Жирнокислотний склад плодових тіл печериці двоспорової (Agaricus bisporus (j. Lange) pil.)

Автор(и)

  • Надія Бурда Національний фармацевтичний університет, Україна
  • Ірина Журавель Національний фармацевтичний університет, Україна
  • Інна Орленко Національний фармацевтичний університет, Україна
  • Вікторія Гуцол Вінницький національний медичний університет імені М.І.Пирогова, Україна

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10257036

Анотація

Вступ. Печериця двоспорова, або печериця садова (Agaricus bisporus (J. Lange) Pil.) – гриб родини Печерицеві (Agaricaceae), що культивується як їстівний. За даними літератури печериця двоспорова містить бета-глюкани, стерини (ергостерин), ерготіонеїн, вітаміни групи В, D і С, фенольні сполуки, зокрема флавоноїди та фенольні кислоти, харчові волокна (хітин), амінокислоти, у тому числі незамінні, жирні кислоти (лінолева, ліноленова), протеїни, мінеральні елементи (цинк, селен, магній, ферум, калій, натрій, кальцій, фосфор, сульфур, манган). Оскільки цей гриб широко використовується у харчуванні, то проводилися дослідження вмісту протеїнів, жирів, мінеральних елементів у свіжих та консервованих зразках сировини з точки зору нутрицевтичних підходів.

Вченими з Пакистану було встановлено, що поміж виявлених жирних кислот у плодових тілах печериці двоспорової переважала за вмістом лінолева кислота (44,19 %), а в іншому виді печериці – печериці їстівній (Agaricus bitorquis (Quél.) Sacc.) домінувала олеїнова кислота (40,13 %). За даними турецьких вчених, що також досліджували жирнокислотний склад печериці двоспорової, серед усіх жирних кислот переважала лінолева кислота (53,45 - 68,78 %). Серед інших кислот, які також мали вагомий кількісний вміст було виділено пальмітинову, олеїнову та стеаринову кислоту. Відомості щодо домінування лінолевої кислоти серед жирних кислот знаходить підтвердження і у працях інших науковців. Слід зазначити, що хімічний склад грибів може бути мінливим і залежати від умов вирощування. Печерицю двоспорову також досліджують як сировину, яка володіє вираженою фармакологічною активністю. Встановлено, що плодові тіла печериці двоспорової мають антиоксидантну, антибактеріальну, протизапальну, протипухлинну та імуномодулювальну дію. З огляду на потужний потенціал використання печериці двоспорової у фармації та для більш поглибленого розуміння її поживної цінності доречно проводити подальші фітохімічні дослідження. Метою роботи було вивчення жирнокислотного складу плодових тіл печериці двоспорової. Матеріали та методи. Для проведення експерименту плодові тіла печериці двоспорової придбали у компанії «ЧП Михайловский А.В.» (Україна). Для проведення експерименту використовували висушену сировину. Дослідження метилових естерів жирних кислот проводили на газовому хроматографі «Селміхром-1» з полум’яно-іонізаційним детектором. Колонка газохроматографічна з нержавіючої сталі довжиною 2,5 метра та внутрішнім діаметром 4 мм, наповнена нерухомою фазою – інертоном, який оброблений 10% діетиленглікольсукцинатом (DEGS). На хроматографі встановлювали такі параметри роботи: температура термостата колонок – 180°С, температура випарника – 230°С, температура детектора – 220°С, швидкість потоку газа носія (азот) – 30 см3/хв, об’єм проби 2 мм3 розчину метилових естерів кислот у гексані. Ідентифікацію метилових естерів жирних кислот проводили за часом утримування піків метилових естерів стандартних зразків жирних кислот у порівнянні зі стандартною сумішшю. Розрахунок складу метилових естерів проводили методом внутрішньої нормалізації. Як референтні зразки використовували стандарти насичених та ненасичених метилових естерів жирних кислот фірми «Merck». Метилові естери жирних кислот отримували за модифікованою методикою Пейскера, яка забезпечувала повне метилювання жирних кислот. Для метилювання використовували суміш хлороформу з метанолом та сірчаною кислотою у співвідношенні 100:100:1. У скляні ампули відміряли 30-50 мкл ліпофільної фракції, приливали 2,5 мл метилюючої суміші та ампули запаювали. Потім їх поміщали до термостату з температурою 105°С на 3 год. Після закінчення метилювання ампули розкривали, вміст переносили в пробірку, додавали порошкоподібний цинку сульфат на кінчику скальпеля, приливали 2 мл води очищеної та 2 мл гексану для екстракції метилових естерів. Після ретельного збовтування і відстоювання, гексанову витяжку фільтрували і використовували для хроматографічного аналізу. Результати та обговорення. У плодових тілах печериці двоспорової виявлено 13 жирних кислот, 1 з яких неідентифікована. Серед ідентифікованих жирних кислот було визначено 6 насичених кислот та 6 ненасичених. У результаті проведеного дослідження встановлено, що серед усіх виявлених жирних кислот переважала за вмістом ненасичена кислота – лінолева (75,50%). Стосовно насичених кислот, то в достатньо великій кількості була присутня пальмітинова кислота (13,85 %). Слід зазначити, що отримана нами інформація корелює з даними інших науковців. У незначних кількостях містилися неідентифікована, арахінова та міристинова кислота. У плодових тілах печериці двоспорової за сумою переважали ненасичені жирні кислоти (80,75 %). Під час експерименту встановлено, що сума насичених жирних кислот була у 4 рази менше за суму ненасичених кислот. Сума неідентифікованих кислот складала 0,10 %. Висновки. Таким чином, проведено вивчення жирнокислотного складу плодових тіл печериці двоспорової. У ході експерименту встановлено домінування за сумою ненасичених жирних кислот. Отримані дані поглиблюють знання щодо хімічного складу печериці двоспорової, що може використовуватися як у фармації, так і нутриціології

Ключові слова: Agaricus bisporus, жирні кислоти, газова хроматографія

Посилання

Jean-Michel Savoie, Gerardo Mata. Growing Agaricus bisporus as a Contribution to Sustainable Agricultural Development. https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/agaricus-bisporus

Michelle Blumfield, Kylie Abbott, Emily Duve et al. Examining the health effects and bioactive components in Agaricus bisporus mushrooms: a scoping review. J Nutr Biochem. 2020. Vol. 84. 108453. DOI: 10.1016/j.jnutbio.2020.108453

Bożena Muszyńska, Katarzyna Kała, Jacek Rojowski et al. Composition and Biological Properties of Agaricus bisporus Fruiting Bodies- a Review. Pol. J. Food Nutr. Sci. 2017. Vol. 67(3). P. 173–181. DOI:10.1515/pjfns-2016-0032

János Vetter. Chemical composition of fresh and conserved Agaricus bisporus mushroom. European Food Research and Technology. 2003. Vol. 217. P. 10–12.

Saiqa Sadiq, Haq Nawaz Bhatti, Muhammad Asif Hanif. Studies on Chemical Composition and Nutritive Evaluation of Wild Edible Mushrooms. Iran. J. Chem. Chem. Eng. 2008. Vol. 27, № 3. Р. 151-154.

Aktümsek Abdurrahman, Öztürk Celâleddin, Kaşik Giyasettin. Fatty Acid Composition of Agaricus bisporus (Lange) Sing. Turkish Journal of Biology. 1998. Vol. 22, № 1. Article 10.

Byrne P F, Brennan P J. The lipids of Agaricus bisporus. J Gen Microbiol. 1975. Vol. 89(2). P. 245-55. DOI: 10.1099/00221287-89-2-245.

Mehmet Öztürk, Mehmet Emin Duru, Şeyda Kıvrak et al. In vitro antioxidant, anticholinesterase and antimicrobial activity studies on three Agaricus species with fatty acid compositions and iron contents: A comparative study on the three most edible mushrooms. Food and Chemical Toxicology. 2011. Vol. 49(6). P. 1353-60. DOI: 10.1016/j.fct.2011.03.019

Pinkevych Viktoriia O, Moeen F. Dababneh, Burda Nadiia Ye et al. Fatty acid composition of night-scented stock (Matthiola bicornis (Sibth. & Sm.) DC.) raw materials. Curr. Issues Pharm. Med. Sci. 2021. Vol. 34, № 1. P. 34-41. DOI: https://doi.org/10.2478/cipms-2021-0007

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-06

Як цитувати

Бурда, Н., Журавель, І., Орленко, І., & Гуцол, В. (2023). Жирнокислотний склад плодових тіл печериці двоспорової (Agaricus bisporus (j. Lange) pil.). Анали Мечниковського Інституту, (4), 60–63. https://doi.org/10.5281/zenodo.10257036

Номер

Розділ

Дослідні статті