ОЦІНКА ЕМОЦІЙНО-ВОЛЬОВОЇ СФЕРИ ПРИ РОЗРОБЦІ ТРЕНУВАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ ДЛЯ УНІВЕРСАЛЬНОЇ МОДЕЛІ СПОРТСМЕНА З ВІЙСЬКОВО-АВІАЦІЙНОГО ПʼЯТИБОРСТВА (ВАП)

Автор(и)

Анотація

Мета: проаналізувати вихідні показники, що характеризують тип темпераменту та лабільність нервової системи у курсантів першого курсу вищого навчального закладу, які є претендентами у збірну команду з міжнародного військово-авіаційного п'ятиборства.

Матеріал і методи: аналіз літературних джерел, тестування, статистичний аналіз. У дослідженні брали участь 48 курсантів першого курсу Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба (чоловіки) віком 17-18 років, з них 38 кандидатів у майстри спорту та 10 майстрів спорту.

Результати: враховуючи вихідні дані стосовно розподілу за видами спорту курсантів-чоловіків першого курсу ХНУПС, були визначені тип темпераменту та визначені дані лабільності нервової системи у курсантів першого курсу вищого навчального закладу, які є претендентами у збірну команду з міжнародного військово-авіаційного п'ятиборства. Було проведено аналіз отриманих даних у вигляді вербального опису, таблиць, аналітичного опису отриманих закономірностей.

Висновки: визначено, що вихідні показники типу темпераменту курсантів-претендентів у збірну команду з військово-авіаційного п’ятиборства, рівня самооцінки сили волі та властивостей нервової системи є різнорідними. В змаганнях з військово-авіаційного п’ятиборства вирішальним є 5 день змагань – подолання смуги перешкод та спортивне орієнтування. Оскільки всі учасники команди повинні вирішувати одне й теж ідентичне завдання на фоні різних вихідних даних лабільності нервової системи та типу темпераменту, цей факт мотивує до пошуку тренувального методу, який би підтримував вже набуті досягнення і розвивав ті, які цього потребують, у рівній пропорції у всіх досліджуваних. Таким методом може слугувати метод кросфіту, що заснований на філософії багатостороннього фізичного розвитку і відповідає меті щодо розробки тренувального комплексу для підготовки спортсменів з військово-авіаційного п’ятиборства.

Ключові слова: військово-авіаційне п'ятиборство, темперамент, властивості нервової системи, лабільність нервової системи,кругове тренування, кросфіт.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-21

Як цитувати

Полтавець , А., Єфременко , А., Мулик, В., & Кийко , А. (2020). ОЦІНКА ЕМОЦІЙНО-ВОЛЬОВОЇ СФЕРИ ПРИ РОЗРОБЦІ ТРЕНУВАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ ДЛЯ УНІВЕРСАЛЬНОЇ МОДЕЛІ СПОРТСМЕНА З ВІЙСЬКОВО-АВІАЦІЙНОГО ПʼЯТИБОРСТВА (ВАП). Слобожанський науково-спортивний вісник, (6(80), 32–38. вилучено із https://journals.uran.ua/index.php/1991-0177/article/view/224712

Номер

Розділ

Статті