Adaptation of method of coulometric titration to determin antioxidant activity of digister and dietary additions

Authors

  • Вікторія Владленівна Євлаш Харківський державний університет харчування та торгівлі Харків, вул.. Клочківська 333, Украина, 61202, Ukraine
  • Володимир Григорович Михайленко Харківський державний університет харчування та торгівлі Харків, вул.. Клочківська 333, Украина, 61202, Ukraine
  • Вікторія Олександрівна Акмен Харківський державний університет харчування та торгівлі Харків, вул.. Клочківська 333, Украина, 61202, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2011.1196

Keywords:

Antioxidant, extracts, coulometric titration, dietary additions, digister

Abstract

This work shows short analysis of the most known methods of determination of antioxidant activity and offers the method of adaptation of method of coulometric titration to determin antioxidant  activity of digister and new dietary additions of «Redgem», «Kalgem», «Fytogem» as in filtered so in unfiltered water extracts

Author Biographies

Вікторія Владленівна Євлаш, Харківський державний університет харчування та торгівлі Харків, вул.. Клочківська 333, Украина, 61202

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедрою

Кафедра загальної та харчової хімії

Володимир Григорович Михайленко, Харківський державний університет харчування та торгівлі Харків, вул.. Клочківська 333, Украина, 61202

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічною безпекою

Вікторія Олександрівна Акмен, Харківський державний університет харчування та торгівлі Харків, вул.. Клочківська 333, Украина, 61202

Аспірант, старший викладач

Кафедра товарознавства в митній справі

References

  1. Владимиров, Ю.А. . Свободные радикалы в живых системах [Текст] / Ю.А. Владимиров, О.А.Азизова, А.И.Деев и др.// Итоги науки и техники. Серия. Биофизика. – 1991. – Т. 29. – С. 15–50.
  2. Ушанова, В.М. Влияние степени измельчения сырья на процесс экстракции [Текст] / В.М. Ушанова, С.В. Ушанова, С.М. Репях // Изв. Вузов Лесной журнал. – 1998. – № 1. – С. 101-105.
  3. Макарова, М.Н. Обзор методов оценки антирадикальной активности природных соединений [Текст] / М.Н. Макарова, В.Г. Макаров // Актуальные проблемы создания новых лекарственных препаратов природного происхождения : материалы IX международного съезда «Фитофарм – 2005», 22-25 июня. Санкт-Петербург, Россия. – 2005. – С. 102–116.
  4. T. Sathish Kumara, S. Shanmugama, T. Palvannan. Evaluation of Antioxidant Properties of Elaeocarpus ganitrus Roxb. Leaves В. and M. Bharathi Kumara // Iranian Journal of Pharmaceutical Research. – 2008. – 7 (3): 211-215. Received: May 2007. Accepted: November 2007. [Електронний ресурс] – Режим доступа : www.SID.ir <http://www.SID.ir – Загол. з екрану.
  5. Хасанов, В.В. Методы исследования антиоксидантов [Текст] / В.В. Хасанов, Г.А. Рыжова, Е.Р. Мальцева // Химия растительного сырья. – 2004. – № 3. – 45с.
  6. Экспрессная оценка антиоксидантной активности растительного сырья [Текст] / И.Ф.Абдуллин, Н.НЧернышева, Е.Н.Турова, Е.Н.Офицеров и др. // II Всероссийская конференция Химия и технология растительных вещест : Казань, 24-27 июня 2002 г., [Електронний ресурс] – Режим доступа : Ildar.FAbdullin@ksu.ru – Загол. з екрану.
  7. Прилуцкий, В.И. Окислительно-восстановительный потенциал для характе-ристики противокислительной активности различных напитков и витамин-ных компонентов [Текст] / В.И. Прилуцкий // Электрохим. активация в медицине, сел. хозяйстве, пром-сти : I Междунар. симпозиум. – М., 1997. – 120 с.

How to Cite

Євлаш, В. В., Михайленко, В. Г., & Акмен, В. О. (2011). Adaptation of method of coulometric titration to determin antioxidant activity of digister and dietary additions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(3(53), 56–59. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2011.1196