Дослідження нового методу боротьби з поляризаційним шаром в процесі ультрафільтрації знежиреного молока
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.86440Ключові слова:
знежирене молоко, мембранна обробка, поляризаційний шар, ультрафільтраційне концентрування, барботуванняАнотація
Розглянуто питання щодо нового методу боротьби з поляризаційним шаром на поверхні мембран в процесі ультрафільтрації знежиреного молока. Наведено результати експериментальних досліджень щодо впливу нового методу боротьби з поляризаційним шаром на продуктивність ультрафільтраційних мембран. Визначено раціональні робочі параметри проведення процесу ультрафільтраційного концентрування знежиреного молока з використанням барботувания вихідної сировини біля поверхні мембрани
Посилання
- Rinaldoni, A. N., Tarazaga, C. C., Campderrós, M. E., Padilla, A. P. (2009). Assessing performance of skim milk ultrafiltration by using technical parameters. Journal of Food Engineering, 92 (2), 226–232. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2008.11.009
- Govindasamy-Lucey, S., Jaeggi, J. J., Martinelli, C., Johnson, M. E., Lucey, J. A. (2011). Standardization of milk using cold ultrafiltration retentates for the manufacture of Swiss cheese: Effect of altering coagulation conditions on yield and cheese quality. Journal of Dairy Science, 94 (6), 2719–2730. doi: 10.3168/jds.2010-3842
- Plotnikova, R., Hrynchenko, N., Moroz, O., Pyvovarov, P. (2013). Theoretical and practical background of regulating salt system of raw milk products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (10 (64)), 47–53. Available at: http://journals.uran.ua/eejet/article/view/16314/13837
- Mucchetti, G., Zardi, G., Orlandini, F., Gostoli, C. (2000). The pre-concentration of milk by nanofiltration in the production of Quarg-type fresh cheeses. Le Lait, 80 (1), 43–50. doi: 10.1051/lait:2000106
- Vyas, H. K., Tong, P. S. (2003). Process for Calcium Retention During Skim Milk Ultrafiltration. Journal of Dairy Science, 86 (9), 2761–2766. doi: 10.3168/jds.s0022-0302(03)73872-7
- Orlien, V., Knudsen, J. C., Colon, M., Skibsted, L. H. (2006). Dynamics of casein micelles in skim milk during and after high pressure treatment. Food Chemistry, 98 (3), 513–521. doi: 10.1016/j.foodchem.2005.05.082
- Ferrer, M., Alexander, M., Corredig, M. (2014). Changes in the physico-chemical properties of casein micelles during ultrafiltration combined with diafiltration. LWT – Food Science and Technology, 59 (1), 173–180. doi: 10.1016/j.lwt.2014.04.037
- Holland, B., Kackmar, J., Corredig, M. (2012). Short communication: Isolation of a whey fraction rich in α-lactalbumin from skim milk using tangential flow ultrafiltration. Journal of Dairy Science, 95 (10), 5604–5607. doi: 10.3168/jds.2012-5399
- Govindasamy-Lucey, S., Jaeggi, J. J., Bostley, A. L., Johnson, M. E., Lucey, J. A. (2004). Standardization of Milk Using Cold Ultrafiltration Retentates for the Manufacture of Parmesan Cheese. Journal of Dairy Science, 87 (9), 2789–2799. doi: 10.3168/jds.s0022-0302(04)73406-2
- Lau, W., Ismail, A., Matsuura, T., Nazri, N., Yuliwati, E. (2015). Advanced Materials in Ultrafiltration and Nanofiltration Membranes. Handbook of Membrane Separations, 7–34. doi: 10.1201/b18319-4
- Arunkumar, A., Etzel, M. R. (2014). Fractionation of α-lactalbumin and β-lactoglobulin from bovine milk serum using staged, positively charged, tangential flow ultrafiltration membranes. Journal of Membrane Science, 454, 488–495. doi: 10.1016/j.memsci.2013.12.040
- Peeva, P. D., Knoche, T., Pieper, T., Ulbricht, M. (2012). Cross-flow ultrafiltration of protein solutions through unmodified and surface functionalized polyethersulfone membranes – Effect of process conditions on separation performance. Separation and Purification Technology, 92, 83–92. doi: 10.1016/j.seppur.2012.03.013
- Myronchuk, V., Zmiyevs'kyy, Yu. (2013). Membrani protsesy v tekhnolohiyi kompleksnoyi pererobky syrovatky. Kyiv: NUKhT, 153.
- Kelly, P. (2011). Milk Protein Concentrate. Encyclopedia of Dairy Sciences, 848–854. doi: 10.1016/b978-0-12-374407-4.00346-0
- Berk, Z. (2009). Food process Engineering and Technology. USA: Elsevier, 605.
- Li, Y., Corredig, M. (2014). Calcium release from milk concentrated by ultrafiltration and diafiltration. Journal of Dairy Science, 97 (9), 5294–5302. doi: 10.3168/jds.2013-7567
- Van Audenhaege, M., Belmejdoub, J., Dupont, D., Chalvin, A., Pezennec, S., Le Gouar, Y. et. al. (2010). A methodology for monitoring globular milk protein changes induced by ultrafiltration: A dual structural and functional approach. Journal of Dairy Science, 93 (9), 3910–3924. doi: 10.3168/jds.2009-2995
- Gomaa, H. G., Rao, S. (2011). Analysis of flux enhancement at oscillating flat surface membranes. Journal of Membrane Science, 374 (1-2), 59–66. doi: 10.1016/j.memsci.2011.03.011
- Bogomolov, V., Lazarev, S. (2014). Promyshlennaja pererabotka vtorichnogo molochnogo syr'ja. Voprosy sovremennoj nauki i praktiki, 1 (50), 82–91.
- Akoum, O., Jaffrin, M. Y., Ding, L.-H. (2005). Concentration of total milk proteins by high shear ultrafiltration in a vibrating membrane module. Journal of Membrane Science, 247 (1-2), 211–220. doi: 10.1016/j.memsci.2004.09.021
- Kumar, P., Sharma, N., Ranjan, R., Kumar, S. (2013). Technology in Dairy Industry: A Review. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 9 (26), 1347–1358.
- Cai, M., Zhao, S., Liang, H. (2010). Mechanisms for the enhancement of ultrafiltration and membrane cleaning by different ultrasonic frequencies. Desalination, 263 (1-3), 133–138. doi: 10.1016/j.desal.2010.06.049
- Cheng, T.-W., Li, L.-N. (2007). Gas-sparging cross-flow ultrafiltration in flat-plate membrane module: Effects of channel height and membrane inclination. Separation and Purification Technology, 55 (1), 50–55. doi: 10.1016/j.seppur.2006.10.026
- Lobasenko, B., Semenov, A. (2013). Intensification of ultrafiltration concentrating by the separation of the concentration boundary layer. Foods and Raw Materials, 1 (1), 74–81. doi: 10.12737/1560
- Deynychenko, G., Guzenko, V., Udovenko, O., Omelchenko, A., Melnik, O. (2016). The study of the method of fight against formation of polarizing layer at the process of ultrafiltration concentration of the skim milk. EUREKA: Life Sciences, 5, 53–60. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00232
- Ostapchuk, M., Stankevych, G. (2006). Matematychne modelyuvannya na EOM. Odesa: Druk, 313.
- Liu, D. Z., Weeks, M. G., Dunstan, D. E., Martin, G. J. O. (2014). Alterations to the composition of casein micelles and retentate serum during ultrafiltration of skim milk at 10 and 40 °C. International Dairy Journal, 35 (1), 63–69. doi: 10.1016/j.idairyj.2013.10.017
- Deinychenko, G., Mazniak, Z., Kramarenko, D., Guzenko, V. (2015). Determination of ultrafiltration membranes shrinkage factor. Ukrainian Food Journal, 4 (2), 328–334.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Gregoriy Deynichenko, Vasyl Guzenko, Oleg Udovenko, Aleksandr Omelchenko, Olga Melnik
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.