Моделювання механічної обробки цибулі ріпчастої з метою визначення раціональних параметрів її очищення
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.86472Ключові слова:
цибуля ріпчаста, комбінований процес, параметри очищення, попереднє проварювання, механічна обробкаАнотація
Досліджено процес механічної обробки цибулі ріпчастої під час її очищення комбінованим способом. Визначено раціональні параметри проведення комбінованого процесу очищення цибулі ріпчастої. Отримано величину необхідного коефіцієнта заповнення робочої камери апарата для очищення цибулі ріпчастої. Запропоновано математичну модель процесу механічної обробки цибулі ріпчастої під час її очищення. Розраховано мінімальну частоту обертання робочої камери апарата
Посилання
- Slavin, J. L., Lloyd, B. (2012). Health Benefits of Fruits and Vegetables. Advances in Nutrition: An International Review Journal, 3 (4), 506–516. doi: 10.3945/an.112.002154
- Pieniak, Z., Aertsens, J., Verbeke, W. (2010). Subjective and objective knowledge as determinants of organic vegetables consumption. Food Quality and Preference, 21 (6), 581–588. doi: 10.1016/j.foodqual.2010.03.004
- Rico, D., Martín-Diana, A. B., Barat, J. M., Barry-Ryan, C. (2007). Extending and measuring the quality of fresh-cut fruit and vegetables: a review. Trends in Food Science & Technology, 18 (7), 373–386. doi: 10.1016/j.tifs.2007.03.011
- Miglio, C., Chiavaro, E., Visconti, A., Fogliano, V., Pellegrini, N. (2008). Effects of Different Cooking Methods on Nutritional and Physicochemical Characteristics of Selected Vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56 (1), 139–147. doi: 10.1021/jf072304b
- Rennie, C., Wise, A. (2010). Preferences for steaming of vegetables. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 23 (1), 108–110. doi: 10.1111/j.1365-277x.2009.01018.x
- Lanzotti, V. (2006). The analysis of onion and garlic. Journal of Chromatography A, 1112 (1-2), 3–22. doi: 10.1016/j.chroma.2005.12.016
- Nemeth, K., Piskula, M. K. (2007). Food Content, Processing, Absorption and Metabolism of Onion Flavonoids. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 47 (4), 397–409. doi: 10.1080/10408390600846291
- Antonia Murcia, M., Jiménez, A. M., Martínez-Tomé, M. (2009). Vegetables antioxidant losses during industrial processing and refrigerated storage. Food Research International, 42 (8), 1046–1052. doi: 10.1016/j.foodres.2009.04.012
- Lin, D., Zhao, Y. (2007). Innovations in the Development and Application of Edible Coatings for Fresh and Minimally Processed Fruits and Vegetables. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 6 (3), 60–75. doi: 10.1111/j.1541-4337.2007.00018.x
- Caldwell, E. M., Miller Kobayashi, M., DuBow, W., Wytinck, S. (2008). Perceived access to fruits and vegetables associated with increased consumption. Public Health Nutrition, 12 (10), 1743–1750. doi: 10.1017/s1368980008004308
- Mota, C. L., Luciano, C., Dias, A., Barroca, M. J., Guiné, R. P. F. (2010). Convective drying of onion: Kinetics and nutritional evaluation. Food and Bioproducts Processing, 88 (2-3), 115–123. doi: 10.1016/j.fbp.2009.09.004
- Hanif, R., Iqbal, Z., Iqbal, M. (2006). Use of vegetables as nutritional food: role in human health. Journal of Agricultural and Biological Science, 1 (1), 18–22.
- Pereira, R. N., Vicente, A. A. (2010). Environmental impact of novel thermal and non-thermal technologies in food processing. Food Research International, 43 (7), 1936–1943. doi: 10.1016/j.foodres.2009.09.013
- Kim, J. C. (2006). Firmness of thermal processed onion as affected by blanching. Journal of Food Processing and Preservation, 30 (6), 659–669. doi: 10.1111/j.1745-4549.2006.00096.x
- Roldán-Marín, E., Sánchez-Moreno, C., Lloría, R., de Ancos, B., Cano, M. P. (2009). Onion high-pressure processing: Flavonol content and antioxidant activity. LWT – Food Science and Technology, 42 (4), 835–841. doi: 10.1016/j.lwt.2008.11.013
- Siti Mazli, M. K., Nur Aliaa, A. R., Hidayati, H. N., Shaidatul, M. S. I., Wan Zuha, W. H. (2010). Design and Development of an Apparatus for Grating and Peeling Fruits and Vegetables. American Journal of Food Technology, 5 (6), 385–393. doi: 10.3923/ajft.2010.385.393
- Deynichenko, G., Tereshkin, O., Gorelkov, D., Dmitrevskyi, D. (2013). Stabilization of quality cleaning onion innovative way. Recent Journal, 14 (4), 246–250.
- Deinychenko, G., Tereshkin, O., Horielkov, D., Dmytrevskyi, D. (2014). Patent 106813 Ukraina: MPK A23N 15/08. Aparat dlia ochyshchennia tsybuli ripchastoi. Zaiavnyk i patentovlasnyk Kharkivs'kyy derzhavnyy universytet kharchuvannya ta torhivli. № a201301919; declarated: 18.02.13; published: 10.10.14, Bul. 19, 6.
- Tereshkin, O., Horielkov, D., Dmytrevskyi, D., Chervonyi, V. (2016). The study of influence of the process of mechanical additional cleaning on the surface onion layer at combined process of cleaning. EUREKA: Life Sciences, 6, 24–30. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00239
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Oleg Tereshkin, Dmytro Horielkov, Dmytro Dmytrevskyi, Vitalii Chervonyi
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.