Вплив агротехнічних прийомів на сенсорні характеристики технічних сортів винограду

Автор(и)

  • Oksana Tkachenko Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-6612-6568
  • Aleksandr Pashkovskiy Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-1882-7199
  • Andrey Shtirbu Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова» вул. 40 років Перемоги, 27, смт. Таїрове, Одеська область, Україна, 65496, Україна https://orcid.org/0000-0003-4072-5826

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.98423

Ключові слова:

сенсорна оцінка ягід, агротехнічні прийоми вирощування, Загрей, Ароматний

Анотація

Представлені результати дослідження впливу агротехнічних прийомів вирощування винограду – схеми садіння і висоти штамбу кущів на сенсорні характеристики ягід білих технічних сортів Ароматний і Загрей селекції ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» (Україна). Статистичними методами виявлено відмінності між варіантами експерименту і показано вплив досліджуваних агротехнічних факторів окремо і в комплексі на підсумковий результат сенсорного аналізу

Біографії авторів

Oksana Tkachenko, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра технології вина і енології

Aleksandr Pashkovskiy, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Аспірант

Кафедра технології вина і енології

Andrey Shtirbu, Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова» вул. 40 років Перемоги, 27, смт. Таїрове, Одеська область, Україна, 65496

Кандидат біологічних наук

Відділ виноградарства

Посилання

  1. Reynolds, E. G. (Ed.) (2010). Managing wine quality: Viticulture and wine quality. Vol. 1. Cambridge: Woodhead Publishing Limited, 624.
  2. Olarte Mantilla, S. M., Collins, C., Iland, P. G., Johnson, T. E., Bastian, S. E. P. (2012). Review: Berry Sensory Assessment: concepts and practices for assessing winegrapes’ sensory attributes. Australian Journal of Grape and Wine Research, 18 (3), 245–255. doi: 10.1111/j.1755-0238.2012.00203.x
  3. Conde, С., Silva, P., Fontes, N., Dias, A. C. P., Tavares, R. M., Sousa, M. J. et. al. (2007). Biochemical changes throughout grape berry development and fruit and wine quality. Food. Global Science Books, 1 (1), 1–22.
  4. Barbagallo, M. G., Guidoni, S., Hunter, J. J. (2011). Berry size and qualitative characteristics of Vitis vinifera L. cv. Syrah. South African Journal of Enology and Viticulture, 32 (1), 129–136. doi: 10.21548/32-1-1372
  5. Le Moigne, M., Maury, C., Bertrand, D., Jourjon, F. (2008). Sensory and instrumental characterisation of Cabernet Franc grapes according to ripening stages and growing location. Food Quality and Preference, 19 (2), 220–231. doi: 10.1016/j.foodqual.2007.03.004
  6. Le Moigne, M., Symoneaux, R., Jourjon, F. (2008). How to follow grape maturity for wine professionals with a seasonal judge training? Food Quality and Preference, 19 (8), 672–681. doi: 10.1016/j.foodqual.2008.06.006
  7. Lohitnavy, N., Bastian, S., Collins, C. (2010). Berry sensory attributes correlate with compositional changes under different viticultural management of Semillon (Vitis vinifera L.). Food Quality and Preference, 21 (7), 711–719. doi: 10.1016/j.foodqual.2010.05.015
  8. Ristic, R., Downey, M. O., Iland, P. G., Bindon, K., Francis, I. L., Herderich, M., Robinson, S. P. (2007). Exclusion of sunlight from Shiraz grapes alters wine colour, tannin and sensory properties. Australian Journal of Grape and Wine Research, 13 (2), 53–65. doi: 10.1111/j.1755-0238.2007.tb00235.x
  9. Sadras, V. O., Moran, M. A., Bonada, M. (2012). Effects of elevated temperature in grapevine. I Berry sensory traits. Australian Journal of Grape and Wine Research, 19 (1), 95–106. doi: 10.1111/ajgw.12007
  10. Shtirbu, A. V. (2016). Effektivnost ispolzovaniya resursov radiatsii i vlagi v ampelotsenozah s razlichnoy strukturoy nasazhdeniy i arhitekturoy rasteniy. Plodovodstvo i vinogradarstvo Yuga Rossii, 39, 1–24.
  11. Vlasov, V. V., Mulyukina, N. A., Kovalyova, I. A., Chistnikov, V. S., Gerus, L. V. (2012). Rezultatyi i perspektivyi selektsionnoy rabotyi NNTs «IViV im. V. E. Tairova». Vinogradarstvo i vinorobstvo, 49, 16–23.
  12. Tkachenko, O., Pashkovskiy, A., Shtirbu, A. (2017). Materials and methods of the study of influence of agrotechnical methods on sensory characteristics of technical sorts of grape. EUREKA: Life Sciences, 2, 34–41. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00324

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-29

Як цитувати

Tkachenko, O., Pashkovskiy, A., & Shtirbu, A. (2017). Вплив агротехнічних прийомів на сенсорні характеристики технічних сортів винограду. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(10 (86), 49–56. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.98423

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв