Роль і значення хореографії у гімнастичних і танцювальних видах спорту

Автор(и)

  • Галина Артем’єва
  • Тетяна Мошенська

DOI:

https://doi.org/10.15391/snsv.2018-4.005

Ключові слова:

гімнастичні, танцювальні види спорту, хореографічна підготовка

Анотація

Хореографічний компонент є обов'язковим при побудові змагальних програм у гімнастичних і танцювальних видах спорту, а при виставленні оцінки за виконану композицію хореографія є одним із критеріїв, відповідно одним з видів підготовки в цих видах спорту є хореографічна.

Мета: встановлення ролі хореографії при підготовці спортсменів у гімнастичних і танцювальних видах спорту, і її значення при оцінюванні змагальної діяльності.

Матеріал і методи: для проведення даного дослідження були використані наступні методи: теоретичний – аналіз та узагальнення літературних джерел; соціологічний – анкетування. Дослідження проводилось з фахівцями, які розвивають гімнастичні і танцювальні види спорту. В анкетуванні прийняли участь досвідчені тренери зі спортивної аеробіки, черлідингу та акробатичного рок-н-ролу у кількості 24 респонденти (по 8 з кожного з представлених видів спорту). Важливим аспектом при підготовки успішних спортсменів у гімнастичних і танцювальних видах спорту є раціональне поєднання різних видів підготовки в багаторічному тренувальному процесі.

Результати: через слабку теоретичну базу в цих видах спорту існує недостатня кількість досліджень з даного питання, безперечно у практиків виникає питання про ступінь впливу хореографії на кінцевий результат, і включення в тренувальний процес необхідної кількості її засобів. Проведене дослідження дозволило узагальнити відповіді респондентів на питання анкети про роль і значенні хореографії при побудові тренувального процесу зі спортсменами у гімнастичних і танцювальних видах спорту.

Висновки: отримані результати вказують не те, що на сьогоднішній день хореографія є невід’ємним компонентом як тренувального процесу, так і змагальної діяльності. Але у кожному з представлених видів спорту існує неоднозначне ставлення практиків до хореографічної підготовки і включення її засобів у тренувальний процес.

Посилання

Біленька, І.Г. (2017), Музично-ритмічне виховання у видах спорту естетичної спрямованості. Навчальний посібник, ХДАФК, Харків.

Борисенкова, Е.С. (2009), Формирование эстетических способностей детей 8–10-летнего возраста в процессе занятий спортивными танцами: автореф. диссерт. на соис. уч. ст. канд. пед. наук, Челябинск, 34 с.

Ваганова, А.Я. (2000), Основы классического танца, Серия «Учебники для вузов. Специальная литература», Лань, СПб.

Кизім, П.М., Луценко, Л.С., Батєєва, Н.П. (2016), "Удосконалення змагальної програми жіночої пари з акробатики засобами хореографії на етапі спеціалізованої базової підготовки", Слобожанський науково спортивний вісник, № 2(52), С. 55-60.

Луценко, Л.С. (2002), "Хореографическая подготовка в акробатическом рок-н ролле", Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту, № 28, С. 67-74.

Луценко Л.С., Бодренкова И.А. (2013), "Взаимосвязь показателей общей и специальной физической подготовленности спортсменов-черлидеров на этапе специализированной базовой подготовки", Физическое воспитание студентов, № 6, С. 43-49.

Платонов, В.Н. (2015), Система подготовки спортсменов в олимпийском спорте. Общая теория и ее практические приложения: учебник [для тренеров]: 2 кн., Олимпийская литература, Киев, Кн. 1.

Поздеева, Е.А., Пшеничникова, Г.Н. (2008), Совершенствование исполнительского мастерства в спортивной аэробике: учеб.-метод. пособие, Сиб- ГУФК, Омск.

Соколова, И.В. (2015), "Взаимосвязь хореографической подготовки и артистизма в аэробной гимнастике", Наука Красноярья, № 1, С. 40-52.

Сосина, В.Ю. (2009), Хореография в гимнастике, Олімпійська література, Киев.

Шипилина, И.А. (2004), Хореография в спорте. Серия «Образовательные технологии в массовом и олимпийском спорте», Феникс, Ростов н/Д.

Artemyeva, H. & Moshenska, T. (2017), "Improvement of special physical training of female gymnasts in sports aerobics at the stage of preliminary basic training", Slobozhanskyi herald of sciense and sport, No. 6(62), pp.17-20.

Moshenskaб T. & Bodrenkova, I. (2017), "Structure and content of competitive group compositions in sports aerobics", Slobozhanskyi herald of sciense and sport, No. 1(57), pp.40-42.

Mullagildina, A. (2016), "Improvement of artistry at the qualified sportswomen in rhythmic gymnastics", Slobozhanskyi herald of science and sport, No. 4(54), pp. 69-72

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-08-31

Як цитувати

Артем’єва, Г., & Мошенська, Т. (2018). Роль і значення хореографії у гімнастичних і танцювальних видах спорту. Слобожанський науково-спортивний вісник, (4(66), 32–36. https://doi.org/10.15391/snsv.2018-4.005

Номер

Розділ

Статті