Дослідження біологічно активних речовин хеномелесу та продуктів його переробки

Автор(и)

  • Galina Khomych ВНЗ УКООПСПЛІКИ «Полтавський університет економіки і торгівлі» вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014, Україна https://orcid.org/0000-0001-7227-8819
  • Aleksandra Horobetc ВНЗ УКООПСПЛІКИ «Полтавський університет економіки і торгівлі» вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014, Україна https://orcid.org/0000-0001-6411-6676
  • Yliya Levchenko ВНЗ УКООПСПЛІКИ «Полтавський університет економіки і торгівлі» вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014, Україна https://orcid.org/0000-0001-7087-3681
  • Anzhela Boroday ВНЗ УКООПСПЛІКИ «Полтавський університет економіки і торгівлі» вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014, Україна https://orcid.org/0000-0002-7695-4236
  • Nataliia Ishchenko ВНЗ УКООПСПЛІКИ «Полтавський університет економіки і торгівлі» вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014, Україна https://orcid.org/0000-0001-9938-8073

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.76111

Ключові слова:

хеномелес, хімічний склад, хроматограми, проціанідіни, ароматичні речовини, соус, борошняні вироби

Анотація

Визначено біологічну цінність складових частин хеномелесу. Досліджено основні фізико-хімічні показники хеномелесу та продуктів його переробки. Визначено фракційний склад органічних кислот, цукрів та фенольних речовин, що містяться в продуктах переробки хеномелесу. Запропоновано шляхи використання напівфабрикатів з хеномелесу в технології продуктів харчування з метою покращення їх біологічної цінності, органолептичних та структурно-механічних властивостей

Біографії авторів

Galina Khomych, ВНЗ УКООПСПЛІКИ «Полтавський університет економіки і торгівлі» вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технологій харчових виробництв і ресторанного господарства

Aleksandra Horobetc, ВНЗ УКООПСПЛІКИ «Полтавський університет економіки і торгівлі» вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014

Асистент

Кафедра технологій харчових виробництв і ресторанного господарства

Yliya Levchenko, ВНЗ УКООПСПЛІКИ «Полтавський університет економіки і торгівлі» вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014

Асистент

Кафедра технологій харчових виробництв і ресторанного господарства

Anzhela Boroday, ВНЗ УКООПСПЛІКИ «Полтавський університет економіки і торгівлі» вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014

Кандидат ветеринарних наук, доцент

Кафедра технологій харчових виробництв і ресторанного господарства

Nataliia Ishchenko, ВНЗ УКООПСПЛІКИ «Полтавський університет економіки і торгівлі» вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технологій харчових виробництв і ресторанного господарства

Посилання

  1. GulIch, M. P. (2011). Ratsionalne harchuvannya ta zdoroviy sposib zhittya–osnovni chinniki zberezhennya zdorov’ya naselennya. Problemyi stareniya i dolgoletiya, 20 (2), 128–132.
  2. Lebedenko, T. E., Donskoy, D. M., Novichkova, T. P., Tkachenko, T. Z., Sokolova, N. Yu. (2010). Ispolzovanie ekstraktov pryano-aromaticheskih i lekarstvennyih rasteniy v tehnologii hlebopecheniya. Naukovi pratsi Odeskoyi natsionalnoyi akademiyi harchovih tehnologiy, 38 (1), 248–253.
  3. Tarko, T., Duda-Chodak, A., Semik, D., Nycz, M. (2015). The use of fruit extracts for production of beverages with high antioxidative activity. Potravinarstvo, 9 (1), 280–283. doi: 10.5219/480
  4. Ros, J., Laencina, J., Hellin, P., Jordan, M., Vila, R., Rumpunen, K. (2004). Characterization of juice in fruits of different Chaenomeles species. Lebensmittel-Wissenschaft Und-Technologie, 37 (3), 301–307. doi: 10.1016/j.lwt.2003.09.005
  5. Chen, J.-C., Chang, Y.-S., Wu, S.-L., Chao, D.-C., Chang, C.-S., Li, C.-C. et. al. (2007). Inhibition of Escherichia coli heat-labile enterotoxin-induced diarrhea by Chaenomeles speciosa. Journal of Ethnopharmacology, 113 (2), 233–239. doi: 10.1016/j.jep.2007.05.031
  6. Chen, Q., Wei, W. (2003). Effects and mechanisms of glucosides of chaenomeles speciosa on collagen-induced arthritis in rats. International Immunopharmacology, 3 (4), 593–608. doi: 10.1016/s1567-5769(03)00051-1
  7. Li, X., Yang, Y.-B., Yang, Q., Sun, L.-N., Chen, W.-S. (2009). Anti-Inflammatory and Analgesic Activities of Chaenomeles speciosa Fractions in Laboratory Animals . Journal of Medicinal Food, 12 (5), 1016–1022. doi: 10.1089/jmf.2008.1217
  8. Sawai, R., Kuroda, K., Shibata, T., Gomyou, R., Osawa, K., Shimizu, K. (2008). Anti-influenza virus activity of Chaenomeles sinensis. Journal of Ethnopharmacology, 118 (1), 108–112. doi: 10.1016/j.jep.2008.03.013
  9. Golubev, V. N., Kolechik, A. A., Rigavs, U. A. (1991). Carbohydrate complex of the fruit of Chaenomeles maulei. Chem Nat Compd, 26 (4), 387–390. doi: 10.1007/bf00598988
  10. Sancheti, S., Sancheti, S., Seo, S.-Y. (2009). Chaenomeles Sinensis: A Potent α-and β-Glucosidase Inhibitor. American Journal of Pharmacology and Toxicology, 4 (1), 8–11. doi: 10.3844/ajptsp.2009.8.11
  11. Klimenko, S. V., Mezhenskiy, V. M. (2013). Pohodzhennya sortiv henomelesa (Chaenomeles Lindl.) ukrayinskoyi selektsiyi. Introduktsiya roslin, 4, 25–30.
  12. Zhang, L., Cheng, Y.-X., Liu, A.-L., Wang, H.-D., Wang, Y.-L., Du, G.-H. (2010). Antioxidant, Anti-Inflammatory and Anti-Influenza Properties of Components from Chaenomeles speciosa. Molecules, 15 (11), 8507–8517. doi: 10.3390/molecules15118507
  13. Dzhan, T. V., Konovalova, O. Yu., Klimenko, S. V., BuhtIarova, T. A., Yadlovskiy, O. E. (2011). DoslIdzhennya vplivu na krov plodIv henomelesu (Chaenomeles lindl.) rIznih vidIv. Farmatsevtichniy zhurnal, 6, 83–86.
  14. AACC International. Methods 10-50D and 10-52. Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists, 10th ed. (2000). AACC International, St. Paul, MN, U.S.A.
  15. Khomych, G., Horobetc, A., Levchenko, Y., Boroday, A., Ishchenko, N. (2016). The study of main physical-chemical parameters of chaenomeles and products of its processing. Eureka: Life Sciences, 3 (3), 50–56. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00147
  16. Khomych, G. P., Vasyuta, V. M., Levchenko, Yu. V. (2015). Kompleksna pererobka plodiv henomelesu. Naukovi pratsi Odeskoyi natsIonalnoyi akademiyi harchovih tehnologiy, 46 (2), 75–79.
  17. Khomych, G. P., Kaprelyants, L. V., Tkach, N. I. (2010). Vikoristannya fermentnih preparativ dlya pererobki plodovo-yagidnoyi dikorosloyi sirovini. Obladnannya ta tehnologiyi harchovih virobnitstv, 25, 123–128.
  18. Khomych, G. P., Levchenko, Yu. V. (2015). Vikoristannya henomelesu v tehnologiyi virobnitsta solodkih sousiv. Naukoviy visnik Lvivskogo Natsionalnogo universitetu veterinarnoyi meditsini ta biotehnologiy im. S. Z. Gzhitskogo, 17.4 (64), 166–174.
  19. Thomas, M., Guillemin, F., Guillon, F., Thibault, J.-F. (2003). Pectins in the fruits of Japanese quince (Chaenomeles japonica). Carbohydrate Polymers, 53 (4), 361–372. doi: 10.1016/s0144-8617(03)00118-8
  20. Dodatok 1 do Nakazu Ministerstva ohoroni zdorov’ya Ukrayini (1999). Pro zatverdzhennya norm fiziologichnih potreb naselennya Ukrayini v osnovnih harchovih rechovinah ta energiyi, 272.
  21. Gorbov, A. I., Rubtsov, P. P. (1890–1907). Kislotyi organicheskie. Entsiklopedicheskiy slovar Brokgauza i Efrona. In 86 volumes. Vol. 82. SPb.
  22. Yang, J., Xiao, Y.-Y. (2013). Grape Phytochemicals and Associated Health Benefits. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53 (11), 1202–1225. doi: 10.1080/10408398.2012.692408
  23. Cos, P., Bruyne, T., Hermans, N., Apers, S., Berghe, D., Vlietinck, A. (2004). Proanthocyanidins in Health Care: Current and New Trends. Current Medicinal Chemistry, 11 (10), 1345–1359. doi: 10.2174/0929867043365288
  24. Cukan, A. (2014).Ingredient in dark chocolate may be the linked to helping to keep weight down and to prevent type 2 diabetes. Heals news.
  25. Du, H., Wu, J., Li, H., Zhong, P.-X., Xu, Y.-J., Li, C.-H. et. al. (2013). Polyphenols and triterpenes from Chaenomeles fruits: Chemical analysis and antioxidant activities assessment. Food Chemistry, 141 (4), 4260–4268. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.06.109
  26. Scalia, S., Marchetti, N., Bianchi, A. (2013). Comparative Evaluation of Different Co-Antioxidants on the Photochemical- and Functional-Stability of Epigallocatechin-3-gallate in Topical Creams Exposed to Simulated Sunlight. Molecules, 18 (1), 574–587. doi: 10.3390/molecules18010574
  27. Khomych, G. P., Gorobets, А. M. (2015). Vikoristannya henomelesu ta produktIv yogo pererobki v tehnologiyi boroshnyanih virobIv. Naukoviy visnik Lvivskogo Natsionalnogo universitetu veterinarnoyi meditsini ta bIotehnologiy im. S. Z. Gzhitskogo, 17:4 (64), 174–179.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-08-31

Як цитувати

Khomych, G., Horobetc, A., Levchenko, Y., Boroday, A., & Ishchenko, N. (2016). Дослідження біологічно активних речовин хеномелесу та продуктів його переробки. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11(82), 29–35. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.76111

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв