Історія розвитку і традиції спорту на Слобожанщині

Автор(и)

  • Анастасія Сергіївна Бондар [Bondar A.] Харьковская государственная академия физической культуры,

Ключові слова:

гімнастика, гімназії, спортивне товариство, олімпійський рух

Анотація

Розкриваються деякі аспекти історії розвитку спорту і спортивного руху на Слобожанщині, яка на сьогоднішній день включає Харківську та Сумську області, що посідають гідне місце у спортивній спільноті. У ході дослідження проведено ретроспективний аналіз, який дав можливість прослідкувати традиції окремих видів спорту, які зароджувалися на слобожанських землях ще у гімназіях наприкінці ХІХ ст. і культивуються до теперішнього дня. До них відносяться – бокс, важка атлетика, легка атлетика, футбол, волейбол, гімнастика, стрільба з луку та ін. Дослідження показало, що спочатку, завдяки приватній ініціативі, у регіоні було відкрито перші спортивні товариства, які стали фундаментом формування сучасного олімпійського руху.

Посилання

Багалей І. Д. Історія Слобідської України / І. Д. Багалей. – Харків : Основа, 1991. – С. 170–195.

Бондар А. С. Теорія і практика фізичного виховання гімназистів на Слобожанщині у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. : дис. на здобуття наук. ступеня канд. наук фіз. вих. і спорту : 24.00.02 / А. С. Бондар − Харків, ХДАФК, 2006. − 191 с.

Олейник Н. А. История физической культуры и спорта на Харьковщине. (Люди. Годы. Факты. 1874 – 1950 гг.). / Н. А. Олейник, Ю. И. Грот. – Х. : ХДАФК, 2002. − Т. 1. − 376 с.

Приходько Г. І. Діяльність учнівських гуртків і товариств фізкультурного спрямування в школах України наприкінці ХIХ – з початку ХХ ст. / Г. І. Приходько // Проблеми підготовки сучасного вчителя. – 2012.

Тарасова Ю. Харьков. Город спорта и достижений. Путеводитель по Харькову : [Электронный ресурс] / Ю. Тарасова / «STATUS QUO». – Харьков, 27.08.2012. – Режим доступа : http://www.sq.com.ua/rus/article/putevoditel_po_harkovu/harkov_gorod_sporta_i_dostizhenij_chast_tretya.

Харьков сегодня // Департамент по делам семьи, молодежи и спорта Харьковского городского совета : [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://molodsport.kharkov.ua/text.aspx?id=41.

##submission.downloads##

Опубліковано

2012-12-30

Як цитувати

Бондар [Bondar A.] А. С. (2012). Історія розвитку і традиції спорту на Слобожанщині. Слобожанський науково-спортивний вісник, (5-2(33), 156–159. вилучено із https://journals.uran.ua/index.php/1991-0177/article/view/21901

Номер

Розділ

7