Дослідження біологічно активних речовин хеномелесу та продуктів його переробки
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.76111Ключові слова:
хеномелес, хімічний склад, хроматограми, проціанідіни, ароматичні речовини, соус, борошняні виробиАнотація
Визначено біологічну цінність складових частин хеномелесу. Досліджено основні фізико-хімічні показники хеномелесу та продуктів його переробки. Визначено фракційний склад органічних кислот, цукрів та фенольних речовин, що містяться в продуктах переробки хеномелесу. Запропоновано шляхи використання напівфабрикатів з хеномелесу в технології продуктів харчування з метою покращення їх біологічної цінності, органолептичних та структурно-механічних властивостей
Посилання
- GulIch, M. P. (2011). Ratsionalne harchuvannya ta zdoroviy sposib zhittya–osnovni chinniki zberezhennya zdorov’ya naselennya. Problemyi stareniya i dolgoletiya, 20 (2), 128–132.
- Lebedenko, T. E., Donskoy, D. M., Novichkova, T. P., Tkachenko, T. Z., Sokolova, N. Yu. (2010). Ispolzovanie ekstraktov pryano-aromaticheskih i lekarstvennyih rasteniy v tehnologii hlebopecheniya. Naukovi pratsi Odeskoyi natsionalnoyi akademiyi harchovih tehnologiy, 38 (1), 248–253.
- Tarko, T., Duda-Chodak, A., Semik, D., Nycz, M. (2015). The use of fruit extracts for production of beverages with high antioxidative activity. Potravinarstvo, 9 (1), 280–283. doi: 10.5219/480
- Ros, J., Laencina, J., Hellin, P., Jordan, M., Vila, R., Rumpunen, K. (2004). Characterization of juice in fruits of different Chaenomeles species. Lebensmittel-Wissenschaft Und-Technologie, 37 (3), 301–307. doi: 10.1016/j.lwt.2003.09.005
- Chen, J.-C., Chang, Y.-S., Wu, S.-L., Chao, D.-C., Chang, C.-S., Li, C.-C. et. al. (2007). Inhibition of Escherichia coli heat-labile enterotoxin-induced diarrhea by Chaenomeles speciosa. Journal of Ethnopharmacology, 113 (2), 233–239. doi: 10.1016/j.jep.2007.05.031
- Chen, Q., Wei, W. (2003). Effects and mechanisms of glucosides of chaenomeles speciosa on collagen-induced arthritis in rats. International Immunopharmacology, 3 (4), 593–608. doi: 10.1016/s1567-5769(03)00051-1
- Li, X., Yang, Y.-B., Yang, Q., Sun, L.-N., Chen, W.-S. (2009). Anti-Inflammatory and Analgesic Activities of Chaenomeles speciosa Fractions in Laboratory Animals . Journal of Medicinal Food, 12 (5), 1016–1022. doi: 10.1089/jmf.2008.1217
- Sawai, R., Kuroda, K., Shibata, T., Gomyou, R., Osawa, K., Shimizu, K. (2008). Anti-influenza virus activity of Chaenomeles sinensis. Journal of Ethnopharmacology, 118 (1), 108–112. doi: 10.1016/j.jep.2008.03.013
- Golubev, V. N., Kolechik, A. A., Rigavs, U. A. (1991). Carbohydrate complex of the fruit of Chaenomeles maulei. Chem Nat Compd, 26 (4), 387–390. doi: 10.1007/bf00598988
- Sancheti, S., Sancheti, S., Seo, S.-Y. (2009). Chaenomeles Sinensis: A Potent α-and β-Glucosidase Inhibitor. American Journal of Pharmacology and Toxicology, 4 (1), 8–11. doi: 10.3844/ajptsp.2009.8.11
- Klimenko, S. V., Mezhenskiy, V. M. (2013). Pohodzhennya sortiv henomelesa (Chaenomeles Lindl.) ukrayinskoyi selektsiyi. Introduktsiya roslin, 4, 25–30.
- Zhang, L., Cheng, Y.-X., Liu, A.-L., Wang, H.-D., Wang, Y.-L., Du, G.-H. (2010). Antioxidant, Anti-Inflammatory and Anti-Influenza Properties of Components from Chaenomeles speciosa. Molecules, 15 (11), 8507–8517. doi: 10.3390/molecules15118507
- Dzhan, T. V., Konovalova, O. Yu., Klimenko, S. V., BuhtIarova, T. A., Yadlovskiy, O. E. (2011). DoslIdzhennya vplivu na krov plodIv henomelesu (Chaenomeles lindl.) rIznih vidIv. Farmatsevtichniy zhurnal, 6, 83–86.
- AACC International. Methods 10-50D and 10-52. Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists, 10th ed. (2000). AACC International, St. Paul, MN, U.S.A.
- Khomych, G., Horobetc, A., Levchenko, Y., Boroday, A., Ishchenko, N. (2016). The study of main physical-chemical parameters of chaenomeles and products of its processing. Eureka: Life Sciences, 3 (3), 50–56. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00147
- Khomych, G. P., Vasyuta, V. M., Levchenko, Yu. V. (2015). Kompleksna pererobka plodiv henomelesu. Naukovi pratsi Odeskoyi natsIonalnoyi akademiyi harchovih tehnologiy, 46 (2), 75–79.
- Khomych, G. P., Kaprelyants, L. V., Tkach, N. I. (2010). Vikoristannya fermentnih preparativ dlya pererobki plodovo-yagidnoyi dikorosloyi sirovini. Obladnannya ta tehnologiyi harchovih virobnitstv, 25, 123–128.
- Khomych, G. P., Levchenko, Yu. V. (2015). Vikoristannya henomelesu v tehnologiyi virobnitsta solodkih sousiv. Naukoviy visnik Lvivskogo Natsionalnogo universitetu veterinarnoyi meditsini ta biotehnologiy im. S. Z. Gzhitskogo, 17.4 (64), 166–174.
- Thomas, M., Guillemin, F., Guillon, F., Thibault, J.-F. (2003). Pectins in the fruits of Japanese quince (Chaenomeles japonica). Carbohydrate Polymers, 53 (4), 361–372. doi: 10.1016/s0144-8617(03)00118-8
- Dodatok 1 do Nakazu Ministerstva ohoroni zdorov’ya Ukrayini (1999). Pro zatverdzhennya norm fiziologichnih potreb naselennya Ukrayini v osnovnih harchovih rechovinah ta energiyi, 272.
- Gorbov, A. I., Rubtsov, P. P. (1890–1907). Kislotyi organicheskie. Entsiklopedicheskiy slovar Brokgauza i Efrona. In 86 volumes. Vol. 82. SPb.
- Yang, J., Xiao, Y.-Y. (2013). Grape Phytochemicals and Associated Health Benefits. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53 (11), 1202–1225. doi: 10.1080/10408398.2012.692408
- Cos, P., Bruyne, T., Hermans, N., Apers, S., Berghe, D., Vlietinck, A. (2004). Proanthocyanidins in Health Care: Current and New Trends. Current Medicinal Chemistry, 11 (10), 1345–1359. doi: 10.2174/0929867043365288
- Cukan, A. (2014).Ingredient in dark chocolate may be the linked to helping to keep weight down and to prevent type 2 diabetes. Heals news.
- Du, H., Wu, J., Li, H., Zhong, P.-X., Xu, Y.-J., Li, C.-H. et. al. (2013). Polyphenols and triterpenes from Chaenomeles fruits: Chemical analysis and antioxidant activities assessment. Food Chemistry, 141 (4), 4260–4268. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.06.109
- Scalia, S., Marchetti, N., Bianchi, A. (2013). Comparative Evaluation of Different Co-Antioxidants on the Photochemical- and Functional-Stability of Epigallocatechin-3-gallate in Topical Creams Exposed to Simulated Sunlight. Molecules, 18 (1), 574–587. doi: 10.3390/molecules18010574
- Khomych, G. P., Gorobets, А. M. (2015). Vikoristannya henomelesu ta produktIv yogo pererobki v tehnologiyi boroshnyanih virobIv. Naukoviy visnik Lvivskogo Natsionalnogo universitetu veterinarnoyi meditsini ta bIotehnologiy im. S. Z. Gzhitskogo, 17:4 (64), 174–179.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Galina Khomich, Aleksandra Horobetc, Yliya Levchenko, Anzhela Boroday, Nataliia Ishchenko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.