Визначення адаптації до фізичних навантажень юних футболістів з різним рівнем біологічного розвитку

Автор(и)

  • С. І. Петренко Донецький юридичний інститут МВС України,

Ключові слова:

адаптація, юні футболісти, робота серця, біологічний розвиток

Анотація

Здійснено аналіз прояву функцій серцево-судинної системи у підлітків 12-річного віку, що займаються футболом.Показано, що рівень адаптації юних спортсменів залежить від їхнього біологічного віку, який не у всіх збігається з паспортним. Найкращі показники реакцій серцево-судинної системи у футболістів з прискореним біологічним розвитком. Дані частоти серцевих скорочень, тиску крові й параметри змін електрокардіограм свідчать про певний рівень адаптації до фізичних навантажень. Юні футболісти з прискореним розвитком демонструють високий рівень адаптації в порівнянні з їх однолітками з нормальним і, особливо, уповільненим розвитком.Зроблено висновок про можливість використання методу аналізу функцій серцево-судинної системи для індивідуального контролю фізичних навантажень у спортсменів підліткового віку з різним рівнем біологічного розвитку з метою профілактики перевтоми і перетренованості.

Посилання

Завадський В. І. Фізіологічна характеристика розвитку організму школярів / Віктор Іванович Завадський. – Луцьк : Надстир’я, 1994. – 152 с.

Фізична підготовленість учнів середнього шкільного віку з різним рівнем фізичного розвитку та властивостей нейродинамічних функцій / [Макаренко В. С. Лизогуб В. С. Пустовалов В. О. та ін.] // Слобожанський науково-спортивний вісник : [наук.-теор. журн.] – Харків : ХДАФК, 2012. –Вип. 1. – С. 93–97.

Мурза В. П. Методи функціональних досліджень у фізичній реабілітації та спортивній медицині / В. П. Мурза, М. М. Філіпов. – К. : Університет Україна, 2001. – 76 с.

Яковлев Н. Н. Биохимия спорта / Н. Н. Яковлев. – М. : Физкультура и спорт, 1974. – 288 с.

Опубліковано

2012-12-30

Як цитувати

Петренко, С. І. (2012). Визначення адаптації до фізичних навантажень юних футболістів з різним рівнем біологічного розвитку. Слобожанський науково-спортивний вісник, (5-1(32), 106–108. вилучено із https://journals.uran.ua/index.php/1991-0177/article/view/21961

Номер

Розділ

3