Особливості обертальних мод коливань молекул води в вільному та зв’язаному станах

Автор(и)

  • Николай Тимофеевич Малафаев Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-0835-4896
  • Николай Иванович Погожих Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-1829-089X
  • Егор Алексеевич Иштван Харківський національний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-0377-4725

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.18184

Ключові слова:

зв’язана вода, обертальні та лібраційні коливання, коливальні ступені свободи, теплоємність

Анотація

Обговорюється питання відмінності характеру обертальних та лібраційних коливань молекул води в її різних фазових станах - у рідкій воді, льоду та «зв’язаній воді».  Розглядаються фізичні наслідки цих змін для теплофізичних властивостей води в різних станах. Обговорюється вплив «зв’язаних» молекул води на формування та зміну структури макромолекул у водних розчинах.

Біографії авторів

Николай Тимофеевич Малафаев, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат фізико - математичних наук, доцент

Кафедра енергетики та фізики

 

Николай Иванович Погожих, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, завідуючий кафедрою

Кафедра енергетики та фізики

Егор Алексеевич Иштван, Харківський національний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кафедра енергетики та фізики

Посилання

  1. Антонченко, В. Я. Основы физики воды [Текст] / В. Я. Антонченко, А. С. Давыдов, В. В. Ильин. − К. : Наук. Думка, 1991. − 672 с.
  2. Eisenberg, D. The structure and properties of water [Text] / D. Eisenberg, W. Kauzmann. − Oxford University press, 2005. − 308 p.
  3. Angell, A. In Water: A Comprehensive Treatise [Text] / A. Angell; ed. F. Franks. − New York: Plenum Press, 1982. − vol. 7.
  4. Зацепина, Г. Н. Физические свойства и структура воды [Текст] / Г. Н. Зацепина. − 2-е изд. − М. : Изд-во МГУ, 1987. − 171 с.
  5. Mallett, C. Frozen Food Technology [Text] / C. Mallett. − London: Published by Springer, 2012. − 368 p.
  6. Малафаев, Н. Т. О взаимодействиях и динамике молекул в чистой воде [Текст] / Н. Т. Малафаев // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. – 2011. – T. 4, № 8(52). – С. 48-58.
  7. Bersuker, I. The Jahn-Teller Effect and Vibronic Interactions in Modern Chemistry [Text] / I. Bersuker. – New York: Published by Plenum, 1984. – 319 p.
  8. Pullman, B. Intermolecular interactions: from diatoms to biopolimers [Text] / B. Pullman. – New York, 1978. – 447 p.
  9. Levy, Y. Water and proteins : a love-hate relationship [Text] / Y. Levy, J. Onuchic // Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. – 2004. – №101. – pp. 3325-3326.
  10. Schneider, B. Hydration of the phosphate group in double-helical DNA [Text] / B. Schneider, K. Patel, H. Berman // Biophysical Journal. – 1998. – №75. – pp. 2422-2434.
  11. Ebbinghaus, S. An extended dynamical hydration shell around proteins [Text] / S. Ebbinghaus, S. Kim, M. Heyden, X. Yu, U. Heugen, M. Gruebele, D. Leitner, M. Havenith // Current Issue. – 2007. – №104(52). – pp. 20749–20752.
  12. Frauenfelder, H. The role of structure, energy landscape, dynamics, and allostery in the enzymatic function of myoglobin [Text] / H. Frauenfelder, B. McMahon, R. Austin, K. Chu, J. Groves // Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. – 2001. – №98(5). – pp. 2370-2374.
  13. Antonchenko, V. Ya., Davydov, А. S., Iliin, V. V. (1991). Оsnovy fizyky vody. К.: Nauk. Dumka, 672.
  14. Eisenberg, D., Kauzmann, W. (2005). The structure and properties of water. Oxford University press, 308.
  15. Angell, A.; In: Franks, F. (1982). In Water: A Comprehensive Treatise. New York: Plenum Press, vol. 7.
  16. Zatsеpina, H. N. (1987). Fizycheskie svoystva I struktura vody. Ed. 2. М.: Izd-vо МHU, 171.
  17. Mallett, C. (2012). Frozen Food Technology. London: Springer Press, 368.
  18. Malafaev, N. (2011). About interactions and dynamics of molecules in pure water. Eastern-European Journal Of Enterprise Technologies, 4(8(52)), 48-58.
  19. Bersuker, I. (1984). The Jahn-Teller Effect and Vibronic Interactions in Modern Chemistry. New York: Plenum Press, 319.
  20. Pullman, B. (1978). Intermolecular interactions: from diatoms to biopolimers. New York, 447.
  21. Levy, Y., Onuchic, J. (2004). Water and proteins: a love-hate relationship. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 101, 3325-3326.
  22. Schneider, B., Patel, K., Berman, H. (1998). Hydration of the phosphate group in double-helical DNA. Biophysical Journal, 75, 2422-2434.
  23. Ebbinghaus, S., Kim, S., Heyden, M., Yu, X., Heugen, U., Gruebele, M., Leitner, D., Havenith, M. (2007). An extended dynamical hydration shell around proteins. Current Issue, 104(52), 20749–20752.
  24. Frauenfelder, H., McMahon, B., Austin, R., Chu, K., Groves, J. (2001). The role of structure, energy landscape, dynamics, and allostery in the enzymatic function of myoglobin. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 98(5), 2370-2374.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-10-28

Як цитувати

Малафаев, Н. Т., Погожих, Н. И., & Иштван, Е. А. (2013). Особливості обертальних мод коливань молекул води в вільному та зв’язаному станах. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(6(65), 11–15. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.18184

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин