Очищення та сепарація соняшникової олії в біжучому електричному полі
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.27575Ключові слова:
електрика, поле, напруга, очищення, сепарація, олія, електрод, діелектрик, фосфатидиАнотація
Представлені результати експериментальних досліджень по очищенню і сепарації соняшникової олії в біжучому електричному полі. Обґрунтовані технологічні параметри процесу (величина напруги, що подається на багаторядну систему електродів; частота; час), які забезпечують ефективне очищення масла від нежирових домішок і гідратованих фосфатидів, а також їх розділення в двох зустрічно біжучих полях.
Посилання
- Delgado, A. V., Gonzales-Caballero, F. R., Hunter, J., Koopal, L. K., Lyklema, М. (2007). Measurement and interpretation of electrokinetic phenomena. Journal of Colloid and Interface Science, 309, 194–224. doi: 10.1016/j.jcis.2006.12.075
- Ahualli, S., Delgado, A. V., Grosse, C. (2006). A simple model of the high-frequency dynamic mobility in concentrated suspensions. Journal of Colloid and Interface Science, 301 (2), 660–667. doi: 10.1016/j.jcis.2006.05.042
- Granovsky, M. G. et al.; Lavrov,I.S. (Ed.) (1976). Liquids Electro processing (purification of fuels, oils, water).Leningrad, Chemistry, 216.
- Bologa, M. K., Beryl,I.I.(2004). Sunflower oil refining in an electric field: monograph.AcademyofSciencesof the Republic ofMoldova, Institute of Applied Physics.Moldova, Stinta, 214.
- Efendiev, O. F. (1977). Liquids electric purification in the food industry / O. Efendiev.Moscow, Food Industry, 149.
- Nazarenko,I.P. (2012). Theoretical study of the interaction of electric fields and dielectric suspensions in many electrode systems. Proceedings ofTavriaStateAgrotechnologicalUniversity, 12, 35–45.
- Nazarenko, I. P., Didur, V. A. (2009). Method of electrical purification of dielectric fluids. Pat. 94810Ukraine, IPC В 01D35/6.
- Nazarenko,I.P. (2011). Determination of electrical properties of dielectric suspensions. Proceedings ofTavriaStateAgrotechnologicalUniversity, 3, 167–175.
- DSTU 5063: 2008. (2009). Oils. Methods for determination of fat-free lean impurities and sediment.Kiev. State Committee ofUkraine, 11.
- GOST 7824-80. (1982). Vegetable oils. Methods for determination of phosphorous.ification. Moscow, Publishing of Standards, 7.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Игорь Петрович Назаренко
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.