Вплив фізкультурно-оздоровчих занять з елементами катання на роликових ковзанах на морфофункціональний стан учнів 5–6 класів

Автор(и)

  • Наталія Пангелова
  • Софія Власова

DOI:

https://doi.org/10.15391/snsv.2018-5.002

Ключові слова:

фізкультурно-оздоровчі заняття, роликові ковзани, учні 5–6 класів

Анотація

Мета: визначити вплив фізкультурно-оздоровчих занять з пріоритетним використанням засобів катання на роликових ковзанах на морфофункціональний стан та фізичну підготовленість учнів 5–6 класів.

Матеріал і методи: в експерименті прийняло участь 194 дітей 10–12-річного віку, з них 90 хлопчиків і 104 дівчинки. Дослідження проводилося на базі спеціалізованої школи № 269 м. Києва з поглибленим вивченням французької мови. У процесі дослідження були застосовані такі методи: педагогічні (педагогічний експеримент та спостереження); антропометричні; фізіологічні (пульсометрія, спірометрія, функціональні проби); методи математичної статистики.

Результати: дослідження свідчить про те, що в учнів 5–6 класів фізкультурно-оздоровчі заняття з пріоритетним використанням засобів катання на роликових ковзанах викликають позитивні зміни морфофункціонального стану, фізичної підготовленості. Значні поліпшення показників виявлено після 9 місяців регулярних занять.

Висновки: фізкультурно-оздоровчі заняття з пріоритетним використанням засобів катання на роликових ковзанах позитивно вплинули на морфофункціональний стан та фізичну підготовленість учнів 5–6 класів. Виявлено, що показники функціонального стану (зокрема, серцево-судинної і дихальної систем), фізичної підготовленості учнів у порівнянні з вихідними даними є достовірно вищими (P(t)<0,01; P(t)<0,001).

Посилання

Кашуба, В.О., Гончарова, Н.М., Бутенко, Г.О. (2016), "Ефективність використання засобів оздоровчого туризму як основи рекреаційно-оздоровчої технології у фізичному вихованні молодших школярів", Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту, № 2, С. 19-24.

Кожедуб, Т.Г. (2014), «Ефективність використання інтерактивних технологій навчання у фізичній підготовці школярів», Молода спортивна наука України, № 2, С. 63-68.

Москаленко, Н.В. (2011), Інноваційні технології у фізичному вихованні школярів, Інновація, Дніпропетровськ.

Омельченко, Т.Г. (2013), Корекція донозологічних станів організму дітей молодшого шкільного віку в процесі фізкультурно-оздоровчих занять: автореф. дис. на здобуття вченого ступеня канд. наук з фіз. виховання і спорту, Київ, 22 с.

Пангелова, Н., Рубан, В. (2015), «Основні тенденції модернізації фізкультурно-оздоровчої роботи у сільській школі», Спортивний вісник Придніпров’я, № 2, С. 146-152.

Саїнчук, О.М. (2015), Програмування фізкультурно-оздоровчих занять скандинавською ходьбою у фізичному вихованні молодших школярів: автореф. дис. канд. наук з фіз. вих. і спорту, Київ, 20 с.

Круцевич, Т.Ю., Пангелова, Н.Є., Кривчикова, О.Д. та ін. (2017), Теорія і методика фізичного виховання, Т. 2, НУФВС, Олімп. л-ра, Київ.

Українська федерація роликового спорту (2018), режим доступу: http://rollersport.com.ua.

Begg, Bill (2008), "Six simple steps to straight line speed", Inline planet, availably at: http://www.inlineplanet.com/11/07/begg-seated-position.html.

Cohen, Alex (2010), Down and Derby: The Insider's Guide to Roller Derby, Soft Skull Press, Collectible, USA.

Federation Internationale de Roller Sports (2018), Rules, availably at: http://www.rollersport.org.

OLS roller skating magazine (2018), "Learn inline-skating: from beginner to expert", availably at: http://www.online-skating.com/learn-roller-skating

Stevens Dakota (2011), A guide to roller skating including artistic roller skating, roller hockey, inline skating, and more, USA.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-10-31

Як цитувати

Пангелова, Н., & Власова, С. (2018). Вплив фізкультурно-оздоровчих занять з елементами катання на роликових ковзанах на морфофункціональний стан учнів 5–6 класів. Слобожанський науково-спортивний вісник, (5(67), 11–16. https://doi.org/10.15391/snsv.2018-5.002

Номер

Розділ

Статті