Дослідження якості пива з додаванням хвойного екстракту

Автор(и)

  • Nataliya Penkinа Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-0125-4275
  • Larisа Tatar Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-3432-2142
  • Victoria Kolesnyk Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3178-9801
  • Tetiana Karbivnycha Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-2238-5445
  • Tetiana Letuta Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-0110-2047

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.98180

Ключові слова:

рослинна сировина, антиоксиданти, хвойний екстракт, пивне сусло, математична модель, біологічні об’єкти

Анотація

Обґрунтовано доцільність використання нетрадиційної рослинної сировини для збагачення пива, якою частково замінюють хміль. Досліджено параметри екстрагування (температура, тривалість, гідромодуль) біологічно-активних речовин із хвої сосни звичайної. Оцінено отримані водні екстракти за органолептичними та фізико-хімічними показниками. Розроблено рецептуру пива, до складу якого входить водний екстракт хвої сосни звичайної. Оцінено вплив пива з додаванням хвойного екстракту на антиоксидантну систему організму біологічних об’єктів

Біографії авторів

Nataliya Penkinа, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства в митній справі

Larisа Tatar, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Асистент

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки

Victoria Kolesnyk, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Старший викладач

Кафедра товарознавства управління в митній справі

Tetiana Karbivnycha, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки

Tetiana Letuta, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, професор

Кафедра товарознавства та експертизи товарів

Посилання

  1. Kosmynskyi, H. Y., Kozlova, E. A., Tsareva, N. H. (2011). Razrabotka tekhnolohyy novykh sortov pyva na osnove priano-aromatycheskoho syria [Development of new technologies beers on the basis aromatic raw materials]. Pishchevaya promyshlennost': nauka i tekhnologii, 4 (14), 11–15.
  2. Kuchins'ka, A. M. (2013). Naukovi zasady vyboru roslynnoyi syrovyny dlya pidvyshchennya kharchovoyi tsinnosti pyva [Scientific principles of plant material of choice for improving the nutritional value of beer]. Visnyk Chernihivs'koho derzhavnoho tekhnolohichnoho universytetu, 3 (67), 264–273.
  3. Sydor, V. M., Koshova, V. M., Boiarska, O. V., Lavna, M. I. (2015). Research of beer quality with the addition of elder sap. Technology audit and production reserves, 4 (4 (24)), 52–55. doi: 10.15587/2312-8372.2015.47701
  4. Danilova, L. A., Melet'ev, A. E., Berezka, T. A., Arutyunyan, T. V. (2013). Antioxidants from plant materials in the technology of beer stabilization. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (10 (64)), 23–26. Available at: http://journals.uran.ua/eejet/article/view/16308/13831
  5. Penkina, N., Tatar, L., Zaychenko, G., Lytkin, D. (2015). Research of the toxicological and pharmacological effects of new blends on the body of biological objects. Ukranian Food Journal, 4 (4), 577–586.
  6. Clark, D. T., Bamforth, C. W. (2007). Realistic haze specifications for beer. Technical Quarterly, 44 (3), 160–163. doi: 10.1094/tq-44-3-0160
  7. Bamforth, C. W. (2008). Beer: A Quality Perspective. Handbook of alcoholic beverages series, Elsevier, Academic Press, 304.
  8. Palagina, M. V., Zimba, A. G. (2007). Razrabotka tekhnologi piva special'nogo s dobavleniem ehkstraktov iz aralii manchzhurskoj [Development of a special technology of beer with the addition of extracts from Aralia Manchurian]. Vesnik TGEHU, 4, 51–56.
  9. Xiaomei, W., Shengyuan, Y. (2006). Pat. No. CN101024802B. Pine-juice beer and its brewing method. C12C11/00, C12C5/00. No. CN101024802; declareted: 17.02.2006; published: 12.05.2010.
  10. Omelchuk, S. V., Melnyk, I. V. (2012). Pokrashchennia likuvalnykh vlastyvostei i biolohichnoi aktyvnosti pyva shliakhom vnesennia ekstraktu voloskoho horikha [Improved therapeutic properties and biological activity of beer by entering walnut extract]. Kharchova nauka i tekhnolohiia, 3 (20), 11–15.
  11. Ducruet, J., Rebenaque, P., Diserens, S., Kosinska-Cagnazzo, A., Heritier, I., Andlauer, W. (2017). Amber ale beer enriched with goji berries – The effect on bioactive compound content and sensorial properties. Food Chemistry, 226, 109–118. doi: 10.1016/j.foodchem.2017.01.047
  12. Milligan, S. R. (2009). Reproductive and Estrogenic Effects of 8-Prenylnaringenin in Hops. Beer in Health and Disease Prevention, 711–723. doi: 10.1016/b978-0-12-373891-2.00072-9
  13. Klimenko, I. (2008). Gor'kaya pravda o pive i tabake [The bitter truth about beer and tobacco]. Moscow: Filosofskaya kniga, 41.
  14. Penkina, N. M., Tatar, L. V. (2015). Shyshky khmelyu ta lystya khvoynykh porid derev u vyrobnytstvi slaboalkohol'nykh napoyiv [Hop cones and leaves of coniferous trees in the production of soft drinks]. Cutting-edge science – 2015. XI International research and practice conference. Sheffield, 24, 72–75.
  15. Bibik, I. V., Guzhel', Yu. A. (2013). Obosnovanie i razrabotka tekhnologii napitka na osnove pivnogo susla s dobavleniem hvojnogo ehkstrakta [Rationale and development of technology-based beverage wort with the addition of pine extract]. Tekhnika i tekhnologiya pishchevyh proizvodstv, 1, 13–18.
  16. Penkinа, N., Tatar, L., Kolesnyk, V., Karbivnycha, T., Letuta, T. (2017). The study of beer quality with the reduced toxic effect. EUREKA: Life Sciences, 1, 35–43. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00303
  17. Penkina, N. M., Tatar, L. V., Nemirich О. V. (2016). Vyznachennya antyoksydantnoi aktyvnosti ekstraktiv iz vykorystannyam khmelyu, khvoi ta yalivtsyu [Determination of antioxidant activity of extracts with the use of hops, pine needles and juniper]. Kharchova promyslovist', 19, 15–18.
  18. Dreyper, N., Smit, G. (2007). Prikladnoy regressionnyy analiz [Applied Regression Analysis]. Moscow: Vil'yams, 912.
  19. Vontgomery, D. C., Peck, E. A., Vining, G. G. (2013). Linear Regression Analysis. John Wiley & Sons, New Jersey, USA, 163.
  20. Mercedes Lataza Rovaletti, M., Benitez, E. I., Martinez Amezaga, N. M. J., Peruchena, N. M., Sosa, G. L., Lozano, J. E. (2014). Polysaccharides influence on the interaction between tannic acid and haze active proteins in beer. Food Research International, 62, 779–785. doi: 10.1016/j.foodres.2014.03.017
  21. Kunzе, W. (2014). Texnology Brewing and Malting. Berlin, 960.
  22. Penkina, N. M., Tatar, L. V. (2016). Rozrobka retseptury pyva z dodavannyam khvoynoho ekstraktu [Modeling of beer recipe with the addition of pine extract]. Visnyk NTU "KHPI". Seriya: «Mekhaniko-tekhnolohichni systemy ta kompleksy», 7 (1179), 85–90.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-29

Як цитувати

Penkinа N., Tatar, L., Kolesnyk, V., Karbivnycha, T., & Letuta, T. (2017). Дослідження якості пива з додаванням хвойного екстракту. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(10 (86), 40–48. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.98180

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв