Дослідження нового методу боротьби з поляризаційним шаром в процесі ультрафільтрації знежиреного молока

Автор(и)

  • Gregoriy Deynichenko Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3615-8339
  • Vasyl Guzenko Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-8407-2404
  • Oleg Udovenko Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського вул. Островського, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005, Україна https://orcid.org/0000-0001-8130-1689
  • Aleksandr Omelchenko Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського вул. Островського, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005, Україна https://orcid.org/0000-0003-0704-5909
  • Olga Melnik Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського вул. Островського, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005, Україна https://orcid.org/0000-0002-7270-4774

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.86440

Ключові слова:

знежирене молоко, мембранна обробка, поляризаційний шар, ультрафільтраційне концентрування, барботування

Анотація

Розглянуто питання щодо нового методу боротьби з поляризаційним шаром на поверхні мембран в процесі ультрафільтрації знежиреного молока. Наведено результати експериментальних досліджень щодо впливу нового методу боротьби з поляризаційним шаром на продуктивність ультрафільтраційних мембран. Визначено раціональні робочі параметри проведення процесу ультрафільтраційного концентрування знежиреного молока з використанням барботувания вихідної сировини біля поверхні мембрани

Біографії авторів

Gregoriy Deynichenko, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра устаткування харчової і готельної індустрії ім. М. І. Бєляєва

Vasyl Guzenko, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник

Кафедра устаткування харчової і готельної індустрії ім. М. І. Бєляєва

Oleg Udovenko, Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського вул. Островського, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра загально інженерних дисциплін і обладнання

Aleksandr Omelchenko, Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського вул. Островського, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра загально інженерних дисциплін і обладнання

Olga Melnik, Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського вул. Островського, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра загально інженерних дисциплін і обладнання

Посилання

  1. Rinaldoni, A. N., Tarazaga, C. C., Campderrós, M. E., Padilla, A. P. (2009). Assessing performance of skim milk ultrafiltration by using technical parameters. Journal of Food Engineering, 92 (2), 226–232. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2008.11.009
  2. Govindasamy-Lucey, S., Jaeggi, J. J., Martinelli, C., Johnson, M. E., Lucey, J. A. (2011). Standardization of milk using cold ultrafiltration retentates for the manufacture of Swiss cheese: Effect of altering coagulation conditions on yield and cheese quality. Journal of Dairy Science, 94 (6), 2719–2730. doi: 10.3168/jds.2010-3842
  3. Plotnikova, R., Hrynchenko, N., Moroz, O., Pyvovarov, P. (2013). Theoretical and practical background of regulating salt system of raw milk products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (10 (64)), 47–53. Available at: http://journals.uran.ua/eejet/article/view/16314/13837
  4. Mucchetti, G., Zardi, G., Orlandini, F., Gostoli, C. (2000). The pre-concentration of milk by nanofiltration in the production of Quarg-type fresh cheeses. Le Lait, 80 (1), 43–50. doi: 10.1051/lait:2000106
  5. Vyas, H. K., Tong, P. S. (2003). Process for Calcium Retention During Skim Milk Ultrafiltration. Journal of Dairy Science, 86 (9), 2761–2766. doi: 10.3168/jds.s0022-0302(03)73872-7
  6. Orlien, V., Knudsen, J. C., Colon, M., Skibsted, L. H. (2006). Dynamics of casein micelles in skim milk during and after high pressure treatment. Food Chemistry, 98 (3), 513–521. doi: 10.1016/j.foodchem.2005.05.082
  7. Ferrer, M., Alexander, M., Corredig, M. (2014). Changes in the physico-chemical properties of casein micelles during ultrafiltration combined with diafiltration. LWT – Food Science and Technology, 59 (1), 173–180. doi: 10.1016/j.lwt.2014.04.037
  8. Holland, B., Kackmar, J., Corredig, M. (2012). Short communication: Isolation of a whey fraction rich in α-lactalbumin from skim milk using tangential flow ultrafiltration. Journal of Dairy Science, 95 (10), 5604–5607. doi: 10.3168/jds.2012-5399
  9. Govindasamy-Lucey, S., Jaeggi, J. J., Bostley, A. L., Johnson, M. E., Lucey, J. A. (2004). Standardization of Milk Using Cold Ultrafiltration Retentates for the Manufacture of Parmesan Cheese. Journal of Dairy Science, 87 (9), 2789–2799. doi: 10.3168/jds.s0022-0302(04)73406-2
  10. Lau, W., Ismail, A., Matsuura, T., Nazri, N., Yuliwati, E. (2015). Advanced Materials in Ultrafiltration and Nanofiltration Membranes. Handbook of Membrane Separations, 7–34. doi: 10.1201/b18319-4
  11. Arunkumar, A., Etzel, M. R. (2014). Fractionation of α-lactalbumin and β-lactoglobulin from bovine milk serum using staged, positively charged, tangential flow ultrafiltration membranes. Journal of Membrane Science, 454, 488–495. doi: 10.1016/j.memsci.2013.12.040
  12. Peeva, P. D., Knoche, T., Pieper, T., Ulbricht, M. (2012). Cross-flow ultrafiltration of protein solutions through unmodified and surface functionalized polyethersulfone membranes – Effect of process conditions on separation performance. Separation and Purification Technology, 92, 83–92. doi: 10.1016/j.seppur.2012.03.013
  13. Myronchuk, V., Zmiyevs'kyy, Yu. (2013). Membrani protsesy v tekhnolohiyi kompleksnoyi pererobky syrovatky. Kyiv: NUKhT, 153.
  14. Kelly, P. (2011). Milk Protein Concentrate. Encyclopedia of Dairy Sciences, 848–854. doi: 10.1016/b978-0-12-374407-4.00346-0
  15. Berk, Z. (2009). Food process Engineering and Technology. USA: Elsevier, 605.
  16. Li, Y., Corredig, M. (2014). Calcium release from milk concentrated by ultrafiltration and diafiltration. Journal of Dairy Science, 97 (9), 5294–5302. doi: 10.3168/jds.2013-7567
  17. Van Audenhaege, M., Belmejdoub, J., Dupont, D., Chalvin, A., Pezennec, S., Le Gouar, Y. et. al. (2010). A methodology for monitoring globular milk protein changes induced by ultrafiltration: A dual structural and functional approach. Journal of Dairy Science, 93 (9), 3910–3924. doi: 10.3168/jds.2009-2995
  18. Gomaa, H. G., Rao, S. (2011). Analysis of flux enhancement at oscillating flat surface membranes. Journal of Membrane Science, 374 (1-2), 59–66. doi: 10.1016/j.memsci.2011.03.011
  19. Bogomolov, V., Lazarev, S. (2014). Promyshlennaja pererabotka vtorichnogo molochnogo syr'ja. Voprosy sovremennoj nauki i praktiki, 1 (50), 82–91.
  20. Akoum, O., Jaffrin, M. Y., Ding, L.-H. (2005). Concentration of total milk proteins by high shear ultrafiltration in a vibrating membrane module. Journal of Membrane Science, 247 (1-2), 211–220. doi: 10.1016/j.memsci.2004.09.021
  21. Kumar, P., Sharma, N., Ranjan, R., Kumar, S. (2013). Technology in Dairy Industry: A Review. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 9 (26), 1347–1358.
  22. Cai, M., Zhao, S., Liang, H. (2010). Mechanisms for the enhancement of ultrafiltration and membrane cleaning by different ultrasonic frequencies. Desalination, 263 (1-3), 133–138. doi: 10.1016/j.desal.2010.06.049
  23. Cheng, T.-W., Li, L.-N. (2007). Gas-sparging cross-flow ultrafiltration in flat-plate membrane module: Effects of channel height and membrane inclination. Separation and Purification Technology, 55 (1), 50–55. doi: 10.1016/j.seppur.2006.10.026
  24. Lobasenko, B., Semenov, A. (2013). Intensification of ultrafiltration concentrating by the separation of the concentration boundary layer. Foods and Raw Materials, 1 (1), 74–81. doi: 10.12737/1560
  25. Deynychenko, G., Guzenko, V., Udovenko, O., Omelchenko, A., Melnik, O. (2016). The study of the method of fight against formation of polarizing layer at the process of ultrafiltration concentration of the skim milk. EUREKA: Life Sciences, 5, 53–60. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00232
  26. Ostapchuk, M., Stankevych, G. (2006). Matematychne modelyuvannya na EOM. Odesa: Druk, 313.
  27. Liu, D. Z., Weeks, M. G., Dunstan, D. E., Martin, G. J. O. (2014). Alterations to the composition of casein micelles and retentate serum during ultrafiltration of skim milk at 10 and 40 °C. International Dairy Journal, 35 (1), 63–69. doi: 10.1016/j.idairyj.2013.10.017
  28. Deinychenko, G., Mazniak, Z., Kramarenko, D., Guzenko, V. (2015). Determination of ultrafiltration membranes shrinkage factor. Ukrainian Food Journal, 4 (2), 328–334.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-27

Як цитувати

Deynichenko, G., Guzenko, V., Udovenko, O., Omelchenko, A., & Melnik, O. (2016). Дослідження нового методу боротьби з поляризаційним шаром в процесі ультрафільтрації знежиреного молока. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (84), 4–8. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.86440

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв