Дослідження процесів вакуумного мікрохвильового концентрування та сушіння пряної сировини

Автор(и)

  • Володимир Олексійович Потапов Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-3645-5600
  • Світлана Володимирівна Михайлова Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-1119-849X
  • Юрій Іванович Ефремов Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3539-5324

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.20039

Ключові слова:

пряні овочі, НВЧ-концентрування, НВЧ-сушіння, глибина вакуумування, кінетика, маса, вологовміст

Анотація

Стаття присвячена визначенню впливу потужності джерела НВЧ-енергії та глибини вакуумування на тривалість нагрівання пряної сировини, вивченню кінетики маси та вологовмісту при мікрохвильовому концентруванні і сушінні за умов вакуумування. Обґрунтовано доцільність досліджень з використанням перемішування. Встановлено можливість інтенсифікації процесів та збільшення ефективності використання НВЧ-енергії.

Біографії авторів

Володимир Олексійович Потапов, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра холодильної та торгівельної техніки

Світлана Володимирівна Михайлова, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Асистент

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Юрій Іванович Ефремов, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Посилання

  1. Льовщина, Л. Д. Товарознавство плодоовочевих товарів, пряно – ароматичних рослин та прянощів [Текст]: навч. пос. / Л. Д. Льовщина, В. М. Михайлов, О. В. М’ячиков. – К. : Ліра – К., 2010. – 388 с.
  2. Павлюк, Р. Ю. Товароведение и переработка лекарственно-технического растительного сырья в бад [Текст] / Р. Ю. Павлюк и др. – Х.: ХДУХТ, 2003. – 306 с.
  3. Складчикова, Ю. В. Научное обеспечение и разработка способа сушки белых кореньев пастернака, петрушки и сельдерея при переменном теплоподводе [Текст] : дис... канд. техн. наук: 05.18.12. – Воронеж, 2009. – 185 с.
  4. Нестерпна, М. Ф. Химический состав пищевых продуктов: Пищевая промышленность [Текст] / М. Ф. Нестерпна, И. М. Скурихина. – Москва, 1979. – 247 с.
  5. Загибалов, А. Ф. Технология консервирования плодов и овощей и контроль качества продукции [Текст] / А. Ф. Загибалов, А. С. Зверькова, А. А Титова., Б. Л. Флауменбаум. – М.: Агропромиздат, 1992. – 352 с.
  6. Черевко, О. І. Переробка дикорослої та пряно-ароматичної рослинної сировини [Текст] / О. І. Черевко, Ю. І. Єфремов, В. М. Михайлов. – ХДУХТ, 2007. – 229 с.
  7. Черевко, О. І. Процеси і апарати харчових виробництв : підручник [Текст] / О. І. Черевко, А. М. Поперечний. – Х. : ХДУХТ, 2002. – 420 с.
  8. Черевко, А. И. Прогрессивные процессы концентрирования нетрадиционного плооовощного сырья [Текст] : монография / А. И. Черевко, Л. В. Киптелая, В. М. Михайлов, А. Е. Загорулько. – Х. : ХГУПТ, 2009. – 241 с.
  9. Рогов, И. А. Электрофизические методы обработки пищевых продуктов [Текст]/ И. А. Рогов. – М. : Агропромиздат, 1988. – 272 с.
  10. Липатов, Н. Н. Процессы и аппараты пищевых производств [Текст]/ Н. Н. Липатов. – Технология и организация общественного питания. – М.: Экономика, 1987. – 272 с.
  11. L’ovchna, L. D., Mikhailov, V. M., Myachikov, О. V. (2010). Tovaroznavstvo plodoovochevih tovariv, pryano-aromatichnih roslin ta pryanochiv: navchal’nii posibnik. 388.
  12. Pavluk, R. U. (2003). Tovarovedenie i pererabotka lekarstvennotehnicheskogo sir’ya v bad. 306.
  13. Skladchikova, U. V. (2009). Nauchnoe obespechenie i razrabotka sposoba suhki belih koreniev pasternaka, petruhki I sel’dereya pri peremennom teplopodvode. Voroneg, 185.
  14. Nesterpna, M. F., Skurihina, I. M. (1979). Himicheskii sostav pichevih produktov: Pichevaya promihlennost’, 247.
  15. Zagibalov, A. F., Zver’kova, A. S., Titova, A. A., Flaumenbaum, B. L. (1992). Tehnologiya konservirovaniya plodov i ovochei i kontrol’ kachestva produkcii: Agropromizdat, 1992, 352.
  16. Cherevko, O. I., Efremov, U. I., Mihaylov, V. M. (2007). Pererobka dikorosloi ta pryano-aromatichnoi roslinnoi sirovini, 229.
  17. Cherevko, O. I., Poperechnii, A. M. (2002). Procesi I aparati harchovih virobnictv: pidruchnik, 420.
  18. Cherevko, O. I., Kiptela, L. V., Mihaylov, V. M., Zagorul’ko, A. E. (2009). Progressivnie processi koncentrirovaniya netradicionnogo plodoovochnogo sir’ya: monografiya, 241.
  19. Rogov, I. A. (1988) Elektrofizicheskie metodi obrabotki pichevih produktov: Agropromizdat, 272.
  20. Lipatov, N. N. (1987). Processi i apparati pichevih proizvodstv: Tehnologiya i organizaciya obchestvennogo pitaniya, 272.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-02-04

Як цитувати

Потапов, В. О., Михайлова, С. В., & Ефремов, Ю. І. (2014). Дослідження процесів вакуумного мікрохвильового концентрування та сушіння пряної сировини. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(10(67), 36–40. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.20039

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв