Production of high melting fraction of palm oil

Authors

  • Лариса Николаевна Кузнецова Ukrainian Scientific-Research Institute of oils and fats of the National Academy of Agricultural Sciences Avenue. Dziuba, 2A, Kharkov, Ukraine, 61019, Ukraine
  • Виктория Юрьевна Папченко Ukrainian Scientific-Research Institute of oils and fats of the National Academy of Agricultural Sciences Avenue. Dziuba, 2A, Kharkov, Ukraine, 61019, Ukraine
  • Игорь Николаевич Демидов Ukrainian Scientific-Research Institute of oils and fats of the National Academy of Agricultural Sciences Avenue. Dziuba, 2A, Kharkov, Ukraine, 61019, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2012.4579

Keywords:

palm oil, stearin, fractionating, fraction.

Abstract

In Ukraine, there is a problem of production of hard fats with structure mechanical and physicochemical characteristics necessary for fat products industry. Besides, the scientific bases of tropical oils fractionating applying the solvent do not exist. That is why, the possibility of ethanol applying in technology of vegetable oil fractionating, in particular palm oil, is a topical problem of today. Hence, the main target of the research is to determine the conditions of production of high melting fraction of palm oil by fractional crystallization from ethanol solution. Different conditions of experiment were applied: temperature variation, crystallization duration, cooling rate. The product was obtained and its analysis shows that the high melting fraction of palm oil corresponds to the palm stearin according to the physiochemical characteristics.

Author Biographies

Лариса Николаевна Кузнецова, Ukrainian Scientific-Research Institute of oils and fats of the National Academy of Agricultural Sciences Avenue. Dziuba, 2A, Kharkov, Ukraine, 61019

Junior Researcher

Laboratory research tools

Виктория Юрьевна Папченко, Ukrainian Scientific-Research Institute of oils and fats of the National Academy of Agricultural Sciences Avenue. Dziuba, 2A, Kharkov, Ukraine, 61019

Candidate of Technical Sciences, research associate

Laboratory research tools

Игорь Николаевич Демидов, Ukrainian Scientific-Research Institute of oils and fats of the National Academy of Agricultural Sciences Avenue. Dziuba, 2A, Kharkov, Ukraine, 61019

Doctor of Technical Sciences, professor, head of the laboratory

Laboratory of chemistry of fats of oil and fat production

References

  1. Павлова, И.В. Теоретические и экспериментальные основы развития технологии производства заменителя масла какао: автореф. дис. на соискание наук. степени д-ра техн. наук: спец. 05.18.06 [Текст] / И.В. Павлова; [ГНУ ВНИИЖ Россельхозакадемии]. – СПб, 2000. – 55 c.
  2. Сухонос, В.Д. Исследование, разработка технологии и внедрения пальмового масла как сырья для маргариновой продукции: автореф. дис. на соискание наук. степени канд. техн. наук. – Ленинград, 1981.
  3. Пантзарис, Т.П. Карманный справочник по использованию пальмового масла [Текст] / Т.П. Пантзарис – Министерство сырьевой промышленности, Малайзия, 2000. – 163 с.
  4. ДСТУ 4439:2005. Стеарин пальмовий. Загальні технічні умови. – Введ. 2006-07-01. – К.: Держпотребстандарт, 2006.-20 с.
  5. Панзарис, Ф. Свойства и возможности использования пальмового масла [Текст] / Ф. Панзарис // Олійно-жировий комплекс. – 2004. – № 4. – С. 79 – 82.
  6. Ярмак, А. Тропические горизонты [Текст] / А. Ярмак // Олійно-жировий комплекс. – 2003. – № 1. – С. 10 – 11.
  7. Демидов, И.Н. Использование этанола в масложировой промышленности [Текст] / И.Н. Демидов // Олійно-жировий комплекс. – 2004. – № 1. – С. 21 – 23.
  8. Демидов, И.Н. Использование этанола при фракционировании жиров – перспективная технология [Текст] / И.Н. Демидов, Л.Н. Кузнецова // Тезисы докладов 10-й международной конференции “Масложировая индустрия 2010”, 27-28 октября 2010 г. Санкт-Петербург – 2010. – С. 160 – 162.
  9. Кузнецова, Л.М. Дослідження фракціонування пальмової олії [Текст] / Л.М. Кузнецова, І.М. Демидов, В.Ю. Папченко // Вісник Національного технічного університету “ХПІ”. – 2012. – № 1. – С. 100 – 104.

Published

2012-10-09

How to Cite

Кузнецова, Л. Н., Папченко, В. Ю., & Демидов, И. Н. (2012). Production of high melting fraction of palm oil. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(6(59), 15–16. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2012.4579

Issue

Section

Technology organic and inorganic substances