Фармакологічні властивості біологічно активних речовин хмелю (Humulus lupulus)

Автор(и)

  • Тетяна Носальська Інститут мікробіології та імунології ім. І. І. Мечникова НАМН України, Україна
  • Інна Довга Інститут мікробіології та імунології ім. І. І. Мечникова НАМН України, Україна
  • Артур Мартинов Інститут мікробіології та імунології ім. І. І. Мечникова НАМН України, Україна
  • Віктор Казмирчук Інститут мікробіології та імунології ім. І. І. Мечникова НАМН України, Україна
  • Олена Батрак Інститут мікробіології та імунології ім. І. І. Мечникова НАМН України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10257400

Анотація

В статті описано фармакологічні властивості біологічно активних речовин хмелю, в тому числі ефірної олії хмелю.  В ефірній олії шишок хмелю виявлено 23 ароматичні сполуки, а також містяться сірковмісні сполуки. Широко відомі гіпнотичні та седативні властивості шишок хмелю. Фармакологічне дослідження ряду біологічно активних речовин хмелю (ефірної олії, натрію-лупулінату, екстракту хмелю) показало, що зі збільшенням їх дози спостерігається наркотичний стан, зменшення больових рефлексів, зниження порога больової чутливості, після чого настають параліч і тварин. Снодійний ефект проявляється у дозі 0,004 мг/г маси тварин. При дослідженні седативної та гіпнотичної дії різних фракцій екстракту шишок хмелю та очищених індивідуальних сполук встановлено, що нейротропна активність засобів з хмелю обумовлена вмістом у них 2-метил-3-бутен-2-олу, який за структурою подібний до відомої синтетичної сполуки з гіпнотичною дією - метилпентинолом. Протизапальна активність ефірної олії хмелю в основному залежить від гумулону, який виявився потужним інгібітором експресії циклооксигенази-2 (ЦОГ-2) через взаємодію з NFκB, що призводить до вираженої протизапальної активності. α-гумулен, який застосовувався або перорально, або у вигляді аерозолю, демонстрував помітні протизапальні властивості на мишачій моделі алергічного запалення дихальних шляхів, ефект, який, ймовірно, був опосередкований через зменшення медіаторів запалення, експресії молекули адгезії та активації факторів транскрипції. Відомі антиоксидантні властивості ефірної олії та інших компонентів хмелю. Більшість поліфенолів хмелю виявляють нижчу або вищу активність. Антиоксидантні ефекти були підтверджені різними методами для монотерпенових вуглеводнів, що зустрічаються в хмелі, таких як β-пінен і γ-терпінен, які в концентраціях від 50 до 1000 мкг/мл, демонстрували різні ефекти при використанні аналізу β-каротин/ліноленова кислота та методу DPPH. Антибактеріальна активність хмелю, переважно щодо грампозитивних бактерій, відома багато років і добре задокументована. Значний обсяг досліджень в основному вказує на високий антибактеріальний потенціал щодо грампозитивних бактерій, будь то екстракти хмелю, багаті на пренільовані  цилфлороглюцини і халкони, або ефірна олія хмелю. Таким чином, біологічно активні речовини хмелю зумовлюють усю широту його фармакологічної активності.

 

Посилання

Lyashenko M., Mykhaylov M., Galak G., Khomenko T. Medicinal properties of hops // Food and processing industry. 2002. N. 12. P. 19-20.

Zuzuk B.M., Kutsik R.V. Curly hops (syn. common hops). Humulus lupulus L. // Pharmacist. 2004. N. 13.

Effects of Humulus lupulus Extract on the Central Nervous System in Mice / Lee K., Jung J., Song D., Kräuter M., Kim Y. // Planta Med. 1993. 59. S 1. A691–A691.

New insight in the neuropharmacological activity of Humulus lupulus L. / Zanoli P., Rivasi M., Zavatti M., Brusiani F., Baraldi M. // J. Ethnopharmacol. 2005. 102. №1. Р.102–106.

Schiller H., Forster A., Vonhoff C., et al. Sedating effects of Humulus lupulus L. extracts // Phytomed. 2006. 13. №8. Р. 535–541.

Butterweck V., Brattstroem A., Grundmann O., Koetter U. Hypotermic effects of hops antagonized with competitive melatonin receptor antagonist luzindole in mice // J. Pharm. Pharmacol. 2007. 59. №4. Р. 549-552.

Franco L., Sánchez C., Bravo R., et al. The sedative effects of hops(Humulus lupulus), component beer, on the activity/rest rhythm // Acta Physiol . Hungarica. 2012. 99. №2. Р. 133–139.

Zanoli P., Rivasi M., Zavatti M., et al. New insight in the neuropharmacological activity of Humulus lupulus L // J. Ethnopharmacol. 2005. 102. №1. Р. 102-106.

Figard H., Girard C., Mougin F., et al. Effects of aqueous hop. rats: Mechanisms and influence of gender and hormonal status// Phytomed. 2008. 15. №3. Р. 185-193.

Rogerio, A. P., Andrade, E. L., Leite, D. F., et al. Preventive and therapeutic anti‐inflammatory properties of the sesquiterpene α‐humulene in experimental airways allergic inflammation // Br. j. pharmacol. 2009. 158. №4. Р. 1074-1087.

Ceremuga T.E., Johnson L.A., Adams-Henderson J.M., et al. Investigation of anxiolytic effects of xanthohumol, a component of humulus lupulus (Hops), в свинці Sprague-Dawley rat // AANA J. 2013. 81. №3. Р. 193-198.

Chaudhary, S.; Siddiqui, M.; Athar, M.; Alam, M. S. D-Limonene modulates inflammation, oxidative stress and Ras-ERK pathway to inhibit murine skin tumorigenesis. // Human & Exp. Toxicol. 2012. 31. №8. Р. 798–811.

Yu, Xiao; Lin, Hongyan; Wang, Yu; et al. D-limonene exhibits antitumor activity by inducing autophagy and apoptosis in lung cancer. // OncoTargets and Therapy. 2018. 11. Р. 1833–1847.

Souza, M. C., Siani, A. C., Ramos, M. F. S., et al. Evaluation of anti-inflammatory activity of essential oils from two Asteraceae species // Intern. J. Pharm. Sci. 2003. 58. №8. Р. 582-586.

Rufino, A. T.; Ribeiro, M.; Sousa, C.; et al. Evaluation of the anti-inflammatory, anti-catabolic and pro-anabolic effects of E-caryophyllene, myrcene and limonene in a cell model of osteoarthritis // Eur. J. Pharmacol. 2015. 750. Р. 141–150.

Kim, Dae-Seung; Lee, Hyun-Ja; Jeon, Yong-Deok; et al. Alpha-Pinene Exhibits Anti-Inflammatory Activity Through the Suppression of MAPKs and the NF-κB Pathway in Mouse Peritoneal Macrophages // Am. J. Chinese Med. 2015. 43. №4. Р. 731–742.

Çelik, S., & Ozkaya, A. Effects of intraperitoneally administered lipoic acid, vitamin E, and linalool on the level of total lipid and fatty acids in guinea pig brain with oxidative stress induced by H2O2 // BMB Reports. 2002. 33. №6. Р. 547-552.

Bonamin, F., Moraes, T. M., Dos Santos, R. C., et al. The effect of a minor constituent of essential oil from Citrus aurantium: The role of β-myrcene in preventing peptic ulcer disease // Chemico-biological interactions. 2014. 212. Р. 11-19.

Ruberto, G., & Baratta, M. T. Antioxidant activity of selected essential oil components in two lipid model systems // Food chemistry. 2000. 69. №2. Р. 167-174.

Liu M., Hansen P.E., Wang G. Et al. Pharmacological profile of xanthohumol, a prenylated flavonoid from hops (Humulus lupulus) // Molecules. 2015. 20.№1. Р. 754-779.

Bocquet L., Sahpaz S., Rivière C. An Overview of the Antimicrobial Properties of Hop // Natural Antimicrob. Agents. 2018. Р. 31–54.

Čermák P., Palečková V., Houška M. Et al. Inhibitory effects of fresh hops on Helicobacter pylori strains // Czech J. Food Sci. 2015. 33. №4. Р. 302-307.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-06

Як цитувати

Носальська, Т., Довга, І., Мартинов, А., Казмирчук, В., & Батрак, О. (2023). Фармакологічні властивості біологічно активних речовин хмелю (Humulus lupulus). Анали Мечниковського Інституту, (4), 19–25. https://doi.org/10.5281/zenodo.10257400

Номер

Розділ

Огляди