Визначення впливу різних факторів на склад соків та вин, отриманих з автономного сорту винограду Баян Ширей

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.332592

Ключові слова:

автохтонне вино, мацерація, фенольні сполуки, зважені частинки, поглинутий кисень, бузок, галовий

Анотація

Об'єктом дослідження є сік, вино, мезга, отримані з автохтонного сорту винограду Баян Ширей. Існує ряд досліджень, присвячених автохтонному сорту винограду Баян Ширей, але вплив методів та інструментів екстракції на склад та якість зразків соку, а також походження вина, часу мацерації та обробки освітлювальним агентом на параметри складу не вивчався.

Було проведено порівняльний аналіз фізико-хімічного складу зразків вина, приготованих за одним і тим же технологічним методом з винограду Баян Ширей різного походження. Результати показали, що кислотність зразків вина з регіону Гейгель, який має відносно холодний клімат, була на 0,4–0,6 г/дм3 вищою, ніж у зразка, взятого з посушливого Самухського регіону з теплим кліматом, і найвищою. Найбільша кількість екстрагованого екстракту була у зразку Самух, потім у порядку спадання у зразках Гянджа, Шамкір та Гейгель. З часом мацерації кількість сполук, що утворюють каламутність, та поглинений кисень у зразках вина збільшуються. Тому ефективніше проводити мацерацію протягом 1,5–3,0 годин. Обробка зразків тривалої мацерації оптимальними дозами клеючих речовин дозволила мінімізувати вміст зважених частинок та індекс НОК.

Дослідження обґрунтовують правильний вибір технологічних методів, засобів та режимів, що мінімізують окислення, для приготування вишуканих столових та шампанських вин. Зовнішній вигляд, склад та якість майбутнього вина оптимізуються залежно від умов вирощування винограду, причин збільшення зважених частинок, що викликають окислення, та методів їх усунення.

Ці дослідження важливі у виробництві для визначення впливу методів та засобів на склад та якість соку, а також для вивчення походження вина, часу мацерації, часу та обробки розчинниками для зміни фізико-хімічного складу. Отримані результати можуть бути використані на заводах та виноробнях

Біографії авторів

Hasil Fataliyev, Doctor of Technical Sciences, Professor Department of Food Engineering and Expertise

Doctor of Technical Sciences, Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Yahya Aghazade, Azerbaijan State Agricultural University (ASAU)

PhD Student

Department of Food Engineering and Expertise

Vugar Mikayilov, Azerbaijan State Oil and Industry University (ASOIU)

Doctor of Technical Sciences, Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Elnur Heydarov, Azerbaijan Technological University (ATU)

Candidate of Technical Sciences, Associate Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Natavan Gadimova, Azerbaijan State University of Economics (UNEC)

Candidate of Technical Sciences, Associate Professor

Department of Engineering and Applied Sciences

Department of Food Engineering

Konul Imanova, Azerbaijan Cooperation University

Doctor of Philosophy in Engineering, Senior Lecturer

Department of Winery and Technology

Shabnam Fataliyeva, Azerbaijan State Agricultural University (ASAU)

Assistant

Department of Food Engineering and Expertise

Посилання

  1. Jara-Palacios, M. J., Hernanz, D., González-Manzano, S., Santos-Buelga, C., Escudero-Gilete, M. L., Heredia, F. J. (2014). Detailed phenolic composition of white grape by-products by RRLC/MS and measurement of the antioxidant activity. Talanta, 125, 51–57. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2014.02.065
  2. Guler, A. (2023). Effects of different maceration techniques on the colour, polyphenols and antioxidant capacity of grape juice. Food Chemistry, 404, 134603. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.134603
  3. Baron, M., Kumsta, M., Sumczynski, D., Mlcek, J., Jurikova, T., Sochor, J. (2018). Einfluss der Dauer der Mazeration auf den Gehalt von Antioxidantien im Traubensaft. Erwerbs-Obstbau, 60 (S1), 37–45. https://doi.org/10.1007/s10341-018-0385-7
  4. Puzovic, A., Mikulic-Petkovsek, M. (2024). Comparative Evaluation of Conventional and Emerging Maceration Techniques for Enhancing Bioactive Compounds in Aronia Juice. Foods, 13 (20), 3255. https://doi.org/10.3390/foods13203255
  5. Puzovic, A., Pelacci, M., Simkova, K., Hudina, M., Rusjan, D., Veberic, R., Mikulic-Petkovsek, M. (2024). Effect of Heat Pasteurization and Enzymatic Maceration on Yield, Color, Sugars, Organic Acids, and Phenolic Content in the ‘Merlot Kanthus’ Grape Juice. Beverages, 10 (3), 66. https://doi.org/10.3390/beverages10030066
  6. Rahimov, N., Kazimova, İ., Yusifova, M., Nasrullayeva, G. (2023). Development of improved technology for the production of strong wines of marsala type on the basis of enzymatic catalysis. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (122)), 63–73. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.277838
  7. Błaszak, M., Lachowicz-Wiśniewska, S., Kapusta, I., Szewczuk, M., Ochmian, I. (2025). Enhanced Extraction of Polyphenols, Physicochemical Properties, and Microbial Control in Vitis vinifera L. Juice Using Ultrasound-Assisted Maceration. Molecules, 30 (3), 587. https://doi.org/10.3390/molecules30030587
  8. Gu, X., Liu, Y., Suo, R., Yu, Q., Xue, C., Wang, J. et al. (2025). Effects of different low-temperature maceration times on the chemical and sensory characteristics of Syrah wine. Food Chemistry, 463, 141230. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.141230
  9. Wojdyło, A., Samoticha, J., Chmielewska, J. (2021). Effect of different pre-treatment maceration techniques on the content of phenolic compounds and color of Dornfelder wines elaborated in cold climate. Food Chemistry, 339, 127888. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127888
  10. Mallard, J., Valentin, D., Ballester, J. (2025). Oxidation in white wine: The point of view of winemakers from areas with different oenological practices. Food Research International, 199, 115341. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2024.115341
  11. Benucci, I., Cerreti, M., Esti, M. (2024). Dosing oxygen from the early stages of white winemaking: Effect on oxidation–reduction potential, browning stability, volatile composition, and sensory properties. Food Chemistry, 432, 137243. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.137243
  12. Ailer, Š., Jakabová, S., Benešová, L., Ivanova-Petropulos, V. (2022). Wine Faults: State of Knowledge in Reductive Aromas, Oxidation and Atypical Aging, Prevention, and Correction Methods. Molecules, 27 (11), 3535. https://doi.org/10.3390/molecules27113535
  13. Mercanti, N., Macaluso, M., Pieracci, Y., Brazzarola, F., Palla, F., Verdini, P. G., Zinnai, A. (2024). Enhancing wine shelf-life: Insights into factors influencing oxidation and preservation. Heliyon, 10 (15), e35688. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e35688
  14. Fia, G., Bucalossi, G., Proserpio, C., Vincenzi, S. (2021). Unripe grapes: an overview of the composition, traditional and innovative applications, and extraction methods of a promising waste of viticulture. Australian Journal of Grape and Wine Research, 28 (1), 8–26. https://doi.org/10.1111/ajgw.12522
  15. Olejar, K. J., Ricci, A., Swift, S., Zujovic, Z., Gordon, K. C., Fedrizzi, B. et al. (2019). Characterization of an Antioxidant and Antimicrobial Extract from Cool Climate, White Grape Marc. Antioxidants, 8 (7), 232. https://doi.org/10.3390/antiox8070232
  16. Ferreira, R. M., Costa, A. M., Pinto, C. A., Silva, A. M. S., Saraiva, J. A., Cardoso, S. M. (2023). Impact of Fermentation and Pasteurization on the Physico-Chemical and Phytochemical Composition of Opuntia ficus-indica Juices. Foods, 12 (11), 2096. https://doi.org/10.3390/foods12112096
  17. Fataliyev, H., Malikov, A., Lezgiyev, Y., Gadimova, N., Musayev, T., Aliyeva, G. (2024). Identifying of the wine-making potential of the autochthon madrasa grape variety of different colors and quality. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (128)), 56–63. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.302971
  18. Fataliyev, H., Malikov, A., Lazgiyev, Y., Haydarov, E., Agayeva, S., Baloghlanova, K. et al. (2023). Effect of maceration regime on phenolic compound quantity and color quality of madrasa wine samples. Food Science and Technology, 17 (4). https://doi.org/10.15673/fst.v17i4.2784
  19. Fataliyev, H., Lezgiyev, Y., Aghazade, Y., Gadimova, N., Heydarov, E., Ismailov, M. (2024). Identifying the influence of various technological techniques on the indicators of the composition of bunches and wine samples of the madras grape variety. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (132)), 50–62. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.318532
  20. Fataliyev, H., Aghazade, Y., Heydarov, E., Gadimova, N., Ismayilov, M., Imanova, K. (2025). Identifying the factors affecting the production of juice and wine from the autochthonous Bayanshira grape variety. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (133)), 38–50. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.323382
  21. Fataliyev, H., Gadimova, N., Huseynova, S., Isgandarova, S., Heydarov, E., Mammadova, S. (2024). Enrichment of functional drinks using grape pomace extracts, analysis of physicochemical indicators. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (129)), 37–45. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.307039
  22. Fataliyev, H., Isgandarova, S., Gadimova, N., Mammadova, A., Ismailov, M., Mammadzade, M. (2024). Identification of the effect of ripening conditions on the yield of rose hips and their processed products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (130)), 26–35. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.309597
  23. Fataliyev, H., Mammadzade, M., Ismayılov, M., Gadimova, N., Mammadova, N., Musayev, T. (2025). Identifying the factors affecting the preparation of wine material from cherry fruits. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (134)), 77–88. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.326471
  24. Nabiyev, A. (2010). Chemistry of Wine. Baku, 472.
  25. Fataliyev, H. K. (2013). Winemaking practicum. Baku, 328. Available at: http://anl.az/el/Kitab/2013/Azf-272480.pdf
  26. Mikayilov, V. (2012). Food products tasting. Baku, 384.
  27. Maharramov, M. A., Maharramova, M. H., Kazimova, I. H., Maharramova, S. I. (2018). Safety of raw materials and food products. Baku, 147.
  28. Sheskin, D. J. (2020). Handbook of Parametric and Nonparametric Statistical Procedures. Chapman and Hall/CRC. https://doi.org/10.1201/9780429186196
  29. Gadimova, N., Fataliyev, H., Heydarov, E., Lezgiyev, Y., Isgandarova, S. (2023). Development of a model and optimization of the interaction of factors in the grain malting process and its application in the production of functional beverages. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (125)), 43–56. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.289421
  30. Gadimova, N., Fataliyev, H., Allahverdiyeva, Z., Musayev, T., Akhundova, N., Babashli, A. (2022). Obtaining and investigation of the chemical composition of powdered malt and polymalt extracts for application in the production of non-alcoholic functional beverages. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (119)), 66–74. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.265762
Визначення впливу різних факторів на склад соків та вин, отриманих з автономного сорту винограду Баян Ширей

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-06-23

Як цитувати

Fataliyev, H., Aghazade, Y., Mikayilov, V., Heydarov, E., Gadimova, N., Imanova, K., & Fataliyeva, S. (2025). Визначення впливу різних факторів на склад соків та вин, отриманих з автономного сорту винограду Баян Ширей. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(11 (135), 89–102. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.332592

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв