Особливості обертальних мод коливань молекул води в вільному та зв’язаному станах
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.18184Ключові слова:
зв’язана вода, обертальні та лібраційні коливання, коливальні ступені свободи, теплоємністьАнотація
Обговорюється питання відмінності характеру обертальних та лібраційних коливань молекул води в її різних фазових станах - у рідкій воді, льоду та «зв’язаній воді». Розглядаються фізичні наслідки цих змін для теплофізичних властивостей води в різних станах. Обговорюється вплив «зв’язаних» молекул води на формування та зміну структури макромолекул у водних розчинах.
Посилання
- Антонченко, В. Я. Основы физики воды [Текст] / В. Я. Антонченко, А. С. Давыдов, В. В. Ильин. − К. : Наук. Думка, 1991. − 672 с.
- Eisenberg, D. The structure and properties of water [Text] / D. Eisenberg, W. Kauzmann. − Oxford University press, 2005. − 308 p.
- Angell, A. In Water: A Comprehensive Treatise [Text] / A. Angell; ed. F. Franks. − New York: Plenum Press, 1982. − vol. 7.
- Зацепина, Г. Н. Физические свойства и структура воды [Текст] / Г. Н. Зацепина. − 2-е изд. − М. : Изд-во МГУ, 1987. − 171 с.
- Mallett, C. Frozen Food Technology [Text] / C. Mallett. − London: Published by Springer, 2012. − 368 p.
- Малафаев, Н. Т. О взаимодействиях и динамике молекул в чистой воде [Текст] / Н. Т. Малафаев // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. – 2011. – T. 4, № 8(52). – С. 48-58.
- Bersuker, I. The Jahn-Teller Effect and Vibronic Interactions in Modern Chemistry [Text] / I. Bersuker. – New York: Published by Plenum, 1984. – 319 p.
- Pullman, B. Intermolecular interactions: from diatoms to biopolimers [Text] / B. Pullman. – New York, 1978. – 447 p.
- Levy, Y. Water and proteins : a love-hate relationship [Text] / Y. Levy, J. Onuchic // Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. – 2004. – №101. – pp. 3325-3326.
- Schneider, B. Hydration of the phosphate group in double-helical DNA [Text] / B. Schneider, K. Patel, H. Berman // Biophysical Journal. – 1998. – №75. – pp. 2422-2434.
- Ebbinghaus, S. An extended dynamical hydration shell around proteins [Text] / S. Ebbinghaus, S. Kim, M. Heyden, X. Yu, U. Heugen, M. Gruebele, D. Leitner, M. Havenith // Current Issue. – 2007. – №104(52). – pp. 20749–20752.
- Frauenfelder, H. The role of structure, energy landscape, dynamics, and allostery in the enzymatic function of myoglobin [Text] / H. Frauenfelder, B. McMahon, R. Austin, K. Chu, J. Groves // Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. – 2001. – №98(5). – pp. 2370-2374.
- Antonchenko, V. Ya., Davydov, А. S., Iliin, V. V. (1991). Оsnovy fizyky vody. К.: Nauk. Dumka, 672.
- Eisenberg, D., Kauzmann, W. (2005). The structure and properties of water. Oxford University press, 308.
- Angell, A.; In: Franks, F. (1982). In Water: A Comprehensive Treatise. New York: Plenum Press, vol. 7.
- Zatsеpina, H. N. (1987). Fizycheskie svoystva I struktura vody. Ed. 2. М.: Izd-vо МHU, 171.
- Mallett, C. (2012). Frozen Food Technology. London: Springer Press, 368.
- Malafaev, N. (2011). About interactions and dynamics of molecules in pure water. Eastern-European Journal Of Enterprise Technologies, 4(8(52)), 48-58.
- Bersuker, I. (1984). The Jahn-Teller Effect and Vibronic Interactions in Modern Chemistry. New York: Plenum Press, 319.
- Pullman, B. (1978). Intermolecular interactions: from diatoms to biopolimers. New York, 447.
- Levy, Y., Onuchic, J. (2004). Water and proteins: a love-hate relationship. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 101, 3325-3326.
- Schneider, B., Patel, K., Berman, H. (1998). Hydration of the phosphate group in double-helical DNA. Biophysical Journal, 75, 2422-2434.
- Ebbinghaus, S., Kim, S., Heyden, M., Yu, X., Heugen, U., Gruebele, M., Leitner, D., Havenith, M. (2007). An extended dynamical hydration shell around proteins. Current Issue, 104(52), 20749–20752.
- Frauenfelder, H., McMahon, B., Austin, R., Chu, K., Groves, J. (2001). The role of structure, energy landscape, dynamics, and allostery in the enzymatic function of myoglobin. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 98(5), 2370-2374.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Николай Тимофеевич Малафаев, Николай Иванович Погожих, Егор Алексеевич Иштван
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.