Дослідження збереження вітаміну C в плодах дині при тривалому зберіганні

Автор(и)

  • Дмитро Сергійович Степаненко Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького вул. Леніна, 20, м. Мелітополь, Запорізька обл., Україна, 72313, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.24824

Ключові слова:

зберігання плодів, вітамін С, електроіонізоване повітря, коронний розряд, термоусадочна плівка

Анотація

У роботі приведені та проаналізовані результати експериментальних досліджень динаміки вмісту вітаміну С в процесі зберігання плодів дині. Були використані плоди сортів середнього терміну дозрівання Берегиня та Золотиста. Перед закладкою на зберігання їх обробляли  повітрям, іонізованим електричним струмом коронного розряду та застосовували різний спосіб упаковки в термоусадочну плівку.

Біографія автора

Дмитро Сергійович Степаненко, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького вул. Леніна, 20, м. Мелітополь, Запорізька обл., Україна, 72313

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра «Екологія та зоологія»

Посилання

  1. Метлицкий, Л. В. Биохимия плодов и овощей [Текст] / Л. В. Метлицкий. – М.: Экономика, 1970. – 271 с.
  2. Бедин, Ф .П. Технология хранения растительного сырья [Текст] / Ф. П. Бедин, Е. Ф. Балан, Н. И. Чумак. – Одесса: Агропринт, 2002.– 320 с.
  3. Мегердичев, Е. Я. Плодоовощная промышленность на рубеже веков [Текст] / Е. Я. Мягердичев // Пищевая промышленность. – 2000. – № 7. – С. 49.
  4. Бут, А. И. Применение электронно-ионной технологии в пищевой промышленности [Текст] / А. И. Бут. – М.: Пищевая промышленность, 1977. – 87 с.
  5. Лившиц, М. Н. Аэроионификация: Практическое применение [Текст] / М. Н. Лившиц. – М.: Стройиздат, 1990. – 168 с.
  6. Мартынова, М. А. Использование озона в процессах хранения плодоовощной продукции [Текст] / М. А. Мартынова, Е. В. Скоринко, А. А. Литвинчук, В. М. Грищук, А. М. Миронов, Ю. С. Усеня, Е. Б. Хилько // Пищевая промышленность: наука и технология. – 2010. – № 4 (10). – С. 39–47.
  7. Бронникова, И. И. Гигиеническое изучение апельсинов, подвергшихся электронной обработке с целью удлинения их сроков хранения [Текст] / И. И. Бронникова, Н. С. Шишкина, Г. Г. Смирнова // Гигиена и санитария. – 1990. – № 7. – С. 32–34.
  8. Коновалов, С. А. Оптимизация процесса краткосрочного хранения растительного сырья в ионно-озонной среде [Текст] : автореф. дис. … канд. техн. наук: спец. 05.18.03 / С. А. Коновалов // Хранение зерна (элеваторно-складское хозяйство) и других сельскохозяйственных продуктов. – Одесса, 1984. – 20 с.
  9. Сеитов, И. А. Обоснование и разработка способа подготовки моркови к хранению с использованием электрического поля коронного разряда [Текст] : автореф. дис. … канд. техн. наук: спец. 05.20.02 / И. А. Сеитов // Электрификация сельскохозяйственного производства. – Челябинск, 1994. – 20 с.
  10. Чулков, Б. А. Урожайность картофеля, лежкость при хранении и качество качество картофелепродуктов в зависимости от режимов обработки клубней озоновоздушной смесью [Текст] : автореф. дис. … канд. с-х. наук: спец. 06.01.09 / Б. А. Чулков // Растениеводство». – Москва, 2008. – 20 с.
  11. Рогов, И. А. Озонирование плодов и овощей при хранении [Електронный ресурс] / И. А. Рогов, Б. С. Бабакин, В. А. Выгодин. – Режим доступа: www.avisanco.ru (Холодильщик – интернет-газета. Интернет-выпуск №1, январь, 2005. http://www.holodilshchik.ru/index_holodilshchik_best_article_issue_1_2005.htm).
  12. А.с. 810199 СССР, МКИ3 А 23 3/32. Способ хранения пищевых продуктов растительного происхождения [Текст] / Говорун, А. К., Комяк, А. И., Крот, В. И. и др. – №2749798/28-13; заявл. 04.04.79; опубл. 07.03.81, Бюл. № 9.
  13. Мартыненко, И. И. Электрообработка продукции растениеводства с сочными тканями [Текст] / И. И. Мартыненко, В. И. Мищенко, В. А. Музыченко // Механизация и электрификация сельского хозяйства. – 1982. – Вып. 54. – С. 32–34.
  14. Федоренко, Е. А. Повышение сохранности баклажанов электроозонированием [Текст] : автореф. дис. … канд. техн. наук: спец. 05.20.02 / Е. А. Федоренко // Электротехнологии и электрооборудование в сельском хозяйстве. – Москва, 2010. – 19 с.
  15. Бабакин, Б. С. Хранение и дозаривание бананов с использованием электротехнологии [Електронный ресурс] / Б. С. Бабакин, В. Т. Козыренко. – Режим доступа: www.avisanco.ru (Холодильщик – интернет-газета . Интернет-выпуск №3, март, 2005. http://www.holodilshchik.ru/index_holodilshchik_best_article_issue_1_2005.htm).
  16. Степаненко, Д. С. Вплив електроіонізованого повітряного середовища на тривалість зберігання плодів черешні [Текст] : дис. … канд. техн. наук: 05.18.03 / Д. С. Степаненко. – Херсон, 2005. – 270 с.
  17. Selma, M. V. Elimination by ozone of Shigella sonnei in shreddet lettuce and water [Text] / M. V. Selma, D. Beltran, A. Allende, E. Chacon-Vera, M. I. Gil // Food Microbiolog. – 2007. – Vol. 24. (5). – P. 49–499.
  18. Young, S. B. Mechanisms of Bacillus subtilis spore resistance to and kiling by aqueous ozone [Text] / S. B. Young, P. Setlow // Journal of Appelied Microbiolog. – 2004. – Vol. 96. – P. 1133–1142.
  19. Пузік, Л. М. Наукове обґрунтування та розробка заходів подовження строків споживання плодів гарбузових рослин [Текст] : дис… докт. с.-х. наук / Л. М. Пузік. – Харків, 2010. – 326 с.
  20. Бахчевые культуры [Текст] / Под ред. акад. УАЭН А. О. Лымаря. – К.: Аграрна наука, 2000. – 330 с.
  21. ДСТУ 7036:2009. Диня свіжа. Технічні умови [Текст] / Уведено вперше від 22.06.09К.: Держспоживстандарт України, 2009. – 20107 с.
  22. Плешков, Б. П. Практикум по биохимии растений [Текст] / Б. П. Плешков. – М.: Колос, 1968. – 183 с.
  23. Степаненко, Д. С. Визначення часу попереднього охолодження плодів дині [Текст] / Д. С. Степаненко, Д. В. Грибова // Збірник матеріалів Всеукраїнської наукової конференції молодих учених: тез. конф. – Уманський НСУ: Редакційно-видавничий відділ, 2013. – С. 220–222.
  24. Пат. №83090 UA, МПКА233/32 AO1F 25/00. Пристрій для підготовки продуктів до зберігання [Текст] / Малюта С. І., Степаненко Д. С., Грибова Д. В., Іванченко В. Й. // заявник та патентовласник Таврійський державний агротехнологічний університет. – u 2013 02870; заявл. 07.03.2013; опубл. 27.08.2013, Бюл. № 16.
  25. Metlickij, L. V. (1970). Biohimija plodov i ovoshhej. Jekonomika, 271.
  26. Bedin, F .P., Balan, E. F., Chumak, N. I. (2002). Tehnologija hranenija rastitel'nogo syr'ja. Odessa: Agroprint, 320.
  27. Megerdichev, E. Ja. (2000). Plodoovoshhnaja promyshlennost' na rubezhe vekov. Pishhevaja promyshlennost', 7, 49.
  28. But, A. I. (1977). Primenenie jelektronno-ionnoj tehnologii v pishhevoj promyshlennosti. Pishhevaja promyshlennost', 87.
  29. Livshic, M. N. (1990). Ajeroionifikacija: Prakticheskoe primenenie. Strojizdat, 168.
  30. Martynova, M. A., Skorinko, E. V., Litvinchuk, A. A., Grishhuk, V. M., Mironov, A. M., Usenja, Ju. S., Hil'ko, E. B. (2010). Ispol'zovanie ozona v processah hranenija plodoovoshhnoj produkcii. Pishhevaja promyshlennost': nauka i tehnologija, 4 (10), 39–47.
  31. Bronnikova, I. I., Shishkina, N. S., Smirnova, G. G. (1990). Gigienicheskoe izuchenie apel'sinov, podvergshihsja jelektronnoj obrabotke s cel'ju udlinenija ih srokov hranenija. Gigiena i sanitarija, 7, 32–34.
  32. Konovalov, S. A. (1984). Optimizacija processa kratkosrochnogo hranenija rastitel'nogo syr'ja v ionno-ozonnoj srede. Hranenie zerna (jelevatorno-skladskoe hozjajstvo) i drugih sel'skohozjajstvennyh produktov. Odessa, 20.
  33. Seitov, I. A. (1994). Obosnovanie i razrabotka sposoba podgotovki morkovi k hraneniju s ispol'zovaniem jelektricheskogo polja koronnogo razrjada. Jelektrifikacija sel'skohozjajstvennogo proizvodstva. Cheljabinsk, 20.
  34. Chulkov, B. A. (2008). Urozhajnost' kartofelja, lezhkost' pri hranenii i kachestvo kachestvo kartofeleproduktov v zavisimosti ot rezhimov obrabotki klubnej ozonovozdushnoj smes'ju. Rastenievodstvo». Moskva, 20.
  35. Rogov, I. A., Babakin, B. S., Vygodin, V. A. (2005). Ozonirovanie plodov i ovoshhej pri hranenii. Available at: www.avisanco.ru (Holodil'shhik – internet-gazeta . Internet-vypusk № 1. http://www.holodilshchik.ru/index_holodilshchik_best_article_issue_1_2005.htm).
  36. Govorun, A. K., Komjak, A. I., Krot, V. I. (07.03.81). A.s. 810199 SSSR, MKI3 A 23 3/32. Sposob hranenija pishhevyh produktov rastitel'nogo proishozhdenija, №2749798/28-13; zajavl. 04.04.79, № 9.
  37. Martynenko, I. I., Mishhenko, V. I., Muzychenko, V. A. (1982). Jelektroobrabotka produkcii rastenievodstva s sochnymi tkanjami. Mehanizacija i jelektrifikacija sel'skogo hozjajstva, Issue 54, 32–34.
  38. Fedorenko, E. A. (2010). Povyshenie sohrannosti baklazhanov jelektroozonirovaniem. Jelektrotehnologii i jelektrooborudovanie v sel'skom hozjajstve. Moskva, 19.
  39. Babakin, B. S., Kozyrenko, V. T. (2005). Hranenie i dozarivanie bananov s ispol'zovaniem jelektrotehnologii. Available at: www.avisanco.ru (Holodil'shhik – internet-gazeta . Internet-vypusk № 3. http://www.holodilshchik.ru/index_holodilshchik_best_article_issue_1_2005.htm).
  40. Stepanenko, D. S. (2005). Vpliv elektroіonіzovanogo povіtrjanogo seredovishha na trivalіst' zberіgannja plodіv chereshnі. Herson, 270.
  41. Selma, M. V., Beltran, D., Allende, A., Chacon-Vera, E., Gil, M. I. (2007). Elimination by ozone of Shigella sonnei in shreddet lettuce and water. Food Microbiolog, Vol. 24. (5), 49–499.
  42. Young, S. B., Setlow, P. (2004). Mechanisms of Bacillus subtilis spore resistance to and kiling by aqueous ozone. Journal of Appelied Microbiolog, Vol. 96, 1133–1142.
  43. Puzіk, L. M. (2010). Naukove obґruntuvannja ta rozrobka zahodіv podovzhennja strokіv spozhivannja plodіv garbuzovih roslin. Harkіv, 326.
  44. Lymarja, A. O. (2000). Bahchevye kul'tury. Agrarna nauka, 330.
  45. DSTU 7036:2009. Dinja svіzha. Tehnіchnі umovi (2009). Uvedeno vpershe vіd 22.06.09K.: Derzhspozhivstandart Ukraїni, 20107.
  46. Pleshkov, B. P. (1968). Praktikum po biohimii rastenij. Kolos, 183.
  47. Stepanenko, D. S., Gribova, D. V. (2013). Viznachennja chasu poperedn'ogo oholodzhennja plodіv dinі. Zbіrnik materіalіv Vseukraїns'koї naukovoї konferencії molodih uchenih: tez. konf. Umans'kij NSU: Redakcіjno-vidavnichij vіddіl, 220–222.
  48. Maljuta, S. І., Stepanenko, D. S., Gribova, D. V., Іvanchenko, V. J. (27.08.2013). Patent №83090 UA, MPKA233/32 AO1F 25/00. Pristrіj dlja pіdgotovki produktіv do zberіgannja. Tavrіjs'kij derzhavnij agrotehnologіchnij unіversitet. u 2013 02870; zajavl. 07.03.2013, № 16.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-06-20

Як цитувати

Степаненко, Д. С. (2014). Дослідження збереження вітаміну C в плодах дині при тривалому зберіганні. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(10(69), 39–44. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.24824

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв