Підвищення ефективності структурно-технологічної модернізації зернопереробної промисловості

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.336963

Ключові слова:

динаміка, зернопереробна промисловість, міжнародна торгівля, перспективи розвитку, споживання, експорт, ефективність

Анотація

Об’єктом дослідження є діяльність зернопереробної промисловості, спрямована на технологічну модернізацію.

У ході дослідження розглянуто проблеми технологічної відсталості виробничих потужностей. Зафіксовано наявність застарілого обладнання, яке не здатне забезпечити необхідну глибину переробки зерна та якість продукції. Досліджено обмеженість внутрішнього попиту, орієнтованого переважно на вивезення зерна до країн Центральної Азії, що призводить до недовантаження переробних потужностей у сучасних умовах.

Запропоновано потенційну модернізацію зернопереробного комплексу, спрямовану на розвиток глибокої переробки зерна та диверсифікацію товарної номенклатури:

– глобальний ринок крохмалю є найбільшим серед усіх продуктів переробки зерна (у 3,8 раза більший за ринок пшеничної клейковини та на 20% перевищує обсяг ринку борошна). Річний темп зростання ринку крохмалю становить 5–6%;

– пшенична клейковина — стратегічно важливий продукт глибокої переробки зерна, що поєднує високу рентабельність, широкий спектр застосування та експортний потенціал. Виробництво 1 тонни сухої клейковини потребує переробки приблизно 3–4 тонн борошна, що формує високу додану вартість.

Практичне значення дослідження полягає в детальному аналізі особливостей експорту, орієнтованого на ринки суміжних держав, визначенні потреб цих ринків і перспектив їх освоєння продукцією.

Показано, що для підвищення ефективності роботи галузі з оптимальним рівнем завантаження необхідно враховувати перспективи функціонування внутрішнього ринку та експортних поставок до 2030 р

Біографії авторів

Saule Momynkulova, Almaty Technological University

Doctoral Student of the Educational Program «8D04101 – Economics»

Department of Economics and Management

Gulraikhan Aitkhojayeva, Almaty Technological University

Master of Economic Sciences, Senior Lecturer

Department of Economics and Management

Saltanat Massakova, Almaty Management University

Candidate of Economic Sciences, Associate Professor

School of Management

Bakyt Mutalipkyzy, Eurasian Technological University

Candidate of Economic Science, Associate Professor

School of Economic and Legal Technologies and Services

Nazira Kaliyeva, Alikhan Bokeikhan University

Doctoral Student of the Educational Program «8D04105 – Economics»

Department of Business and Management

Perizat Beisekova, Astana International University

PhD, Associate Professor

Department of Higher School of Economics

Посилання

  1. Waza, S., Qadir, H. (2014). Agriculture and Economic Prosperity in India: A Developmental Perspective. Research Expo International Multidisciplinary Research Journal, 4 (1), 109–117. Available at: https://www.researchgate.net/publication/350517453_Agriculture_and_Economic_Prosperity_in_India_A_Developmental_Perspective
  2. Cooper, R. N., Federico, G. (2006). Feeding the World: An Economic History of World Agriculture, 1800-2000. Foreign Affairs, 85 (3), 154. https://doi.org/10.2307/20031983
  3. Prokhorova, V., Budanov, M., Budanov, P., Zaitseva, A., Slastianykova, A. (2025). Devising a comprehensive methodology for estimating the economic efficiency of implementing an investment project for ensuring energy security of enterprises: organizational-economic aspect. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (13 (133)), 59–68. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.321965
  4. Beisekova, P., Ilyas, A., Kaliyeva, Y., Kirbetova, Z., Baimoldayeva, M. (2023). Development of a method for assessing the functioning of a grain product sub-complex using mathematical modeling. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (13 (122)), 92–101. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.276433
  5. Liu, X., Li, X. (2023). The Influence of Agricultural Production Mechanization on Grain Production Capacity and Efficiency. Processes, 11 (2), 487. https://doi.org/10.3390/pr11020487
  6. Li, Y., You, X., Sun, X., Chen, J. (2024). Dynamic assessment and pathway optimization of agricultural modernization in China under the sustainability framework: An empirical study based on dynamic QCA analysis. Journal of Cleaner Production, 479, 144072. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2024.144072
  7. Rodríguez, A., van Grinsven, H. J. M., Einarsson, R., Beusen, A. H. W., Sanz-Cobena, A., Lassaletta, L. (2025). The NBCalCer model for calculating global benefits and costs of nitrogen fertilizer use for cereal cultivation: Model description, uncertainty analysis and validation. Computers and Electronics in Agriculture, 231, 110039. https://doi.org/10.1016/j.compag.2025.110039
  8. Poutanen, K. S., Kårlund, A. O., Gómez-Gallego, C., Johansson, D. P., Scheers, N. M., Marklinder, I. M. et al. (2022). Grains – a major source of sustainable protein for health. Nutrition Reviews, 80 (6), 1648–1663. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuab084
  9. Neschadim, N., Popok, L., Gorpinchenko, K., Koval, A. (2020). Production Of Winter Crops’ Grain For Deep Processing Depending On Agrotechnologies. European Proceedings of Social and Behavioural Sciences, 132–138. https://doi.org/10.15405/epsbs.2020.04.17
  10. Tanklevska, N., Petrenko, V., Karnaushenko, A., Melnykova, K. (2020). World corn market: analysis, trends and prospects of its deep processing. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal, 6 (3), 96–111. https://doi.org/10.51599/are.2020.06.03.06
  11. Nocente, F., Gazza, L. (2025). Technological Development in Wholegrain Food Processing. Foods, 14 (12), 2009. https://doi.org/10.3390/foods14122009
  12. Beisekova, P. D., Kaliyeva, E. V., Kirbetova, J. S., Bedelbekova, T. N. (2024). Perspective assessment of the export potential of the grain industry of Kazakhstan. Bulletin of “Turan” University, 4, 22–34. https://doi.org/10.46914/1562-2959-2024-1-4-22-34
  13. Suyunova, N., Yusuf, U., Toshtemirova, M., Maftuna, I. (2025). Research on food safety standards of Uzbekistan and international norms in the production, storage, and distribution of flour and flour products to the population. The American Journal of Applied Sciences, 7 (5), 31–36. https://doi.org/10.37547/tajas/volume07issue05-03
  14. Clapp, J., Ruder, S.-L. (2020). Precision Technologies for Agriculture: Digital Farming, Gene-Edited Crops, and the Politics of Sustainability. Global Environmental Politics, 20 (3), 49–69. https://doi.org/10.1162/glep_a_00566
  15. Bureau of National statistics of Agency for Strategic planning and reforms of the Republic of Kazakhstan. Available at: https://stat.gov.kz/en/
  16. Information-Analytical System. Bureau of National statistics of Agency for strategic planning and reforms of the Republic of Kazakhstan. Available at: https://taldau.stat.gov.kz/en/Search/SearchByKeyWord
  17. TradeMap. ITC. Available at: https://www.trademap.org
Підвищення ефективності структурно-технологічної модернізації зернопереробної промисловості

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-08-27

Як цитувати

Momynkulova, S., Aitkhojayeva, G., Massakova, S., Mutalipkyzy, B., Kaliyeva, N., & Beisekova, P. (2025). Підвищення ефективності структурно-технологічної модернізації зернопереробної промисловості. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(13 (136), 48–57. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.336963

Номер

Розділ

Трансфер технологій: промисловість, енергетика, нанотехнології