Дослідження процесів вакуумного мікрохвильового концентрування та сушіння пряної сировини
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.20039Ключові слова:
пряні овочі, НВЧ-концентрування, НВЧ-сушіння, глибина вакуумування, кінетика, маса, вологовмістАнотація
Стаття присвячена визначенню впливу потужності джерела НВЧ-енергії та глибини вакуумування на тривалість нагрівання пряної сировини, вивченню кінетики маси та вологовмісту при мікрохвильовому концентруванні і сушінні за умов вакуумування. Обґрунтовано доцільність досліджень з використанням перемішування. Встановлено можливість інтенсифікації процесів та збільшення ефективності використання НВЧ-енергії.
Посилання
- Льовщина, Л. Д. Товарознавство плодоовочевих товарів, пряно – ароматичних рослин та прянощів [Текст]: навч. пос. / Л. Д. Льовщина, В. М. Михайлов, О. В. М’ячиков. – К. : Ліра – К., 2010. – 388 с.
- Павлюк, Р. Ю. Товароведение и переработка лекарственно-технического растительного сырья в бад [Текст] / Р. Ю. Павлюк и др. – Х.: ХДУХТ, 2003. – 306 с.
- Складчикова, Ю. В. Научное обеспечение и разработка способа сушки белых кореньев пастернака, петрушки и сельдерея при переменном теплоподводе [Текст] : дис... канд. техн. наук: 05.18.12. – Воронеж, 2009. – 185 с.
- Нестерпна, М. Ф. Химический состав пищевых продуктов: Пищевая промышленность [Текст] / М. Ф. Нестерпна, И. М. Скурихина. – Москва, 1979. – 247 с.
- Загибалов, А. Ф. Технология консервирования плодов и овощей и контроль качества продукции [Текст] / А. Ф. Загибалов, А. С. Зверькова, А. А Титова., Б. Л. Флауменбаум. – М.: Агропромиздат, 1992. – 352 с.
- Черевко, О. І. Переробка дикорослої та пряно-ароматичної рослинної сировини [Текст] / О. І. Черевко, Ю. І. Єфремов, В. М. Михайлов. – ХДУХТ, 2007. – 229 с.
- Черевко, О. І. Процеси і апарати харчових виробництв : підручник [Текст] / О. І. Черевко, А. М. Поперечний. – Х. : ХДУХТ, 2002. – 420 с.
- Черевко, А. И. Прогрессивные процессы концентрирования нетрадиционного плооовощного сырья [Текст] : монография / А. И. Черевко, Л. В. Киптелая, В. М. Михайлов, А. Е. Загорулько. – Х. : ХГУПТ, 2009. – 241 с.
- Рогов, И. А. Электрофизические методы обработки пищевых продуктов [Текст]/ И. А. Рогов. – М. : Агропромиздат, 1988. – 272 с.
- Липатов, Н. Н. Процессы и аппараты пищевых производств [Текст]/ Н. Н. Липатов. – Технология и организация общественного питания. – М.: Экономика, 1987. – 272 с.
- L’ovchna, L. D., Mikhailov, V. M., Myachikov, О. V. (2010). Tovaroznavstvo plodoovochevih tovariv, pryano-aromatichnih roslin ta pryanochiv: navchal’nii posibnik. 388.
- Pavluk, R. U. (2003). Tovarovedenie i pererabotka lekarstvennotehnicheskogo sir’ya v bad. 306.
- Skladchikova, U. V. (2009). Nauchnoe obespechenie i razrabotka sposoba suhki belih koreniev pasternaka, petruhki I sel’dereya pri peremennom teplopodvode. Voroneg, 185.
- Nesterpna, M. F., Skurihina, I. M. (1979). Himicheskii sostav pichevih produktov: Pichevaya promihlennost’, 247.
- Zagibalov, A. F., Zver’kova, A. S., Titova, A. A., Flaumenbaum, B. L. (1992). Tehnologiya konservirovaniya plodov i ovochei i kontrol’ kachestva produkcii: Agropromizdat, 1992, 352.
- Cherevko, O. I., Efremov, U. I., Mihaylov, V. M. (2007). Pererobka dikorosloi ta pryano-aromatichnoi roslinnoi sirovini, 229.
- Cherevko, O. I., Poperechnii, A. M. (2002). Procesi I aparati harchovih virobnictv: pidruchnik, 420.
- Cherevko, O. I., Kiptela, L. V., Mihaylov, V. M., Zagorul’ko, A. E. (2009). Progressivnie processi koncentrirovaniya netradicionnogo plodoovochnogo sir’ya: monografiya, 241.
- Rogov, I. A. (1988) Elektrofizicheskie metodi obrabotki pichevih produktov: Agropromizdat, 272.
- Lipatov, N. N. (1987). Processi i apparati pichevih proizvodstv: Tehnologiya i organizaciya obchestvennogo pitaniya, 272.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Володимир Олексійович Потапов, Світлана Володимирівна Михайлова, Юрій Іванович Ефремов
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.