Використання емульгаторів у технологіях м’ясних продуктів

Автор(и)

  • Наталя Віталіївна Мурликіна Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-7917-2993
  • Марина Олександрівна Янчева Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-6143-529X

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.31368

Ключові слова:

м’ясна емульсія, емульсійна структура, стійкість, емульгатори ацилгліцеринної природи, конкурентна адсорбція

Анотація

Теоретично обґрунтовано роль емульгаторів в утворенні стабільних м’ясних емульсій. Зроблено аналітичний огляд українського ринку харчових емульгаторів для м’ясних продуктів і визначено передумови створення вітчизняних емульгаторів із поліпшеним складом і властивостями. Експериментально доведено ефективність використання у технології м’ясних посічених виробів розроблених емульгаторів ацилгліцеринної природи, які забезпечують одержання продукції зі стабільними показниками якості.

Біографії авторів

Наталя Віталіївна Мурликіна, Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра загальної та харчової хімії

Марина Олександрівна Янчева, Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська 333, м. Харків, Україна, 61051

Лауреат Державної премії в галузі науки і техніки

Кандидат технічних наук, доцент

Завідувач кафедри технології м’яса, професор

Посилання

  1. Nollet, L. M. L., Toldrá F. (2006). Advanced technologies for meat processing. CRC Press, Cambridge England, 483. doi: 10.1201/9781420017311
  2. Kerry, J., Kerry, J., Ledward, D. (2002). Meat processing: Improving quality. CRC Press, Cambridge England, 435. doi: 10.1201/9781439823163
  3. Nollet, L. M. L., Toldra, F. (2009). Handbook of Muscle Foods Analysis. CRC Press, 743–745.
  4. Sagalowicz, L., Leser, M. E., Watzke, H. J., Michel, M. (2006). Monoglyceride self-assembly structures as delivery vehicles. Trends in Food Science & Technology, 17 (5), 204–214. doi:10.1016/j.tifs.2005.12.012.
  5. McKenna, B. M. (2003). Texture in food. Vol. 1: Semi-solid foods. Woodhead Publishing Limited, Cambridge England, 425. doi: 10.1201/9780203501276
  6. Akoh, C. C., Min, D. B. (2008). Food lipids: Chemistry, Nutrition, and Biotechnology. CRC Press, 700, 726–728.
  7. Murlykina, N. V., Yancheva, M. O., Upatova, O. I. (2012). Rehuliuvannia parametriv pereesteryfikatsii soniashnykovoi olii z metoiu oderzhannia emulhatoriv dlia miasnykh vyrobiv emulsiinoi struktury, Progresyvni technica ta technologii harchovyh vyrobnytstv: zbirnik naukovyh prats KhDUKhT, 2(16), 34–42.
  8. Antipova, L. V. (2001). Metody issledovaniya myasa i myasnykh produktov. Kolos, Moscow, 236–237.
  9. Horalchuk, A. B., Pyvovarov, P. P., Hrynchenko, O. O. (Eds.) (2006). Reolohichni metody doslidzhennia syrovyny ta kharchovykh produktiv ta avtomatyzatsiia rozrakhunkiv reolohichnykh kharakterystyk: metod. Posibnyk, KhDUKhT, Kharkiv, 63.
  10. Hasenhuettl, G. L., Hartel, R. W. (2008). Food Emulsifiers and Their Applications. Professiya, Sankt-Peterburg, 156–169.
  11. Sarafanova, L. A. (2007). Primenenie pishchevykh dobavok v pererabotke myasa i ryby. Professiya, Sankt-Peterburg, 35, 107.
  12. Shubina, G. (2008). Mirovoy rynok ingredientov dlya myasnoy promyshlennosti, Products & Ingredients, 1, 63.
  13. Demidov, I. N., Belous, O. V. (2010). Poluchenie poverkhnostno-aktivnykh veshchestv metodom pereeterifikatsii etilovykh efirov molochnoy kisloty s podsolnechnym maslom, Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu “Kharkivskyi politekhnichnyi instytut”, 44, 42–48.
  14. Yong-Ching, Y., Vali, S. R., Yi-Hsu, Ju. (2003). A Process for Synthesizing High Purity Monoglyceride, J. Chin. Inst. Chem. Engrs., 34 (6), 617–623.
  15. Chetpattananondh, P., Tongurai, C. (2008). Synthesis of high purity monoglycerides from crude glycerol and palm stearin, Songklanakarin J. Sci. Technol, 30 (4), 515–521.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-12-14

Як цитувати

Мурликіна, Н. В., & Янчева, М. О. (2014). Використання емульгаторів у технологіях м’ясних продуктів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(10(72), 44–49. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.31368

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв