Вдосконалення ланцюга постачання халяльних картопляних чіпсів: інноваційні стратегії зниження ризиків для стійкого зростання

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.316197

Ключові слова:

халяль, ланцюг постачання, мікропідприємства, зниження ризиків, інституційний ланцюг постачання, HoR, ISM

Анотація

Довіра споживачів є важливим фактором у ланцюгу постачання халяль. Об'єктом дослідження виступає ланцюг постачання халяль для мікропідприємств з виробництва картопляних чіпсів, включаючи постачальників, виробників та роздрібних продавців. Халяльність кінцевого продукту може опинитися під загрозою у зв'язку з такими факторами, як закупівля сировини, виробничі процеси, зберігання, дистрибуція та управління халяльністю на різних етапах ланцюга постачання. Завданням дослідження є розробка комплексної інституційної моделі ланцюга постачання картопляних чіпсів, виявлення та оцінка ризиків, пов'язаних з халяльністю, картування факторів ризику на основі ризикових подій та розробка альтернативних стратегій зниження ризиків для мінімізації потенційних загроз. Для цього була реалізована об'єднана методологія, що включає методики Будинку ризиків (HoR) та Інтерпретаційного структурного моделювання (ISM). Результати дозволяють ідентифікувати 69 ризикових подій та 70 факторів ризику, пов'язаних з плануванням, закупівлями, виробництвом та дистрибуцією. За допомогою діаграми Парето та ISM було визначено тридцять пріоритетних факторів ризику, які потребують негайної уваги. На основі ISM-аналізу фактори ризику були поділені на незалежні та залежні змінні в рамках бізнес-кластеру з виробництва картопляних чіпсів.

Об'єднання HoR та ISM дозволяє ефективно визначати пріоритети факторів ризику та виявляти їх взаємозв'язки, що дозволяє розробити надійні стратегії зниження ризиків. Затверджений підхід надає комплексну систему оцінки ризиків, яка дозволяє виробникам контролювати основні фактори ризику, що впливають на цілісність халяльної продукції, та підвищити довіру споживачів. Ці результати особливо цінні для мікропідприємств з виробництва картопляних чіпсів у контексті зміцнення цілісності ланцюга постачання халяль, удосконалення методів управління ризиками та підвищення конкурентоспроможності на ринках халяль

Біографії авторів

Siti Asmaul Mustaniroh, Universitas Brawijaya

Associate Professor

Department of Agroindustrial Technology

Sucipto Sucipto, Universitas Brawijaya

Professor

Department of Agroindustrial Technology

Yuyun Pujiastuti, Universitas Brawijaya

Postgraduate Alumnae

Department of Agroindustrial Technology

Nadya Prabaningtias, Universitas Brawijaya

Postgraduate Alumnae

Department of Agroindustrial Technology

Rita Saputri, Universitas Brawijaya

Undergraduate Student Department of Agroindustrial Technology

Maharani Pertiwi Koentjoro, Universitas Brawijaya

Assistant Professor

Laboratory of Integrated Science and Technology

Rizka Aulia Rahma, Universitas Brawijaya

Postgraduate Alumnae

Department of Food Technology and Biotechnology

Посилання

  1. Tambunan, T. (2019). Recent evidence of the development of micro, small and medium enterprises in Indonesia. Journal of Global Entrepreneurship Research, 9 (1). https://doi.org/10.1186/s40497-018-0140-4
  2. Wahdania, N. Z., Mustaniroh, S. A., Santoso, I., Purwaningsih, I. (2021). Clustering of potato chips SMEs in Batu City, Indonesia. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 924 (1), 012060. https://doi.org/10.1088/1755-1315/924/1/012060
  3. Maharijaya, A., Nur Salma, L., Amarilis, S. (2020). Produksi dan Kualitas Umbi Beberapa Genotipe Kentang (Solanum tuberosum L.) Koleksi IPB untuk Olahan Keripik Kentang. Jurnal Agronomi Indonesia (Indonesian Journal of Agronomy), 48 (3), 275–282. https://doi.org/10.24831/jai.v48i3.32979
  4. Rasi, R. Z., Masrom, N. R., Omar, S. S., Ahmad, M. F., Sham, R. (2017). Withdrawn article: Designing Halal Supply Chain: Malaysia’s Halal Industry Scenarios. MATEC Web of Conferences, 135, 00040. https://doi.org/10.1051/matecconf/201713500040
  5. Emrouznejad, A., Abbasi, S., Sıcakyüz, Ç. (2023). Supply chain risk management: A content analysis-based review of existing and emerging topics. Supply Chain Analytics, 3, 100031. https://doi.org/10.1016/j.sca.2023.100031
  6. Tarei, P. K., Thakkar, J. J., Nag, B. (2020). Benchmarking the relationship between supply chain risk mitigation strategies and practices: an integrated approach. Benchmarking: An International Journal, 27 (5), 1683–1715. https://doi.org/10.1108/bij-12-2019-0523
  7. Deng, X., Yang, X., Zhang, Y., Li, Y., Lu, Z. (2019). Risk propagation mechanisms and risk management strategies for a sustainable perishable products supply chain. Computers & Industrial Engineering, 135, 1175–1187. https://doi.org/10.1016/j.cie.2019.01.014
  8. Wu, D., Olson, D. L. (2008). Supply chain risk, simulation, and vendor selection. International Journal of Production Economics, 114 (2), 646–655. https://doi.org/10.1016/j.ijpe.2008.02.013
  9. Ahmad, T. L., Susanty, A. (2019). House of Risk Approach for Assessing Supply Chain Risk Management of Material Procurement in Construction Industry. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 598 (1), 012060. https://doi.org/10.1088/1757-899x/598/1/012060
  10. Ali, M. H., Suleiman, N., Khalid, N., Tan, K. H., Tseng, M.-L., Kumar, M. (2021). Supply chain resilience reactive strategies for food SMEs in coping to COVID-19 crisis. Trends in Food Science & Technology, 109, 94–102. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.01.021
  11. Ab Talib, M. S., Abdul Hamid, A. B., Zulfakar, M. H. (2015). Halal supply chain critical success factors: a literature review. Journal of Islamic Marketing, 6 (1), 44–71. https://doi.org/10.1108/jima-07-2013-0049
  12. Marucheck, A., Greis, N., Mena, C., Cai, L. (2011). Product safety and security in the global supply chain: Issues, challenges and research opportunities. Journal of Operations Management, 29 (7-8), 707–720. https://doi.org/10.1016/j.jom.2011.06.007
  13. Natalia, C., Br. Hutapea, Y. F. T., Oktavia, C. W., Hidayat, T. P. (2020). Interpretive Structural Modeling and House of Risk Implementation for Risk Association Analysis and Determination of Risk Mitigation Strategy. Jurnal Ilmiah Teknik Industri, 19 (1), 10–21. https://doi.org/10.23917/jiti.v19i1.9014
  14. Bonne, K., Verbeke, W. (2007). Religious values informing halal meat production and the control and delivery of halal credence quality. Agriculture and Human Values, 25 (1), 35–47. https://doi.org/10.1007/s10460-007-9076-y
  15. Ahamed, N. N., Vignesh, R., Alam, T. (2023). Tracking and tracing the halal food supply chain management using blockchain, RFID, and QR code. Multimedia Tools and Applications, 83 (16), 48987–49012. https://doi.org/10.1007/s11042-023-17474-4
  16. Blossey, G., Eisenhardt, J., Hahn, G. (2019). Blockchain Technology in Supply Chain Management: An Application Perspective. Proceedings of the 52nd Hawaii International Conference on System Sciences. https://doi.org/10.24251/hicss.2019.824
  17. Masudin, I., Rahmatullah, B. B., Agung, M. A., Dewanti, I. A., Restuputri, D. P. (2022). Traceability System in Halal Procurement: A Bibliometric Review. Logistics, 6 (4), 67. https://doi.org/10.3390/logistics6040067
  18. Nurjamjam, S. (2018). The Influence of Halal Certification and Halal Quality Assurance Practices on Business Competitive Advantage: Case Study of MSMEs in West Java. Indonesian Journal of Halal Studies (IJHS), 1 (1), 69–80. Available at: https://ejournal.uinsalatiga.ac.id/index.php/ijhs/article/view/1664
  19. Tieman, M., van der Vorst, J. G. A. J., Che Ghazali, M. (2012). Principles in halal supply chain management. Journal of Islamic Marketing, 3 (3), 217–243. https://doi.org/10.1108/17590831211259727
  20. Hashim, H. I. C., Shariff, S. M. M. (2016). Halal Supply Chain Management Training: Issues and Challenges. Procedia Economics and Finance, 37, 33–38. https://doi.org/10.1016/s2212-5671(16)30089-2
  21. Alfarizi, M., Ngatindriatun (2022). Commitment to Halal Practices of Indonesian Culinary MSMEs in the Production Chain: The Impact of Halal Literacy and Attitudes. JSEAIS: Journal of Southeast Asian Islam and Society, 1 (1). Available at: https://e-journal.lp2m.uinjambi.ac.id/ojp/index.php/JSAIS/article/view/1767
  22. Salindal, N. A. (2018). Halal certification compliance and its effects on companies’ innovative and market performance. Journal of Islamic Marketing, 10 (2), 589–605. https://doi.org/10.1108/jima-04-2018-0080
Вдосконалення ланцюга постачання халяльних картопляних чіпсів: інноваційні стратегії зниження ризиків для стійкого зростання

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-02-28

Як цитувати

Mustaniroh, S. A., Sucipto, S., Pujiastuti, Y., Prabaningtias, N., Saputri, R., Koentjoro, M. P., & Rahma, R. A. (2025). Вдосконалення ланцюга постачання халяльних картопляних чіпсів: інноваційні стратегії зниження ризиків для стійкого зростання. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(13 (133), 17–26. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.316197

Номер

Розділ

Трансфер технологій: промисловість, енергетика, нанотехнології