Дослідження за участю людей

У дослідженнях, у яких беруть участь люди, людський матеріал, людські тканини чи людські дані, автори повинні заявити, що дослідження проводилися відповідно до правил Гельсінської декларації 1975 р., переглянутій у 2013 році.

Для неінтервенційних досліджень (наприклад, опитувань, досліджень у соціальних мережах) всі учасники повинні бути повністю поінформовані про те, чи забезпечена анонімність, чому проводиться дослідження, як будуть використовуватися їх дані та чи існують якісь ризики, пов'язані з цим. Як і в усіх дослідженнях за участю людей, перед проведенням дослідження необхідно одержати етичне схвалення відповідного комітету з етики.

Від кожного учасника дослідження має бути отримана письмова поінформована згода на публікацію. У разі участі у дослідженні дітей – поінформована згода має бути отримана від їхніх батьків чи опікунів.

Для рукописів, які включають будь-які подробиці випадку, особисту інформацію та/або зображення учасників, автори повинні отримати підписану поінформовану згоду на публікацію від учасників (або їх родичів/опікунів) до подання до журналу.

Відомості про учасника дослідження мають бути максимально анонімними.

Якщо у дослідженні повідомляється про дослідження за участю вразливих груп, може бути проведена додаткова перевірка. Поданий рукопис буде ретельно вивчений редакцією, і на запит мають бути надані документальні докази (форми згоди та будь-які відповідні документи для обговорення на раді з етики). Крім того, коли в дослідженнях описуються групи з раси, етнічного походження, статі, інвалідності, захворювання тощо, у статті має бути чітко зазначено, чому така категоризація необхідна.

Редакція залишає за собою право відхилити будь-який матеріал, який не відповідає цим вимогам.

Приклад етичної заяви: «Всі випробувані дали свою поінформовану згоду на участь у дослідженні. Дослідження проводилося відповідно до Гельсінської декларації».