Обґрунтування технології одержання капсульованих олій та розробка рецептурного складу оболонок на їх основі

Автор(и)

  • Olga Neklesa Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Evgeniya Korotayeva Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3166-0282
  • Oleksander Nagorniy Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-9069-4514

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.86769

Ключові слова:

ліпіди, капсула, оболонка, альгінат натрію, пакування, сферифікація, капсулювання, напівфабрикат, полісахариди

Анотація

Представлено науково-технологічне обґрунтування складу структурованих оболонок капсульованих олій, які можуть бути представлені оліями, жирами, сумішами жировими. Обґрунтування параметрів одержання оболонок таких систем визначає технологічний цикл виробництва продукту та роботи авторського обладнання. Обґрунтування складу та властивостей оболонки капсульованих олій закладає передумови промислового виробництва продукту, що дозволяє розширити асортимент олієжирової сировини, заправок

Біографії авторів

Olga Neklesa, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів 

Evgeniya Korotayeva, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, асистент

Кафедри технології харчування 

Oleksander Nagorniy, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра технології харчування

Посилання

  1. Popkin, B. M., Adair, L. S., Ng, S. W. (2012). Global nutrition transition and the pandemic of obesity in developing countries. Nutrition Reviews, 70 (1), 3–21. doi: 10.1111/j.1753-4887.2011.00456.x
  2. Mardar, M. R. (2016). Marketynhovi doslidzhennya pry pozytsionuvanni ta vyvedenni na rynok nyz'kokaloriynoho mayonezu, zbahachenoho kompleksom synbiotykiv. Kharchova nauka ta tekhnolohiya, 10 (1), 3–7.
  3. Kasprzak, M. M., Houdijk, J. G. M., Liddell, S., Davis, K., Olukosi, O. A., Kightley, S. et. al. (2016). Rapeseed napin and cruciferin are readily digested by poultry. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. doi: 10.1111/jpn.12576
  4. McHenry, B., Adee, E., Kimball, J., Prasad, P. V. V., Ciampitti, I. A. (2016). Balanced Nutrition and Crop Production Practices for Closing Sorghum Yield Gaps. Kansas Agricultural Experiment Station Research Reports, 2 (5), 2–5. doi: 10.4148/2378-5977.1219
  5. Lim, J. Y., Kim, J. H., Min, S. H., Lee, M. H., Lee, M. J. (2016). Evaluation of Dietary Behavior among Elementary School Students in Seoul Area Using Nutrition Quotient for Children. Korean Journal of Food and Cookery Science, 32 (1), 84–95. doi: 10.9724/kfcs.2016.32.1.84
  6. Marcos, B., Bueno-Ferrer, C., Fernández, A. (2016). Innovations in Packaging of Fermented Food Products. Food Engineering Series, 311–333. doi: 10.1007/978-3-319-42457-6_15
  7. Chang, L.-C., Kang, J.-J., Gau, C.-S. (2016). Development of the risk-based, phased-in approach for the international harmonization of the regulation of container closure systems for drugs in Taiwan. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 77, 252–256. doi: 10.1016/j.yrtph.2016.03.018
  8. Stepanova, T. M., Kondratyuk, N. V., Pyvovarov, Ye. P. (2015). Influence of sucrose on structural and mechanical properties of the system based on «jelly forming semi-finished product for jelly products». Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (10 (75)), 49–54. doi: 10.15587/1729-4061.2015.43765
  9. Dzhouns, B. E., Najt, P. M., Uolker, M. A. (1994). Patent 2018305 Rossijskaya Federaciya, MPK A61K9/48 Sposob polucheniya tverdoj zhelatinovoj kapsuly. Zayavitel' i patentoobladatel' Lilli Indastriz Limited. 4028207/14; declareted: 10.09.1986; published: 30.08.1994.
  10. Basal, G., Karagonlu, S. (2013). Preparation of Antimicrobial Agent Loaded Microcapsules For Medical Textiles. Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 19 (4), 174–178. doi: 10.5505/pajes.2013.44153
  11. Makarov, V. G., Detali, V. A., Shishkov, A. N. (2000). Patent 2157192 Rossijskaya Federaciya, MPK7 A 61 K 9/48. Myagkaya zhelatinovaya kapsula. Zayavitel' i patentoobladatel' Zakrytoe akcionernoe obshchestvo "Mezhregional'nyj centr "Adaptogen". 99111660/14; declareted: 01.06.1990; published: 10.10.2000.
  12. Skoblik, T. I., Yudina, T. I., Ustinova, T. A., Dedyaeva, E. M., Haitov, R. M., Oradovskaya, I. V., Fadeeva, I. D., Lohova, F. Sh., Zajcev, A. N. (1996). Patent 2057462 Rossijskaya Federaciya, MPK A23L1/08. Sposob polucheniya biologicheski aktivnoj pishchevoj dobavki. Zayavitel' i patentoobladatel' farmacevticheskoe akcionernoe obshchestvo "Ferejn". 93042903/13; declareted: 27.08.1993; published: 10.04.1996.
  13. Gaserod, O., Klein, C., Larsen, Andersen, P. O. (2011). Pat. US20110059165 (2011). A1, MPK A61K35/60, A61K9/48, B01J13/20, A61P3/02. USA 424/451, 424/523, 264/4.3. Seamless alginate capsules. 12/874,567; Declared 2.09.2010; Published 10.03.2011.
  14. Pyvovarov, P. P., Pyvovarov, Ye. P. (2010). Patent na vynakhid 92250 Ukrayina MPK A 23 R, A61K. Sposib oderzhannya bahatosharovykh kapsul. Zayavnyky ta patentovlasnyky P. P. Pyvovarov, Ye. P. Pyvovarov. a200901896; declareted: 03.03.2009; published: 11.10.2010; Bul. 19, 5.
  15. Kailasapathy, K. (2015). Biopolymers for Administration and Gastrointestinal Delivery of Functional Food Ingredients and Probiotic Bacteria. Functional Polymers in Food Science, 231–265. doi: 10.1002/9781119108580.ch11
  16. Horal'chuk, A. B., Pyvovarov, P. P., Hrynchenko, O. O. et. al. (2006). Reolohichni metody doslidzhennya syrovyny ta kharchovykh produktiv ta avtomatyzatsiya rozrakhunkiv reolohichnykh kharakterystyk. Kharkivs'kyy derzhavnyy universytet kharchuvannya ta torhivli, 63.
  17. DSTU ISO 2173:2007 Produkty z fruktiv ta ovochiv. Vyznachennya rozchynnykh sukhykh rechovyn refraktometrychnym metodom (ISO 2173:2003, IDT) (2010). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrayiny, 11.
  18. Pivovarov, P. P., Pivovarov, E. P., Bolshakova, V. L., Kondratyuk, N. V. (2016). Estimation of phosphates buffer properties in composition environment for lactobacillus acidophilus encapsulated. Research Result. Technologies of business and service series, 1 (7), 32‒36.
  19. Neklesa, O., Korotayeva, E., Nagorniy, O. (2016). The study of influence of technological factors of encapsulated oils and their shell production using sodium alginate. EUREKA: Life Sciences, 6, 11–16. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00237

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-27

Як цитувати

Neklesa, O., Korotayeva, E., & Nagorniy, O. (2016). Обґрунтування технології одержання капсульованих олій та розробка рецептурного складу оболонок на їх основі. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (84), 9–15. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.86769

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв