Підвищення бродильної активності пивоварних дріжджів за допомогою наноаквахелату цинку

Автор(и)

  • Валентина Миколаївна Кошова Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна
  • Валентина Сергіївна Яжло Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна
  • Володимир Георгійович Каплуненко УкрНДІНанобіотехнологій вул. Казимира Малевича, 84, м. Київ, Україна, 03150, Україна
  • Юлія Ігорівна Огородник УкрНДІНанобіотехнологій вул. Казимира Малевича, 84, м. Київ, Україна, 03150, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.47888

Ключові слова:

сусло, пивні дріжджі, бродильна активність, зброджений екстракт, наноаквахелат цинку

Анотація

Досліджено вплив мікроелементу, як додаткового мінерального живлення, на бродильну здатність пивних дріжджів. Встановлено оптимальну дозу наноаквахелату цинку, що забезпечує підвищення бродильної активності пивоварних дріжджів в процесі виробництва пива та скорочення терміну головного бродіння на 1-2 доби. Оцінили якісні показники пивоварних дріжджів, їх морфологічний стан та фізіологічні властивості.

Біографії авторів

Валентина Миколаївна Кошова, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, професор

Кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства

Валентина Сергіївна Яжло, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства

Володимир Георгійович Каплуненко, УкрНДІНанобіотехнологій вул. Казимира Малевича, 84, м. Київ, Україна, 03150

Доктор технічних наук, професор

Юлія Ігорівна Огородник, УкрНДІНанобіотехнологій вул. Казимира Малевича, 84, м. Київ, Україна, 03150

науковий співробітник

Посилання

  1. Meledina, T. V, Davydenko, S. G, Vasilieva, L. M. (2013). The Physiological Condition of the Yeast. St.Pb.: NRU ITMO (IC&BT), 48.
  2. Prist, F. G., Campbell, J. (2005). The Microbiology of Beer: transl. from english. St.Pb.: Proffesia, 368.
  3. Kunze, V. (2001). The Technolody of Malt and Beer. St.Pb.: Proffesia. 912.
  4. Pomozova, V. A., Permyakov, L. V., Safonov, E. A., Artemas, V. V. (2002). Activation of brewer's yeast. Beer and drinks., 48, 26–27.
  5. Kosinov, N. V., Kaplunenko, V. G. (2008). Patent of Ukraine № 29450. A method of producing a colloidal metal nanoparticles Erosion-explosive nanotechnology colloidal metal nanoparticles. MPK (2006) B01J 13. Published on 10.01.2008, Bulletin of Inventions of Ukraine No. 1 (in Ukrainian).
  6. Kosinov, N. V., Kaplunenko, V. G. (2007). Patent of Ukraine № 28943. A method of controlling the effect of the concentration of power in the local microvolumes. Explorer who, while in an elastic environment that Cato, is in electrical circuit with the discharge gap. MPK (2007) B22F 9/14 / Published on 25.12.2007, Bulletin of Inventions of Ukraine No. 21 (in Ukrainian).
  7. Kosinov, N. V., Kaplunenko, V. G. (2007). Patent of Ukraine № 28943. A method of controlling the effect of the concentration of power in the local microvolumes Explorer who, while in an elastic environment that Cato, is in electrical circuit with the discharge gap. MPK (2007) B22F 9/14. Published on 25.12.2007, Bulletin of Inventions of Ukraine No. 21 (in Ukrainian).
  8. Kosinov, N. V., Kaplunenko, V. G. (2008). Patent of Ukraine № 29854. Vysokomarzhinaljnyj anunobi aquanomics. MPK (2006) С12N 1/20. Published on 25.01.2008, Bulletin of Inventions of Ukraine No. 2 (in Ukrainian).
  9. Kvasnikov, E. I, Shchelokov, I. F. (1991). Yeast. Biology. Ways of using. Kiev: Science. Duma, 328.
  10. Jenkins, C. L. et. al. (2003) Impact of Serial Repitching on Lager Brewing Yeast Quality. Journal-American society of brewing chemists, 61 (1), 1–9. doi: 10.1094/asbcj-61-0001
  11. Van Zandycke, S. M., Sima, O., Gualdoni, S., Smart, A. (2003). Determination of Yeast Viability Using Fluorophores. Journal-American society of brewing chemists, 61 (1), 15–22. doi: 10.1094/asbcj-61-0015
  12. Technological Instruction for Breeding of Pure Yeast Culture for beer production: TI 1497558 –1435-2011 (2011). Appr. By The Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine, 19.
  13. Martino, E., Perotto, S., Parsons, R., Gadd, G. M. (2003). Solubilization of insoluble inorganic zinc compounds by ericoid mycorrhizal fungi derived from heavy metal polluted sites. Soil Biology and Biochemistry, 35 (1), 133–141. doi: 10.1016/s0038-0717(02)00247-x
  14. Meletiev, A. E, Todosiichuk, S. R, Koshova, V. M. (2007). The Technological Control of Malt, Beer and Non-alcoholic beverages Producing. Vinnytsia.: Nova Knyga, 392.
  15. Technological Instruction for Breeding of Pure Yeast Culture for beer production: TI 1497558 –1435-2011 (2011). Appr. By The Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine, 19.
  16. DSTU 4282:2004 Malt brewing barley. General specification. Valid from 2004-01-10 (2004). Kyiv: State Committee Of Ukraine, 34.
  17. DSTU 7067:2009 Hops. Specification. Valid from 2011-01-07 (2011). Кyiv: State Committee Of Ukraine, 16.
  18. Davydenko, S. G., Vasilyev, L. M., Batoshevo, B. Е., Dedegkaev, A. T., (2011). The application of staining methods of yeast to assess their physiological state. Beer and drinks, 5, 8–11.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-08-19

Як цитувати

Кошова, В. М., Яжло, В. С., Каплуненко, В. Г., & Огородник, Ю. І. (2015). Підвищення бродильної активності пивоварних дріжджів за допомогою наноаквахелату цинку. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(10(76), 40–44. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.47888

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв