Аналіз способів сушіння і оцінка якості сушеної виноградної вичавки

Автор(и)

  • Владимир Алексеевич Потапов Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківськая, 333, г. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Евгений Николаевич Якушенко Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківськая, 333, г. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Максим Васильевич Жеребкин Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківськая, 333, г. Харків, Україна, 61051, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.19170

Ключові слова:

сушіння, масообмінний модуль (МОМ), кондуктивний нагрівач, вітамін С

Анотація

У статті проведено аналіз існуючих способів сушіння рослинної сировини. Вибір раціонального способу сушіння для отримання порошків повинен робитися на основі технічних, технологічних та економічних показників. Результати досліджень дозволяють рекомендувати сушку в масообмінних модулях з кондуктивним підведенням теплоти, що забезпечує мінімальні втрати вітаміну С в сушеної виноградної вичавці на рівні 3...8%.

Біографії авторів

Владимир Алексеевич Потапов, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківськая, 333, г. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра холодильної та торговельної техніки

Евгений Николаевич Якушенко, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківськая, 333, г. Харків, Україна, 61051

Старший викладач

Кафедра холодильної та торговельної техніки

Максим Васильевич Жеребкин, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківськая, 333, г. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, асистент

Кафедра холодильної та торговельної техніки

Посилання

  1. Позняковский, В. М. БАДы в производстве пищевых продуктов: новые направления [Текст] / В. М. Позняковский, В. В.Трихина, А. Н. Австри-евских // Пищевые ингредиенты, сырьё и добавки. 2000. - № 1. - С. 50-52.
  2. Міністерство аграрної політики та продовольства України [Елект-ронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.minagro.gov.ua.
  3. Воробець, Б. Ю. Сучасний стан та перспективи розвитку виногра-дарства в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.bsfa.edu.ua/files/konf/vorobec,_popova2._pdf.pdf.
  4. Погожих, Н. И. Научные основы теории и техники сушки пищевого сырья в массообменных модулях : автореф. дисс. на соискание научн. степени докт. техн. наук : 05.18.12 «Процессы и оборудование пищевых, микробиологи-ческих и фармацевтических производств» / Погожих Николай Иванович ; ХГУПТ. – Харьков, 2002.– 34 с
  5. Якушенко, Є. М. Спосіб підвищення енергоефективності ЗТП-сушіння [Текст] / В. О. Потапов, Є. М. Якушенко // Стратегия качества в про-мышленности и образовании: V Междунар. конф., 6–13 июня 2009 р. : тези до-повідей – Варна, 2009. – С. 578-581.
  6. Якушенко, Е. Н. Влияние конструкции внутренних нагревателей на энергоэффективность процесса сушки в тепломассообменных модулях [Текст] / Е. Н. Якушенко, В. А. Потапов // Современные энергосберегающие тепловые технологии (сушка и термовлажностная обработка материалов) СЭТТ-2001 : 4-я Международная науч.-практ. конф., 20-23 сентября 2011 г. : тезисы докладов – М.: МГАУ, 2011. – С. 316-323.
  7. Потапов, В. А. Кинетика сушки: анализ и управление процессом: Монография / В.А. Потапов / Харк. гос. ун-т питания и торговли. – Харьков, 2009. 250 с.
  8. Якушенко, Е. Н. Кинетика явлений переноса при сушке пищевого сырья [Текст] / Е. Н. Якушенко, В. А. Потапов // Нестационарные, энерго- и ре-сурсосберегающие процессы и оборудование химической, нано- и биотехноло-гии (НЭРПО-2011) : 2-я Международная науч.-практ. конф., 12-14 апреля 2011 г. : тезисы докладов – М.: МГОУ, 2011. – С. 198-203.
  9. Yakushenko, E. Effect of pre-heating of the material on the efficiency of the drying process [Текст] / E. Yakushenko, V. Potapov // The Second North and East European Congress on Food NEEFood – 2013; 26 – 29 May 2013, Kyiv, Ukraine. – С. 51.
  10. Yakushenko, E. Optimization of energy consumption for the drying pro-cess with pre-heating of the material [Текст] / E. Yakushenko, V. Potapov // Sixth Nordic Drying Conference; June 5 to 7, 2013 – Copenhagen, Denmark. C. 56.
  11. Poznyakovsky, V. (2000). Dietary supplements in food production: new directions. Food ingredients, raw materials and additives, 50-52.
  12. Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine. Mode of access: http://www.minagro.gov.ua.
  13. Vorobets, B. Current state and prospects of development of viticulture in Ukraine. Mode of access: http://www.bsfa.edu.ua/files/konf/vorobec,_popova2._pdf.pdf.
  14. Pogozhih, N. (2002). Scientific basis of the theory and technique of dry-ing food raw materials in mass-transfer modules Kharkov State University of Food Technology and Trade, 34
  15. Yakushenko, E. (2009). The way of rising of energy efficiency STP-drying. Strategy qualities of industry and education, 578-581.
  16. Yakushenko, E. (2011). The influence of design of the internal heater on the energy efficiency of the drying process in the heat and mass modules. Modern en-ergy-saving heating technology (drying and hydrothermal treatment of materials) SETT-2001, 316-323.
  17. Potapov, V. (2009). Drying kinetics: analysis and process control: Mon-ograph. Kharkov State University of Food Technology and Trade, 250.
  18. Yakushenko, E. (2011). Kinetics of transport phenomena in the drying of food material. Non-stationary, energy- and resource-saving processes and equip-ment of chemical, nano- and biotechnology (NEPET-2011), 198-203.
  19. Yakushenko, E. (2013). Effect of pre-heating of the material on the effi-ciency of the drying process. The Second North and East European Congress on Food NEEFood, 51.
  20. Yakushenko, E. (2013). Optimization of energy consumption for the dry-ing process with pre-heating of the material. Sixth Nordic Drying Conference, 56.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-12-11

Як цитувати

Потапов, В. А., Якушенко, Е. Н., & Жеребкин, М. В. (2013). Аналіз способів сушіння і оцінка якості сушеної виноградної вичавки. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11(66), 38–41. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.19170

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв