Підвищення ефективності структурно-технологічної модернізації зернопереробної промисловості
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.336963Ключові слова:
динаміка, зернопереробна промисловість, міжнародна торгівля, перспективи розвитку, споживання, експорт, ефективністьАнотація
Об’єктом дослідження є діяльність зернопереробної промисловості, спрямована на технологічну модернізацію.
У ході дослідження розглянуто проблеми технологічної відсталості виробничих потужностей. Зафіксовано наявність застарілого обладнання, яке не здатне забезпечити необхідну глибину переробки зерна та якість продукції. Досліджено обмеженість внутрішнього попиту, орієнтованого переважно на вивезення зерна до країн Центральної Азії, що призводить до недовантаження переробних потужностей у сучасних умовах.
Запропоновано потенційну модернізацію зернопереробного комплексу, спрямовану на розвиток глибокої переробки зерна та диверсифікацію товарної номенклатури:
– глобальний ринок крохмалю є найбільшим серед усіх продуктів переробки зерна (у 3,8 раза більший за ринок пшеничної клейковини та на 20% перевищує обсяг ринку борошна). Річний темп зростання ринку крохмалю становить 5–6%;
– пшенична клейковина — стратегічно важливий продукт глибокої переробки зерна, що поєднує високу рентабельність, широкий спектр застосування та експортний потенціал. Виробництво 1 тонни сухої клейковини потребує переробки приблизно 3–4 тонн борошна, що формує високу додану вартість.
Практичне значення дослідження полягає в детальному аналізі особливостей експорту, орієнтованого на ринки суміжних держав, визначенні потреб цих ринків і перспектив їх освоєння продукцією.
Показано, що для підвищення ефективності роботи галузі з оптимальним рівнем завантаження необхідно враховувати перспективи функціонування внутрішнього ринку та експортних поставок до 2030 р
Посилання
- Waza, S., Qadir, H. (2014). Agriculture and Economic Prosperity in India: A Developmental Perspective. Research Expo International Multidisciplinary Research Journal, 4 (1), 109–117. Available at: https://www.researchgate.net/publication/350517453_Agriculture_and_Economic_Prosperity_in_India_A_Developmental_Perspective
- Cooper, R. N., Federico, G. (2006). Feeding the World: An Economic History of World Agriculture, 1800-2000. Foreign Affairs, 85 (3), 154. https://doi.org/10.2307/20031983
- Prokhorova, V., Budanov, M., Budanov, P., Zaitseva, A., Slastianykova, A. (2025). Devising a comprehensive methodology for estimating the economic efficiency of implementing an investment project for ensuring energy security of enterprises: organizational-economic aspect. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (13 (133)), 59–68. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.321965
- Beisekova, P., Ilyas, A., Kaliyeva, Y., Kirbetova, Z., Baimoldayeva, M. (2023). Development of a method for assessing the functioning of a grain product sub-complex using mathematical modeling. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (13 (122)), 92–101. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.276433
- Liu, X., Li, X. (2023). The Influence of Agricultural Production Mechanization on Grain Production Capacity and Efficiency. Processes, 11 (2), 487. https://doi.org/10.3390/pr11020487
- Li, Y., You, X., Sun, X., Chen, J. (2024). Dynamic assessment and pathway optimization of agricultural modernization in China under the sustainability framework: An empirical study based on dynamic QCA analysis. Journal of Cleaner Production, 479, 144072. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2024.144072
- Rodríguez, A., van Grinsven, H. J. M., Einarsson, R., Beusen, A. H. W., Sanz-Cobena, A., Lassaletta, L. (2025). The NBCalCer model for calculating global benefits and costs of nitrogen fertilizer use for cereal cultivation: Model description, uncertainty analysis and validation. Computers and Electronics in Agriculture, 231, 110039. https://doi.org/10.1016/j.compag.2025.110039
- Poutanen, K. S., Kårlund, A. O., Gómez-Gallego, C., Johansson, D. P., Scheers, N. M., Marklinder, I. M. et al. (2022). Grains – a major source of sustainable protein for health. Nutrition Reviews, 80 (6), 1648–1663. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuab084
- Neschadim, N., Popok, L., Gorpinchenko, K., Koval, A. (2020). Production Of Winter Crops’ Grain For Deep Processing Depending On Agrotechnologies. European Proceedings of Social and Behavioural Sciences, 132–138. https://doi.org/10.15405/epsbs.2020.04.17
- Tanklevska, N., Petrenko, V., Karnaushenko, A., Melnykova, K. (2020). World corn market: analysis, trends and prospects of its deep processing. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal, 6 (3), 96–111. https://doi.org/10.51599/are.2020.06.03.06
- Nocente, F., Gazza, L. (2025). Technological Development in Wholegrain Food Processing. Foods, 14 (12), 2009. https://doi.org/10.3390/foods14122009
- Beisekova, P. D., Kaliyeva, E. V., Kirbetova, J. S., Bedelbekova, T. N. (2024). Perspective assessment of the export potential of the grain industry of Kazakhstan. Bulletin of “Turan” University, 4, 22–34. https://doi.org/10.46914/1562-2959-2024-1-4-22-34
- Suyunova, N., Yusuf, U., Toshtemirova, M., Maftuna, I. (2025). Research on food safety standards of Uzbekistan and international norms in the production, storage, and distribution of flour and flour products to the population. The American Journal of Applied Sciences, 7 (5), 31–36. https://doi.org/10.37547/tajas/volume07issue05-03
- Clapp, J., Ruder, S.-L. (2020). Precision Technologies for Agriculture: Digital Farming, Gene-Edited Crops, and the Politics of Sustainability. Global Environmental Politics, 20 (3), 49–69. https://doi.org/10.1162/glep_a_00566
- Bureau of National statistics of Agency for Strategic planning and reforms of the Republic of Kazakhstan. Available at: https://stat.gov.kz/en/
- Information-Analytical System. Bureau of National statistics of Agency for strategic planning and reforms of the Republic of Kazakhstan. Available at: https://taldau.stat.gov.kz/en/Search/SearchByKeyWord
- TradeMap. ITC. Available at: https://www.trademap.org
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Saule Momynkulova, Gulraikhan Aitkhojayeva, Saltanat Massakova, Bakyt Mutalipkyzy, Nazira Kaliyeva, Perizat Beisekova

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.






