Розробка технології виробництва соків із гарбуза, хурми та шипшини

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.324425

Ключові слова:

екстракція соку, теплова обробка, переробка відходів, біоактивні компоненти, натуральні барвники

Анотація

Об'єктом дослідження є процес виробництва соку з гарбуза, хурми та шипшини. Проблематика дослідження полягала в отриманні високого виходу соку при збереженні антиоксидантних властивостей та тривалому зберіганні.

У ході експерименту було встановлено, що термічна обробка суттєво підвищує вихід соку та його якісні показники. Так, при термічній обробці вихід гарбузового соку збільшився до 55,4 %, тоді як без обробки він становив лише 41,6 %. Аналогічні результати отримані і для хурми — вихід соку зріс з 64,1 % до 74,1 %. Сік із плодів шипшини взагалі не видобувається без термічної обробки, однак після обробки його вихід склав 42 %.

Також було зафіксовано вміст біоактивних речовин, таких як β-каротин, вітамін C та загальні цукри, що підтверджує ефективність термічної обробки для підвищення поживної цінності соків.

Розроблено технологічну схему виробництва соків з м’якоттю з плодів гарбуза та шипшини, а також освітленого соку з плодів хурми та купажованого соку з гарбуза, хурми та шипшини у співвідношенні 50:30:20.

Результати дослідження показують, що бланшування плодів і ягід у сильно киплячій воді з періодичним перемішуванням протягом 3–5 хвилин забезпечує високий вихід соку та максимальне збереження поживних властивостей кінцевого продукту.

Додатковим результатом дослідження стало використання відходів гарбуза для отримання натуральних барвників, що відкриває нові можливості для застосування екологічно чистих речовин у харчовій промисловості.

Результати цього дослідження можуть бути використані у виробництві натуральних соків, а також у розробці екологічно безпечних натуральних барвників для харчових продуктів. Ці технології можуть бути впроваджені як на малих, так і на великих переробних підприємствах, орієнтованих на створення екологічно чистих та поживних продуктів

Біографії авторів

Ahad Nabiyev, Azerbaijan Technological University

Doctor of Science in Biology, Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Inara Kazimova, Azerbaijan Technological University

Doctor of Philosophy in Engineering, Senior Lecturer

Department of Food Engineering and Expertise

İlhama Kazimova, Azerbaijan State University of Economics (UNEC)

Doctor of Philosophy in Engineering, Senior Lecturer

Department of Engineering and Applied Sciences

Afet Gasimova, Azerbaijan Technological University

Doctor of Philosophy in Technics, Associate Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Mehriban Yusifova, Azerbaijan State University of Economics (UNEC)

Doctor of Philosophy in Biology, Docent

Department of Engineering and Applied Sciences

Gunash Nasrullayeva, Azerbaijan State University of Economics (UNEC)

Doctor of Philosophy in Economics, Docent

Department of Engineering and Applied Sciences

Посилання

  1. Nabiyev, A., Kazimova, I., Kazimova, İ., Gasimova, A., Nasrullayeva, G., Yusifova, M. (2023). Assessment of quality indicators in the technology of blended juices from the fruits and berries of pumpkin, quince, rose hips, and persimmon. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (125)), 67–75. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.289778
  2. Demir, N., Yildiz, O., Alpaslan, M., Hayaloglu, A. A. (2014). Evaluation of volatiles, phenolic compounds and antioxidant activities of rose hip (Rosa L.) fruits in Turkey. LWT - Food Science and Technology, 57 (1), 126–133. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2013.12.038
  3. Fataliyev, H., Isgandarova, S., Gadimova, N., Mammadova, A., Ismailov, M., Mammadzade, M. (2024). Identification of the effect of ripening conditions on the yield of rose hips and their processed products. Technology and Equipment of Food Production, 4 (11 (130)), 26–35. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.309597
  4. Szentmihályi, K., Vinkler, P., Lakatos, B., Illés, V., Then, M. (2002). Rose hip (Rosa canina L.) oil obtained from waste hip seeds by different extraction methods. Bioresource Technology, 82 (2), 195–201. https://doi.org/10.1016/s0960-8524(01)00161-4
  5. Chomanov, U. C., Zhumaliyeva, G. Y., Aktokalova, G. S., Zhumaliyeva, G. T., Muratkhanov, D. B., Idayatova, M. A. (2023). Production of Nutrient-Rich Watermelon-Based Juices. Hranenie i Pererabotka Sel'hozsyr'ya, 4, 32–44. https://doi.org/10.36107/spfp.2023.4.408
  6. Elmastaş, M., Demir, A., Genç, N., Dölek, Ü., Güneş, M. (2017). Changes in flavonoid and phenolic acid contents in some Rosa species during ripening. Food Chemistry, 235, 154–159. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.05.004
  7. Liubych, V., Novikov, V., Pushka, O., Pushka, I., Cherchel, V., Kyrpa, M. et al. (2023). Development of wheat bread recipe with pumpkin paste. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (121)), 60–68. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.274259
  8. Omarov, Y., Gurbanova, S., Babayeva, U., Gasimova, A., Heydarov, E., Gasimova, G., Nabiyev, A. (2023). Improving the storage technology of persimmon fruit (Diospyros kaki L.) In the refrigeration chamber. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (124)), 20–36. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.285444
  9. Mikayilov, V., Omarova, E., Kazimova, İ., Aliyeva, J., Fatma, A., Gasimova, A., Nabiyev, A. (2024). Development of technology for obtaining juice from persimmon fruit (Diospyros kaki L.). Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (128)), 34–45. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.302282
  10. Li, K., Yao, F., Du, J., Deng, X., Li, C. (2018). Persimmon Tannin Decreased the Glycemic Response through Decreasing the Digestibility of Starch and Inhibiting α-Amylase, α-Glucosidase, and Intestinal Glucose Uptake. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 66 (7), 1629–1637. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b05833
  11. Nəbiyev, Ə. Ə., Cəfərova, S. F., İsgəndərova, T. H. (2017). Bitkilər aləminin ekoloji problemləri, səmərəli istifadəsi və mühafizəsi. Bakı, 442.
  12. Mikayılov, V. Ş., Fərzəliyev, E. B. (2018). Qida məhsullarının ümumi texnologiyası. Bakı, 830.
  13. Shevchenko, A., Litvynchuk, S., Drobot, V., Shevchenko, O. (2023). Influence of pumpkin cellulose on conformational transformations in the structure of dough and bread from wheat flour. Ukrainian Food Journal, 12 (1), 38–50. https://doi.org/10.24263/2304-974x-2023-12-1-5
  14. Kanakis, C. D., Tarantilis, P. A., Polissiou, M. G., Diamantoglou, S., Tajmir-Riahi, H. A. (2005). DNA Interaction with Naturally Occurring Antioxidant Flavonoids Quercetin, Kaempferol, and Delphinidin. Journal of Biomolecular Structure and Dynamics, 22 (6), 719–724. https://doi.org/10.1080/07391102.2005.10507038
  15. Duru, N., Karadeniz, F., Erge, H. S. (2011). Changes in Bioactive Compounds, Antioxidant Activity and HMF Formation in Rosehip Nectars During Storage. Food and Bioprocess Technology, 5 (7), 2899–2907. https://doi.org/10.1007/s11947-011-0657-9
  16. Tardugno, R., Gervasi, T., Nava, V., Cammilleri, G., Ferrantelli, V., Cicero, N. (2021). Nutritional and mineral composition of persimmon fruits (Diospyros kaki L.) from Central and Southern Italy. Natural Product Research, 36 (20), 5168–5173. https://doi.org/10.1080/14786419.2021.1921768
  17. Hasil, Y. (2004). Enstrumental qida analizleri. Türkiye: İzmir, 141.
  18. Gerzhikovoy, V. G. (2009). Metody tehnohimicheskogo kontrolya v vinodelii. Simferopol': Tavrida, 304.
  19. Flamini, R., Traldi, P. (2009). Mass Spectrometry in Grape and Wine Chemistry. John Wiley & Sons. https://doi.org/10.1002/9780470552926
  20. Mikailov, V. Sh. (2012). Degustaciya produktov pitaniya. Baku: Kooperativnoe izdatel'stvo, 384.
  21. Tagiev, M. M., Bagirova, M. V. (2012). Perspektivy proizvodstva sokov lechebno-profilakticheskogo naznacheniya iz dikorosov. Pivo i napitki, 2.
  22. Nazarova, F. Sh., Dzhumanova, N. E. (2021). Ispol'zovanie bentonita Azkamarskogo mestorozhdeniya dlya balansirovaniya mineral'nogo pitaniya. Academic research in educational sciences, 2 (9), 672–679.
  23. GOST 32102-2013. Konservy. Produkciya sokovaya. Soki fruktovye koncentrirovannye.
Розробка технології виробництва соків із гарбуза, хурми та шипшини

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-04-29

Як цитувати

Nabiyev, A., Kazimova, I., Kazimova, İlhama, Gasimova, A., Yusifova, M., & Nasrullayeva, G. (2025). Розробка технології виробництва соків із гарбуза, хурми та шипшини. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(11 (134), 42–53. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.324425

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв