Вплив параметрів обробки ревеню та аґрусу на формування кольору

Автор(и)

  • Antonina Dubinina Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3132-1918
  • Galina Selyutina Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-2913-6262
  • Tetiana Letuta Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-0110-2047
  • Tetiana Shcherbakova Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-5338-2549
  • Vita Afanasieva Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету пров. Отакара Яроша, 8, м. Харків, Україна, 61045, Україна https://orcid.org/0000-0002-1990-5884

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.117253

Ключові слова:

рослинна сировина, технологічна обробка, кольоропараметрічні характеристики, стабілізація пігментів

Анотація

Досліджено вплив різних видів теплової обробки (бланшування, обробка парою, варіння) на ступінь руйнування хлорофілів в аґрусі та ревені. Встановлено вміст хлорофілів у аґрусі та ревені залежно від ступеня подрібнення. Визначено вплив стабілізуючих добавок (MgSO4,MgCl2, CaCl2, KCl) на перетворення хлорофілів і зміну кольору ревеню та аґрусу

Біографії авторів

Antonina Dubinina, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра товарознавства та експертизи товарів 

Galina Selyutina, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук

Кафедра товарознавства та експертизи товарів 

Tetiana Letuta, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук

Кафедра товарознавства та експертизи товарів 

Tetiana Shcherbakova, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук

Кафедра товарознавства та експертизи товарів 

Vita Afanasieva, Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету пров. Отакара Яроша, 8, м. Харків, Україна, 61045

Кандидат технічних наук

Кафедра маркетингу та торговельного підприємництва

Посилання

  1. Dubinina, A. A., Shcherbakova, T. V., Seliutina, H. A. (2010). Estimation of the color of products from vegetable raw material with use of the SP-method. Progressive engineering and technology of food production, restaurant business and trade, 2 (12), 429–435.
  2. Dubinina, A. A., Seliutina, H. A., Afukova, N. O. (2007). The study of the chemical composition of different varieties of gooseberry, which zoned in Kharkiv region. Bulletin of Petro Vasilenko Kharkiv National Technical University of Agriculture, 58, 297–302.
  3. Kvíčalová, Z., Alster, J., Hofmann, E., Khoroshyy, P., Litvín, R., Bína, D. et. al. (2016). Triplet–triplet energy transfer from chlorophylls to carotenoids in two antenna complexes from dinoflagellate Amphidinium carterae. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Bioenergetics, 1857 (4), 341–349. doi: 10.1016/j.bbabio.2016.01.008
  4. Dąbrowski, P., Baczewska, A. H., Pawluśkiewicz, B., Paunov, M., Alexantrov, V., Goltsev, V., Kalaji, M. H. (2016). Prompt chlorophyll a fluorescence as a rapid tool for diagnostic changes in PSII structure inhibited by salt stress in Perennial ryegrass. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, 157, 22–31. doi: 10.1016/j.jphotobiol.2016.02.001
  5. Pandey, J. K., Dubey, G., Gopal, R. (2015). Study the effect of insecticide dimethoate on photosynthetic pigments and photosynthetic activity of pigeon pea: Laser-induced chlorophyll fluorescence spectroscopy. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, 151, 297–305. doi: 10.1016/j.jphotobiol.2014.08.014
  6. Fernandes, A. S., Nogara, G. P., Menezes, C. R., Cichoski, A. J., Mercadante, A. Z., Jacob-Lopes, E., Zepka, L. Q. (2017). Identification of chlorophyll molecules with peroxyl radical scavenger capacity in microalgae Phormidium autumnale using ultrasound-assisted extraction. Food Research International, 99, 1036–1041. doi: 10.1016/j.foodres.2016.11.011
  7. Özkan, G., Ersus Bilek, S. (2015). Enzyme-assisted extraction of stabilized chlorophyll from spinach. Food Chemistry, 176, 152–157. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.12.059
  8. Valadez-Blanco, R., Virdi, A. I. S., Balke, S. T., Diosady, L. L. (2007). In-line colour monitoring during food extrusion: Sensitivity and correlation with product colour. Food Research International, 40 (9), 1129–1139. doi: 10.1016/j.foodres.2007.06.008
  9. Manzocco, L., Calligaris, S., Mastrocola, D., Nicoli, M. C., Lerici, C. R. (2000). Review of non-enzymatic browning and antioxidant capacity in processed foods. Trends in Food Science & Technology, 11 (9-10), 340–346. doi: 10.1016/s0924-2244(01)00014-0
  10. Sun, Y., Li, W. (2017). Effects the mechanism of micro-vacuum storage on broccoli chlorophyll degradation and builds prediction model of chlorophyll content based on the color parameter changes. Scientia Horticulturae, 224, 206–214. doi: 10.1016/j.scienta.2017.06.040
  11. Benlloch-Tinoco, M., Kaulmann, A., Corte-Real, J., Rodrigo, D., Martínez-Navarrete, N., Bohn, T. (2015). Chlorophylls and carotenoids of kiwifruit puree are affected similarly or less by microwave than by conventional heat processing and storage. Food Chemistry, 187, 254–262. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.04.052
  12. Dubinina, A., Selyutina, G., Letuta, T., Shcherbakova, T., Afanasieva, V. (2017). Effect of component composition of pigment complex on the formation of color of rhubarb and gooseberry. EUREKA: Life Sciences, 6, 37–43. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00506

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-04

Як цитувати

Dubinina, A., Selyutina, G., Letuta, T., Shcherbakova, T., & Afanasieva, V. (2017). Вплив параметрів обробки ревеню та аґрусу на формування кольору. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (90), 66–71. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.117253

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв