Аналіз та корекція харчових раціонів спортсменів-футболістів

Автор(и)

  • Л. М. Путро [L. Putro] Національний університет фізичного виховання і спорту України, Україна
  • Ярослав Володимирович Першегуба [Yaroslav Persheguba] Національний університет фізичного виховання і спорту України, Україна

Ключові слова:

спортсмени-футболісти, раціональне харчування, корекція

Анотація

Представлено основні питання щодо організації харчування спортсменів-футболістів із урахуванням специфіки їх фізичного навантаження. Проведено аналіз кількісної та якісної повноцінності фактичного харчування, дано рекомендації з метою оптимізації та покращення раціонів харчування спортсменів-футболістів на різних етапах підготовки. Розроблено комплексну схему використання продуктів підвищеної біологічної цінності (ППБЦ) та дієтичних добавок (ДД) з метою корегування незбалансованих харчових раціонів, а також для корекції маси тіла, регуляції водно-сольового обміну та процесів терморегуляції, збільшення кратності харчування в умовах багаторазових занять і змагань, а також зміни якісної орієнтації добового раціону спортсмена-футболіста.

Посилання

Андружейчик М. Я. Футбол: программа для специализированных учебно-спортивных учреждений и училищ олимпийского резерва / М. Я. Андружейчик. – Минск, 2006. – 203 с.

Волков Н. И. Биологически активные пищевые добавки в специализированном питании спортсменов / Н. И. Волков, В. И. Олейников. – М. : Физкультура и спорт ; Спорт Академ Пресс, 2005 – 78 с.

Горчакова Н. А. Адаптогены в спортивной медицине / Н. А. Горчакова // Наука в олимп. спорте. – 2006. –№ 2 – С. 22–36.

Питанние спортсменов / Под ред. А. Кристин, Розенблюм. – К. : Олимп. лит, 2006. – 535 с.

Платонов В. Н. Система подготовки спортсменов в олимпийском спорте. Общая теория и ее практические приложения / В. Н. Платонов. – К. : Олимп. лит, 2004. – 808 с.

Полиевский С. А. Основы индивидуального и коллективного питания спортсменов / С. А. Полиевский. – М. : Физкультура и спорт. – 2005. – С. 239–246.

Путро Л. М. Особенности питания спортсменов – гребцов высокой квалификации / Л. М. Путро // Спорт. медицина. – 2006. – № 1.– С. 116–122.

Селуянов В. Н. Адаптация организма футболиста к соревновательной и тренировочной деятельности / В. Н. Селуянов, С. К. Сарсания. – М., 2003. – 91 с.

Смоляр В. И. Рациональное питание / В. И. Смоляр. – К. : Наук. думка, 1991. – 380 с.

Уильямс М. Эргогенные средства в системе спортивной подготовки / М. Уильямс. – К. : Олимп. лит, 1997. – 256 с.

Douge B. Football: The common threads between the games. Scinence and Football / B. Douge // Edited be T. Reilly and other. – London : NY.N. spon, 1998. – p. 3–19.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-06-30

Як цитувати

Путро [L. Putro] Л. М., & Першегуба [Yaroslav Persheguba] Я. В. (2013). Аналіз та корекція харчових раціонів спортсменів-футболістів. Слобожанський науково-спортивний вісник, (3(36), 69–72. вилучено із https://journals.uran.ua/index.php/1991-0177/article/view/21293

Номер

Розділ

3