Вплив ультразвукової модифікації на реологічні характеристики розчинів полісахаридів в технології капсульованної продукції

Автор(и)

  • Олександр Юрійович Нагорний Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61000, Україна https://orcid.org/0000-0003-1004-8457
  • Ольга Павлівна Неклеса Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61000, Україна https://orcid.org/0000-0002-9597-7644
  • Євген Павлович Пивоваров Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61000, Україна https://orcid.org/0000-0003-2687-1632

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.18150

Ключові слова:

капсулювання, фізико-хімічна модифікація, в’язкість, полімер, натрієва сіль карбоксиметилцелюлози (NaKMЦ), деструкція

Анотація

В даній роботі вивчено вплив дії фізико-хімічної модифікації у вигляді дії ультразвукових хвиль (УЗ), інжекції імпульсних впливів та диспергуванню в плунжерному гомогенізаторі на розчини натрієвої солі карбоксиметилцелюлози. Встановлено закономірності зміни фізичних властивостей розчинів полімеру з метою використання їх в технології одержання харчової продукції з капсульною структурою.

Біографії авторів

Олександр Юрійович Нагорний, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61000

Асистент кафедри

Ольга Павлівна Неклеса, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61000

Асистент кафедри

Посилання

  1. Нагорний, О. Ю. Дослідження фізико-хімічних змін наповнених гелів на основі натрію альгінату та натрійкарбоксиметилцелюлози [Текст] / О. Ю. Нагорний, Є. П. Пивоваров, П. П. Пивоваров; відпов. ред. О. І. Черевко // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі : зб. наук. пр. / Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. – Харків, 2010. – Вип. 1 (11). – 503 с. : іл., табл.
  2. Пивоваров, Є. П. Закономірності формування маси оболонок капсул, одержаних шляхом іонотропного гелеутворення [Текст] : зб. наук. пр. / Є. П. Пивоваров, О. Ю. Нагорний // Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. – 2010. – Вип. 38. – Том. 2. – 466 с.
  3. Пивоваров, П. П. Инновационные технологии производства капсулированных продуктов [Текст] / П. П. Пивоваров, О. П. Неклеса, А. Ю. Нагорный // Научно-практический журнал «Продукты & ингредиенты». – 2013. – № 3 (12). – С. 24-25.
  4. Kardos, N., Luche, J. // Carbohydrate Res. – 2001. – Vol. 332. – P. 115-131.
  5. Nagarajan, R. Inst. Eng. [Text] / R. Nagarajan, G. S. Davies // Chem. Eng. Div. – India – 1980. – Vol. 60. – № 2. – P. 41-44.
  6. Scmid, G., Rommel O. // Z. Electrochem. – 1939. – Bd. 45. – P. 659-657.
  7. Doulah, M. S. // J. Appl. Polym. Sci. – 1978. – Vol. 22. – P. 1735-1742.
  8. Szalay, A. Z. // Phys. Chem. – 1993. – Vol. A 164. – P. 234-240.
  9. Freindlish H., Gillingn D.W. // Trans Faraday. Soc. 1938. Vol. 34. P. 649 – 654.
  10. Кошкаров, Н. Г. Эфиры целлюлозы и крахмала: синтез, свойства, применения [Текст] / Н. Г. Кошкаров, Н. Н. Верховская // Суздань, 2003. – С. 196-198.
  11. Nahornyy, O. Yu., Pyvovarov, Ye. P., Pyvovarov, P. P.; In: Cherevko, O. I. (2010). Doslidzhennya fizyko-khimichnykh zmin napovnenykh heliv na osnovi natriyu al'hinatu ta natriykarboksymetyltselyulozy. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohiyi kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 1 (11), 503.
  12. Pyvovarov, Ye. P., Nahornyy, O. Yu. (2010). Zakonomirnosti formuvannya masy obolonok kapsul, oderzhanykh shlyakhom ionotropnoho heleutvorennya. Naukovi pratsi Odes'koyi natsional'noyi akademiyi kharchovykh tekhnolohiy, 38(2), 466.
  13. Pivovarov, P. P., Neklesa, O. P., Nagornyy, A. Yu. (2013). Innovatsionnye tekhnologii proizvodstva kapsulirovannykh produktov. Nauchno-prakticheskiy zhurnal «Produkty & ingredienty», 3 (12), 24-25.
  14. Kardos, N., Luche, J. (2001). Carbohydrate Res, 332, 115-131.
  15. Nagarajan, R., Davies, G. S. (1980). Inst. Eng. India. Chem. Eng. Div., 60(2), 41-44.
  16. Scmid, G., Rommel, O. (1939). Z. Electrochem, Bd. 45, 659-657.
  17. Doulah, M. S. (1978). J. Appl. Polym. Sci., 22, 1735-1742.
  18. Szalay, A. Z. (1993). Phys. Chem.,Vol. A 164, 234-240.
  19. Freindlish, H., Gillingn, D. W. (1938). Trans Faraday. Soc., 34, 649-654.
  20. Koshkarov, N. G., Verkhovskaya, N. N. (2003). Efiry tsellyulozy i krakhmala: sintez, svoystva, primeneniya. Suzdan', 196-198.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-10-27

Як цитувати

Нагорний, О. Ю., Неклеса, О. П., & Пивоваров, Є. П. (2013). Вплив ультразвукової модифікації на реологічні характеристики розчинів полісахаридів в технології капсульованної продукції. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(10(65), 26–29. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.18150

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв