Моніторинг нітратів та заходи щодо їх зменшення у рослинній продукції

Автор(и)

  • Вікторія Дмитрівна Ганчук Національний університет харчових технологій Вул. Володимирська,68, м. Київ, Україна, 01601, Україна
  • Віссаріон Григорович Дроков Національний університет харчових технологій Вул. Володимирська,68, м. Київ, Україна, 01601, Україна
  • Галина Миколаївна Біла Національний університет харчових технологій Вул. Володимирська,68, м. Київ, Україна, 01601, Україна
  • Маргарита Георгієвна Христіансен Національний університет харчових технологій Вул. Володимирська,68, м. Київ, Україна, 01601, Україна
  • Олена Миколаївна Бутенко Національний університет харчових технологій Вул. Володимирська,68, м. Київ, Україна, 01601, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2012.5561

Ключові слова:

Нітрати, моніторинг, рослинна продукція, нітратселективний електрод, іономір, градуювальний графік, потенціометрія

Анотація

Метою роботи є проведення моніторингу плодоовочевої продукції на вміст нітратів і розробка рекомендацій щодо їх зменьшення.

Наведено результати визначення нітратів у овочах та плодах, що найчастіше використовують на території України в раціоні харчування людини. Контроль вмісту нітратів здійснювався потенцометричним методом за допомогою нітратселективного електроду на іономірі И-160

Біографії авторів

Вікторія Дмитрівна Ганчук, Національний університет харчових технологій Вул. Володимирська,68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра аналітичної хімії

Віссаріон Григорович Дроков, Національний університет харчових технологій Вул. Володимирська,68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат хімічних наук, доцент

Кафедра аналітичної хімії

Галина Миколаївна Біла, Національний університет харчових технологій Вул. Володимирська,68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат хімічних наук, доцент

Кафедра аналітичної хімії

Маргарита Георгієвна Христіансен, Національний університет харчових технологій Вул. Володимирська,68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат хімічних наук, доцент

Кафедра аналітичної хімії

Олена Миколаївна Бутенко, Національний університет харчових технологій Вул. Володимирська,68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра аналітичної хімії

Посилання

  1. Домарецький В.А. Екологія харчової сировини і продуктів харчування: Нав. посібн. для студ. техн. вузів. – К .: НУХТ, 1994 – 343с.
  2. Лурье Ю.Ю. Справочник по аналитической химии. – М.: Химия,
  3. – 480с.
  4. Циганенко О.І. Нітрати в харчових продуктах. К.: Здоров’я, 1990. – 54с.
  5. Перепелиця О.Г. Екохімія та ендоекологія елементів. Довідник з екологічного захисту. – К.: НУХТ, Екохім, 2004. – 736с.
  6. Скурихин И.М., Нечаев А.П. Все о пище с точки зрения химика. М.: Высш. шк. , 1991. – 258с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2012-12-12

Як цитувати

Ганчук, В. Д., Дроков, В. Г., Біла, Г. М., Христіансен, М. Г., & Бутенко, О. М. (2012). Моніторинг нітратів та заходи щодо їх зменшення у рослинній продукції. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(6(60), 47–49. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2012.5561

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин