Дослідження забарвлення рослинних порошків з використанням комп'ютерної колориметрії

Автор(и)

  • Alexandra Niemirich Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028, Україна https://orcid.org/0000-0002-2849-7501
  • Oksana Petrusha Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028, Україна https://orcid.org/0000-0002-6009-127X
  • Oksana Vasheka Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028, Україна https://orcid.org/0000-0003-4162-105X
  • Lyudmila Trofymchuk Національний університет харчових технологій пр. Науки, 23, м. Київ, Україна, 03028, Україна https://orcid.org/0000-0003-3874-5449
  • Natalia Myndrul Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01033, Україна https://orcid.org/0000-0002-1228-6742

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.76110

Ключові слова:

колірні координати, комп'ютерна колориметрія, індекс жовтизни, рослинні порошки, цифрове зображення, колір

Анотація

Наведені результати визначення забарвлення рослинних порошків з овочів та фруктів з використанням сучасної цифрової техніки. Визначені величини колірних координат порошків у сухому та відновленому станах, а також в готових стравах. Обґрунтовано перспективу використання методики визначення забарвлення сировини, напівфабрикатів і готових виробів для контролю якості виробництва

Біографії авторів

Alexandra Niemirich, Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра експертизи харчових продуктів

Oksana Petrusha, Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028

Кандидат технічних наук

Кафедра експертизи харчових продуктів

Oksana Vasheka, Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028

Кандидат технічних наук

Кафедра експертизи харчових продуктів

Lyudmila Trofymchuk, Національний університет харчових технологій пр. Науки, 23, м. Київ, Україна, 03028

Кафедра молекулярної та авангардної гастрономії

Natalia Myndrul, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01033

Кафедра експертизи харчових продуктів

Посилання

  1. Atanazevych, V. Y. (2000). Sushka pyshchevykh produktov. Moscow: DeLy, 365.
  2. Duthie, G., Campbell, F., Bestwick, C., Stephen, S., Russell, W. (2013). Antioxidant Effectiveness of Vegetable Powders on the Lipid and Protein Oxidative Stability of Cooked Turkey Meat Patties: Implications for Health. Nutrients, 5 (4), 1241–1252. doi: 10.3390/nu5041241
  3. Drying Fruits and Vegetables. 3rd Edition (2009). Idaho – Oregon – Washington, A Pacific Northwest Extension Publication, 32.
  4. Petrushevskyy, V. V., Kazakov, A. L., Bandyukova, V. А. (1985). Byolohychesky aktyvnye veshchestva pyshchevykh produktov. Kyiv: Tekhnyka, 127.
  5. Van Lent, K., Le, C. T., Vanlerberghe, B., Van der Meeren, P. (2008). Effect of formulation on the emulsion and whipping properties of recombined dairy cream. International Dairy Journal, 18 (10-11), 1003–1010. doi: 10.1016/j.idairyj.2008.04.002
  6. Kim, N.-C., Kinghorn, A. D. (2002). Sweet-tasting and sweetness-modifying constituents of plants. Studies in Natural Products Chemistry, 27 (H), 3–57. doi: 10.1016/s1572-5995(02)80033-3
  7. Neacsu, M., Vaughan, N., Raikos, V., Multari, S., Duncan, G. J., Duthie, G. G., Russell, W. R. (2015). Phytochemical profile of commercially available food plant powders: their potential role in healthier food reformulations. Food Chemistry, 179, 159–169. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.01.128
  8. Harbaum, B., Hubbermann, E. M., Zhu, Z., Schwarz, K. (2008). Free and bound phenolic compounds in leaves of pak choi (Brassica campestris L. ssp. chinensis var. communis) and Chinese leaf mustard (Brassica juncea Coss). Food Chemistry, 110 (4), 838–846. doi: 10.1016/j.foodchem.2008.02.069
  9. Olabi, A., Jinjarak, S., Jiménez-Flores, R., Walker, J. H., Daroub, H. (2015). Compositional and sensory differences of products of sweet-cream and whey buttermilk produced by microfiltration, diafiltration, and supercritical CO21. Journal of Dairy Science, 98 (6), 3590–3598. doi: 10.3168/jds.2014-9141
  10. Lim, J. (2011). Hedonic scaling: A review of methods and theory. Food Quality and Preference, 22 (8), 733–747. doi: 10.1016/j.foodqual.2011.05.008
  11. Chebotarev, A. N., Snygur, D. V., Bevzyuk, E. V., Efymova, Y. S. (2014). Analyz tendencyy razvytyya metodov xymycheskoj czvetometryy. Metody y ob’ekty xymycheskogo anlyza, 9 (1), 4–11.
  12. Afshari-Jouybari, H., Farahnaky, A. (2011). Evaluation of Photoshop software potential for food colorimetry. Journal of Food Engineering, 106 (2), 170–175. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2011.02.034
  13. Louka, N., Juhel, F., Fazilleau, V., Loonis, P. (2004). A novel colorimetry analysis used to compare different drying fish processes. Food Control, 15 (5), 327–334. doi: 10.1016/s0956-7135(02)00119-6
  14. Odarchenko, A. M., Didienko, O. V., Ishtvan, Ye. O., Spodar, K. V. (2012). Kolorymetrychnyj analiz yakosti tomatnyx ovochiv i produktiv yix pererobky. Tovaroznavstvo ta innovaciyi, 4, 173–179.
  15. Valous, N. A., Mendoza, F., Sun, D.-W., Allen, P. (2009). Colour calibration of a laboratory computer vision system for quality evaluation of pre-sliced hams. Meat Science, 81 (1), 132–141. doi: 10.1016/j.meatsci.2008.07.009
  16. Shapyrov, L., Stokman, Dzh. (2006). Kompyuternoe zrenye. Moscow: BYNOM, 752.
  17. Vinnov, O. S., Mayevska, T. M., Zasyekin, D. A. (2013). Sposib vymiryuvannya koloru xarchovyx produktivю. pat. 82347, MPK G01N 33/02, G01N 33/12. zayavnyk i patentovlasnyk Nacionalnyj universytet bioresursiv i pryrodokorystuvannya Ukrayiny, № u 2013 02612; declareted: 01.03.2013; published: 25.07.2013, Byul. 14, 2.
  18. Ishtvan, Ye. O. (2013). Kolorymetriya, matematychni osoblyvosti procesu obchyslennya kolirnyx xarakterystyk zrazka dlya realizaciyi ekspres metodu. Aktualni problemy rozvytku xarchovyx vyrobnycztv, restorannogo ta gotel`nogo gospodarstv i torgivli, 112–114.
  19. Petrusha, O., Niemirich, A. (2016). Assessment of color of meat using the method of computer colorimetry. Eureka: Life Science, 3 (3), 3–7. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00141

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-08-31

Як цитувати

Niemirich, A., Petrusha, O., Vasheka, O., Trofymchuk, L., & Myndrul, N. (2016). Дослідження забарвлення рослинних порошків з використанням комп’ютерної колориметрії. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11(82), 15–20. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.76110

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв