Nutritional and biological value of dietary supplements based on collagen raw materials

Authors

  • Валентина Олексіївна Коваленко Kharkiv State University of Food Technology and Trade str. Klochkovskaya 333, Kharkov, Ukraine, 61 051, Ukraine
  • Богдана Олександрівна Панікарова Kharkiv State University of Food Technology and Trade str. Klochkovskaya 333, Kharkov, Ukraine, 61 051, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2012.3400

Keywords:

Secondary fish collagen raw materials, protein supplement, collagenaza

Abstract

In the article is given results of researches of the nutritional composition, biological value and indicators of the security of protein supplements based on collagen row materials, which fermented by collagenaza

Author Biographies

Валентина Олексіївна Коваленко, Kharkiv State University of Food Technology and Trade str. Klochkovskaya 333, Kharkov, Ukraine, 61 051

Doctor of Technical Sciences, Professor

Department of Food Hygiene and Microbiology

Богдана Олександрівна Панікарова, Kharkiv State University of Food Technology and Trade str. Klochkovskaya 333, Kharkov, Ukraine, 61 051

Postgraduate

Department of Food Hygiene and Microbiology

References

  1. Киладзе А.Б. Рыбные отходы – ценное сырье/А.Б. Киладзе //Рыбное хозяйство.– № 3.– 2004. – С.58.
  2. Воробьев В.И. Использование рыбного коллагена и продуктов его гидролиза/ В.И. Воробьев // Известия КГТУ. – №13. – 2008. – С. 55−58.
  3. Коваленко В.О. Розробка технологічної схеми виробництва білкової добавки на основі рибної колагеномісткої сировини / В.О. Коваленко, Б.О. Панікарова, Л.О. Чернова // Проблеми харчових технологій та харчування. Сучасні виклики та перспективи розвитку: тез. доп. VII міжнар. наук.-практ. конф. – Донецьк, 2011. – С. 51-54.
  4. Коваленко В.О. Використання білкової добавки на основі рибної колагеномісткої сировини в технологіях січених кулінарних виробів / В.О. Коваленко, Б.О. Панікарова, В.Г. Горбань // Прогресивна техніка та технології харчових виробництв, ресторанного та готельного господарств і торгівлі. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг: тез. доп. міжнар. наук.-практ. конф. – Харків, 2011. – С. 35-36
  5. Лычников Д.С. Исследование энергетических особенностей структуры коллагена методом термодеформации / Д.С. Лычников, А.И. Мглинец, Н.И. Герасименко, В.С. Веретин, Г.В. Ковров, Н.Л. Дрынова, В.И. Чурсин, Я.Я. Макаров-Землянский // Хранение и переработка сельхозсырья. – 1995. – № 6. –С. 22-24.
  6. Антипова Л.В. Использование вторичного коллагенсодержащего сырья мясной промышленности [Текст] / Л.В. Антипова, И.А. Глотова. – СПб: ГИОРД, 2006. – 384 с.

Published

2012-02-01

How to Cite

Коваленко, В. О., & Панікарова, Б. О. (2012). Nutritional and biological value of dietary supplements based on collagen raw materials. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(6(55), 49–51. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2012.3400

Issue

Section

Technology and Equipment of Food Production