Дослідження взаємозв'язку між антимікробною, антиоксидантною активністю та біологічно активними сполуками рідких екстрактів свіжих плодів ожини (Rubus fruticosus L.)

Автор(и)

  • Артем Марченко Національний фармацевтичний університет, Україна
  • Олександр Маслов Національний фармацевтичний університет, Україна
  • Микола Комісаренко Національний фармацевтичний університет, Україна
  • Світлана Пономаренко Інститут мікробіології і імунології імені І. І. Мечникова НАМН України, Україна
  • Тетяна Осолодченко Інститут мікробіології і імунології імені І. І. Мечникова НАМН України, Україна
  • Сергій Колісник Національний фармацевтичний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.14275647

Ключові слова:

антоціани, фенольні сполуки, органічні кислоти, кореляційний аналі, ожина, свіжі плоди

Анотація

Вступ.Пошук натуральних антибактеріальних засобів набув значного інтересу останніми роками через зростаюче занепокоєння щодо резистентності до антибіотиків та бажання знайти природні альтернативи. Свіжі ягоди ожини, відомі своїм багатим поживним профілем та високим вмістом антиоксидантів, привернули увагу через можливі антибактеріальні властивості. Розуміння антибактеріального потенціалу ожини може дати уявлення про її використання в натуральній медицині та збереженні продуктів харчування. Матеріали та методи.Кількість фенольних сполук, антоціанів визначали спектрофотометричним методом аналізу, тоді як органічні кислоти — алкаліметричним методом; антиоксидантну активність отриманих екстрактів оцінювали потенціометричним методом, антимікробну — методом «колодязь». Результати та обговорення. Результати показують, що найвищий вміст поліфенолів та антоціанів склав 0,35±0,01 та 0,29±0,02 відповідно у 96% етаноловому екстракті. Органічні кислоти домінували у водних та 60% етанолових екстрактах (0,84±0,02%). Найбільш потужними антиоксидантними властивостями володів 96% етаноловий екстракт свіжих плодів ожини. Встановлено високу кореляцію між вмістом поліфенолів, антиоксидантною активністю та інгібуванням Bacillus subtilis, причому антиоксидантна сила значною мірою залежить від загальної кількості поліфенолів та антоціанів. Висновок. Отримані дані свідчать про великий потенціал екстрактів ожини у розробці та створенні нових лікарських засобів з антимікробними та антиоксидантними ефектами, які не поступаються дією синтетичним аналогам.

Біографії авторів

Артем Марченко, Національний фармацевтичний університет

аспірант, кафедра фармакогнозії та нутриціології

Олександр Маслов, Національний фармацевтичний університет

доктор філософії, асистент кафедри загальної хімії

Микола Комісаренко , Національний фармацевтичний університет

кандидат фарм. наук, асистент кафедри фармакогнозії та нутриціології 

Світлана Пономаренко, Інститут мікробіології і імунології імені І. І. Мечникова НАМН України

кандидат біол. наук, старший науковий співробітник лабораторії біохімії та біотехнології

Тетяна Осолодченко, Інститут мікробіології і імунології імені І. І. Мечникова НАМН України

кандидат біол. наук, завідувач кафедри біохімії та біотехнології

Сергій Колісник, Національний фармацевтичний університет

доктор фарм. наук, професор, завідувач кафедри загальної хімії

Посилання

Mogana R, Adhikari A, Tzar MN, Ramliza R, Wiart C. Antibacterial activities of the extracts, fractions and isolated compounds from Canarium patentinervium Miq. against bacterial clinical isolates. BMC Complement Med Ther. 20;20(1):1-11. DOI: https://doi.org/10.1186/s12906-020-2837-5

Manso T, Lores M, de Miguel T. Antimicrobial Activity of Polyphenols and Natural Polyphenolic Extracts on Clinical Isolates. Antibiotics. 2021;11(1):46. DOI: https://doi.org/10.3390/antibiotics11010046

De KMEA, Stewardson AJ, Harbarth S. Will 10 Million People Die a Year due to Antimicrobial Resistance by 2050 ? PLoS Med. 2016;13(11):1–6.

Naikoo GA, Mustaqeem M, Hassan IU, Awan T, Arshad F, Salim H, Qurashi A. Bioinspired and green synthesis of nanoparticles from plant extracts with antiviral and antimicrobial properties: A critical review. J Saudi Chem Soc. 2021;25(9):101304. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jscs.2021.101304

Krzepiłko A, Prażak R, Święciło A. Chemical Composition, Antioxidant and Antimicrobial Activity of Raspberry, Blackberry and Raspberry-Blackberry Hybrid Leaf Buds. Molecules. 2021;26(2):327. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules26020327

Asnaashari M, Tajik R, Khodaparast MH. Antioxidant activity of raspberry (Rubus fruticosus) leaves extract and its effect on oxidative stability of sunflower oil. J Food Sci Technol. 2014;52(8):5180-7. DOI: https://doi.org/10.1007/s13197-014-1564-7

Gil-Martínez L, Mut-Salud N, Ruiz-García JA, Falcón-Piñeiro A, Maijó-Ferré M, Baños A, De la Torre-Ramírez JM, Guillamón E, Verardo V, Gómez-Caravaca AM. Phytochemicals Determination, and Antioxidant, Antimicrobial, Anti-Inflammatory and Anticancer Activities of Blackberry Fruits. Foods. 2023;12(7):1505. DOI: https://doi.org/10.3390/foods12071505

Kaume L, Howard LR, Devareddy L. The Blackberry Fruit: A Review on Its Composition and Chemistry, Metabolism and Bioavailability, and Health Benefits. J Agric Food Chem.;60(23):5716-27. DOI: https://doi.org/10.1021/jf203318p

Qader AF, Yaman M. Blackberry (Rubus fruticosus L.) Fruit Extract Phytochemical Profile, Antioxidant Properties, Column Chromatographic Fractionation, and High-performance Liquid Chromatography Analysis of Phenolic Compounds. ARO THE SCI J KOYA UNIV. 2023;11(2):43-50. DOI: https://doi.org/10.14500/aro.11189

Stoenescu AM, Trandafir I, Cosmulescu S. Determination of Phenolic Compounds Using HPLC-UV Method in Wild Fruit Species. Horticulturae. 2022;8(2):84. DOI https://doi.org/10.3390/horticulturae8020084

Radovanović B, Anđelković S, Radovanović A, Anđelković M. Antioxidant and Antimicrobial Activity of Polyphenol Extracts from Wild Berry Fruits Grown in Southeast Serbia. Trop J Pharm Res. 2013;12(5). DOI: https://doi.org/10.4314/tjpr.v12i5.23

Derzhavna farmakopeia Ukrainy (2-ге вид.). (2014). State Enterprise “Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center for Quality of Medicines”.

Maslov OY, Kolisnyk SV, Komisarenko M, Altukhov AA, Dynnyk K, Kostina T. Development and Validation of a Titrimetric Method for Quantitative Determination of Free Organic Acids in Green Tea Leaves. Pharmakeftiki. 2021;33(4):304-11.

Maslov O, Komisarenko M, Kolisnyk S, Kostina T, Golik M, Moroz V, Tarasenko D, Akhmedov E. Investigation of the extraction dynamic of the biologically active substances of the raspberry (Rubus idaeus L.) shoots. Curr Issues Pharm Med Sci. 2023;36(4):194-8. DOI: https://doi.org/10.2478/cipms-2023-0034

Maslov OY, Kolisnyk SV, Komissarenko NA, Kostina TA. Development and validation potentiometric method for determination of antioxidant activity of epigallocatechin-3-O-gallate. Pharmacologyonline. 2021;(2):35-42.

Maslov O, Komisarenko M, Ponomarenko S, Horopashna D, Osolodchenko T, Kolisnyk S, Derymedvid L, Shovkova Z, Akhmedov E. Investigation the influence of biologically active compounds on the antioxidant, antibacterial and anti-inflammatory activities of red raspberry (Rubus idaeous l.) leaf extract. Curr Issues Pharm Med Sci. 2022; 35(4):229-35. DOI: https://doi.org/10.2478/cipms-2022-0040

Maslov O, Kolisnyk S, Komisarenko M, Komisarenko A, Osolodchenko T, Ponomarenko S. In vitro antioxidant and antibacterial activities of green tea leaves (Camella sinensis l.) liquid extracts. AMI. 2022;(2):64-7. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.6634846

Mukaka MA. A guide to appropriate use of Correlation coefficient in medical research. Malawi Med J. 2012;24(3):69-71.

Maslov OY, Kolisnyk SV, Komisarenko MA, Altukhov AA, Dynnyk KV, Stepanenko VI. Study and evaluation antioxidant activity of dietary supplements with green tea extract. Curr Issues Pharm Med. 2021;14(2):215-9. DOI: https://doi.org/10.14739/2409-2932.2021.2.233306

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-12-05

Як цитувати

Марченко, А., Маслов, О., Комісаренко , М., Пономаренко, С., Осолодченко, Т. ., & Колісник, С. . (2024). Дослідження взаємозв’язку між антимікробною, антиоксидантною активністю та біологічно активними сполуками рідких екстрактів свіжих плодів ожини (Rubus fruticosus L.). Анали Мечниковського Інституту, (4), 3–10. https://doi.org/10.5281/zenodo.14275647

Номер

Розділ

Дослідні статті