробіологом Фредеріком Уільямом Туорту (1915) та франко-канадійським дослідником Феліксом д’Эреллем (1917) вірусів, паразитуючих на бактеріях; введення у науковий ужиток терміну «бактеріофаг»; виділення із біологічних проб хворого на дизентерію фільтруючого літичного агента, здатного до пасажів на відповідних культурах збудників та розчинюючого їхні клітини, знаменували завершення стартового історичного етапу дослідження бактеріофагів.         З 30-х по 50-ті роки XX століття тривала ера дослідження бактеріофагів (перший етап). Їй належав час великих та численних фундаментальних відкриттів у історії світової мікробіології: зародження та первинного становлення нової наукової дисципліни -молекулярної біології; з’ясування генетичної ролі ДНК, опосередкованості функцій РНК, розшифровки генетичного коду.        Друга ера бактеріофагів стартувала з початку 80–х - 90-х років минулого століття, коли фаги та отримані із них продукти стали впливати на розвиток біотехнології. Отримали потужний імпульс добре відомі на тепер науковій спільноті світу технології рекомбінантних ДНК (бактеріофаги як первинні фактори або їхні структури).       Проведений авторами статті науково-теоретичний пошук та вивчення реферативного матеріалу продемонстрували досить вузький спектр даних відповідно освоєних прототипів (бактеріофаг, специфічність, абсолютний клітинний паразитизм, бактеріофагія, сучасність та історія відкриття та вивчення бактеріофагів). Публікації, відповідні контексту тематики, переважним чином містять фактичні матеріали щодо будови бактеріофагів, їхніх специфіки, життєвого циклу, характеріологічних даних, вірулентних / лізогенних фагів, інформації за питаннями застосування у медичній практиці.        Серед найбільш опрацьованих напрямків зауважимо на ті, де окреслені спроби вдосконалення фагопрепаратів з метою підвищення їхньої ефективності (сталого поповнення новими високоактивними штамами або расами фагів, отриманими з різних джерел). Відмітимо, що на сьогодні існує свідомий науковий інтерес стосовно питань, пов’язаних із використанням фагів, адаптованих до свіжовиділених культур збудників, циркулюючих на цей час у певній місцевості. Враховуючи накопичений науково-теоретичний та практичний досвід, що підтверджує очевидну ефективність фагів в сенсі застосування з метою детекції бактерій (проби біологічного матеріалу, продукти харчування, сировина), акцентуємо увагу на цілковитій актуальності та перспективності обраного авторським колективом вектору досліджень.

Посилання

A service of the U.S. National Institutes of Health… – URL: http://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/ NCT00663091?term=bacteriophage&rank=2.

A service of the U.S. National Institutes of Health…. – URL: http://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/ NCT00937274?term=nestle+phage&rank=1.

European Centre for Disease Prevention and Control – URL: http: // www. Ecdc .europa. eu /en / publications / Publications/ 0909_TER_ The_Bacterial_Challenge_Time_to_React.pdf.

A service of the U.S. National Institutes of Health…. – URL: http://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/ NCT00945087?term=bacteriophage+preparation&rank=1.

Veiga-Crespo P., Barros-Velбzquez J. et al. What can bacteriophages do for us? Communicating current research and educational topics and trends in applied microbiology. Ed.: A. Mendez-Vilas. Spain.Formatex. 2007. 2. 885–893.

U.S. Food and Drug Administration…. – URL: http://www.fda.gov/Food/FoodIngredientsPackaging/GenerallyRecognizedasSafeGRAS/GRASListings/ ucm154675.htm.

World Health Organization website. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs194/ru.

Boyko A. L. Bacteriophages. Encyclopedia of Modern Ukraine. Editors: I. M. Dzyuba, A. I. Zhukovsky, M. G. Zheleznyak at al. National Academy of Sciences of Ukraine, National Academy of Sciences. K. Institute of Encyclopedic Research of the National Academy of Sciences of Ukraine. 2003. https://esu.com.ua/article-41088.

Bacteriophages. Biology and practical use. Monograph. Cutter E. , SulakulidzeA. Scientific world. 2012. 640 s.

Bondarenko V.M. New Horizon Antibacteriophage Therapy. http://cyberleninka. ru/article /n / novye - gorizonty-bakteriofagoterapii:2013.

Study of anti-virus actions of metabolites of Lactobacteria/Kalinichenko S., Melent’eva K., Torianyk I., Manee H., Dubinina N. Zvereva N..Wiadomosci Lekarskie». 2020. LXXIII : 1420-1426. DOI: 10.36740/WLek202007132/.

Hayes U. Genetics of bacteria and bacteriophages. Fundamentals of genetics and molecular biology. Trans. from English 1965. 556 p.

Stent G. Molecular biology of bacterial viruses. Trans. English 1965. 410 p.

Adams M. H. Bacteriophages. Interscience Publishers. 1959. 592 p.

Angel Biotechnology. – URL: http:// www.angelbio.com/news.asp?id=151.

European Center for Disease Prevention and Control. Operational considerations in the field of public health regarding the prevention and control of infectious diseases in the context of Russia's aggression against Ukraine (Operation alpublic health consideration s for the prevention and control of infectious diseases in the context of Russia’saggression towards Ukraine). March 8. 2022. Stockholm: ECPKZ

Krasilnikov I.V., Lysko K.A., Otrashevskaya E.V. Bacteriophage based preparations: a brief survey of current state and future development. Sib. Med. J. 2011. 26 (2). 33-37.

Michael R. Barer, Will Irving, Andrew Swann, Nelun Perera. Medical microbiology: Handbook of microbial infections: pathogenesis, immunity, diagnosis. Volume 1. Publisher: Medicine. 2020. 448 p. ISBN: 9786175058053.

Great Medical Encyclopedia: in 35 volumes / 2nd ed. - M.: Soviet Encyclopedia, 1969-1978. Access mode: https://coollib.com › 454435-kollektiv-avtorov-bolsha...

Aloshkin O.V. Experience in the use of therapeutic bacteriophages in purulent-inflammatory diseases of the ENT organs. Medrada 2015. 16.96-100.

Sakandelidze V.M. Complex use of specific phages and antibiotics in the case of various infectious allergies. Medical case. 1991.3.60-62.

Derkach S.A. Bacteriophages: topical issues of production of phages and assessment of their activity. Infectious diseases. 2022. 1 (107). 5-9.

Isayenko O.Yu., Kotsar O.V., Ryzhkova T.M., Babich E. M. Antimicrobial activity of structural-metabolic complexes of L. Rhamnosus G G and S. boulardii against S. aureus АТСС 25923, E. coli АТСС 25922, P. aeruginosa АТСС 27853. Zaporizhia Medical Journal. 2020. 22(4). 139-145.

Isaenko O.Yu., Knysh O.V., Babich E.M., Zachepylo S.V. et al. Antimicrobial activity of metabolic products of Saccharomyces boulardii relative to test cultures of staphylococci and corynebacteria. Pharmacology and medicinal toxicology. 2017. 54 (3). 50-55.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-16

Як цитувати

Торяник, І., Калініченко , С. ., Мінухін , В. ., Мелентьєва , Х. ., Моісеєнко , Т. ., Оветчин , П. ., & Мельник , А. . (2023). Бактеріофаги. Сучасна постановка проблеми та її історичні інтерпретації. Анали Мечниковського Інституту, (1), 21–28. https://doi.org/10.5281/zenodo.7721892

Номер

Розділ

Дослідні статті